Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια

Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια

Η ΧΑΠ είναι μία χρόνια πάθηση των πνευμόνων που χαρακτηρίζεται από μειωμένη ροή αέρος στους αεραγωγούς και η οποία δεν είναι πλήρως αναστρέψιμη. Άλλα χαρακτηριστικά της είναι η δύσπνοια, ο χρόνιος βήχας, η υπερέκκριση βλέννης και η προοδευτική μείωση της πνευμονικής λειτουργίας.
Στη ΧΑΠ παρατηρείται μία μόνιμη παθολογική διάταση των μικρών αεροφόρων σάκων των πνευμόνων (κυψελίδες) εξαιτίας της καταστροφής των τοιχωμάτων τους.
Η καταστροφή των τοιχωμάτων των κυψελίδων και των ελαστικών ινών κάνει τους πνεύμονες άκαμπτους ή λιγότερο εύκαμπτους, με αποτέλεσμα η αναπνοή να γίνεται δυσκολότερα και ευθύνεται για την αδυναμία μεταφοράς του οξυγόνου και του διοξειδίου του άνθρακα από και προς το αίμα.
Η μείωση της ελαστικότητας οδηγεί σε κατάρρευση των βρογχιολίων, με αποτέλεσμα ο αέρας να εγκλωβίζεται στους πνεύμονες.Η μειωμένη διόγκωση των πνευμόνων κατά την εισπνοή, μειώνει τον όγκο του αέρα που εισέρχεται στον οργανισμό.
 Αιτίες που προκαλούν τη ΧΑΠ
Το 80-90% των περιπτώσεων με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια οφείλονται στο κάπνισμα. Οι χημικές ουσίες στον καπνό του τσιγάρου επιδρούν στα τοιχώματα των πνευμόνων και ευθύνονται για την καταστροφή των αεροφόρων σάκων και τη δημιουργία φλεγμονής στους αεραγωγούς.

Πόσο σοβαρή είναι η ΧΑΠ

Η ΧΑΠ είναι μία σοβαρή νόσος και πολλές φορές είναι απειλητική για τη ζωή των ασθενών. Η ποιότητα ζωής των ασθενών με ΧΑΠ είναι μειωμένη και σε αρκετές περιπτώσεις οι ασθενείς δυσκολεύονται ακόμη και στις πιο απλές καθημερινές τους δραστηριότητες, όπως να περπατούν λίγα μέτρα ή να ανεβαίνουν λίγα σκαλιά. Οι ασθενείς με ΧΑΠ είναι πολύ ευαίσθητοι στις ιώσεις ή λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, ενώ συχνά χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη.

Πότε εμφανίζεται η ΧΑΠ

Άτομα άνω των 40 ετών με αναπνευστικά προβλήματα και κυρίως οι καπνιστές είναι πιθανόν να πάσχουν από ΧΑΠ. Συμπτώματα όπως ο επίμονος βήχας, η δύσπνοια και η παραγωγή πτυέλων είναι ενδείξεις για αυτούς ώστε να επισκεφτούν το γιατρό τους για να διερευνηθεί αν έχουν Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια.
 

Πώς θεραπεύεται η ΧΑΠ

Η ΧΑΠ αντιμετωπίζεται με συνδυασμό βρογχοδιασταλτικών και αντιφλεγμονοδών φαρμάκων. Όμως το σημαντικότερο είναι η διακοπή του καπνίσματος. Ασθενείς που εξακολουθούν να καπνίζουν έχουν πιο γρήγορη επιδείνωση της αναπνευστικής λειτουργίας συγκρινόμενοι με αυτούς που το διέκοψαν.http://www.healthpress.gr

Η λίστα ιστολογίων μου