Tί είναι το σύνδρομο Sjogren και ποιά είναι η κλινική του εικόνα

Tί είναι το σύνδρομο Sjogren και ποιά είναι η κλινική του εικόνα

Το σύνδρομο Sjogren είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα που προσβάλλει κυρίως τους δακρυϊκούς και σιελογόνους αδένες. Εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες μέσης ηλικίας. Οι ασθενείς με το σύνδρομο αυτό παρουσιάζουν ξηρότητα, αίσθημα άμμου ή τραχύτητας στα μάτια και ξηροστομία. Παράλληλα μπορεί να διαμαρτύρονται για δυσκολία στην μάσηση και την κατάποση καθώς και για πόνους στους μυς και τις αρθρώσεις. Στις γυναίκες μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα του κόλπου.
Το σύνδρομο Sjogren εμφανίζεται είτε μόνο του είτε σε συνδυασμό με άλλες ρευματικές παθήσεις που προσβάλλουν τα οστά και τους μυς.

Πώς γίνεται η διάγνωση του συνδρόμου Sjogren

Τα συμπτώματα θα κατευθύνουν το γιατρό προς τη διάγνωση του συνδρόμου Sjogren  . Η επιβεβαίωση θα γίνει με αιματολογικές εξετάσεις και με βιοψία σιελογόνων αδένων που θα αναδείξει τη χαρακτηριστική για το νόσημα ιστολογική εικόνα.

Ποιά είναι η θεραπεία του συνδρόμου Sjogren

Για τη θεραπεία χορηγούνται κορτικοστεροειδή και ανοσοκατασταλτικά φάρμακα. Παράλληλα χορηγούνται σκευάσματα όπως τεχνητά δάκρυα, τεχνητός σίελος και ενυδατικές κρέμες για συμπτωματική αντιμετώπιση.http://www.healthpress.gr

Η λίστα ιστολογίων μου