Τί είναι το χολοστεάτωμα και πώς προκαλείται

Τί είναι το χολοστεάτωμα και πώς προκαλείται

Τί είναι το χολοστεάτωμα και πώς προκαλείται

Το χολοστεάτωμα είναι ένας καλοήθης μη καρκινικός όγκος που μοιάζει με κύστη και εντοπίζεται στο μέσο ους και στη μαστοειδή απόφυση, δηλαδή το τμήμα εκείνο του κρανίου που βρίσκεται πίσω από το αυτί. Μπορεί να δημιουργηθεί με διάφορους τρόπους. Κάποιες φορές εμφανίζεται ως επιπλοκή μετά από δυσλειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας, κατά την οποία η πίεση του αέρα στο μέσο ους μειώνεται και η μεμβράνη του τυμπάνου κυρτώνει προς τα μέσα. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί όταν το δέρμα του ακουστικού πόρου μεγαλώνει προς το μέσο ους μέσα από μία τρύπα στο τύμπανο. Σε μερικές περιπτώσεις πρόκειται για ένα πρόβλημα που δημιουργείται κατά την εμβρυική ζωή, κατά την οποία κύτταρα δέρματος παγιδεύονται πίσω από το τύμπανο του αυτιού δημιουργώντας την κύστη του χολοστεατώματος.

Ποιά είναι τα σημεία και τα συμπτώματα του χολοστεατώματος

To χολοστεάτωμα προκαλεί μείωση της ακοής, πονοκέφαλο και πόνο στο αυτί. Ο ασθενής μπορεί να παραπονεθεί για ζάλη ενώ μπορεί επίσης να παρουσιασθεί πύο που τρέχει από το αυτί.

Πώς γίνεται η διάγνωση του χολοστεατώματος

Ο γιατρός εξετάζει το αυτί του ασθενούς με το ωτοσκόπιο. Μπορεί επίσης να πραγματοποιήσει ακοόγραμμα για να ελέγξει αν έχει επηρεαστεί η ακοή του ασθενούς και να συστήσει αξονική ή μαγνητική τομογραφία της κεφαλής προκειμένου να διαπιστώσει το μέγεθος του προβλήματος.

Ποιά είναι η θεραπεία του χολοστεατώματος

To χολοστεάτωμα αντιμετωπίζεται μόνο χειρουργικά. Η ριζική αντιμετώπιση του είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς αν αφεθεί χωρίς θεραπεία μπορεί να επηρεάσει τα νεύρα του προσώπου ή να προκαλέσει μηνιγγίτιδα. Ένα προχωρημένο χολοστεάτωμα μπορεί να χρειαστεί εκτεταμένη επέμβαση ή μια σειρά από επεμβάσεις για να διορθωθεί η βλάβη που έχει προκληθεί στα οστά του κρανίου.http://www.healthpress.gr/

Η λίστα ιστολογίων μου