Τί ακριβώς είναι η υπνοβασία

Τί ακριβώς είναι η υπνοβασία

ς
Η υπνοβασία είναι ένα αρκετά περίεργο φαινόμενο που συνήθως προκύπτει στην πρώτη φάση του νυχτερινού μας ύπνου. Απαντάται πιο συχνά στα μικρά παιδιά. Τα περισσότερα από αυτά ξεπερνούν το πρόβλημα καθώς ενηλικιώνονται, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει με αποτέλεσμα να υπάρχουν ενήλικες που υπνοβατούν τακτικά.


Πρόκειται για επεισόδια που εμφανίζονται στην πρώτη φάση του ύπνου, κατά τη διάρκεια των οποίων ο ασθενής βαδίζει ή κάνει άλλες δραστηριότητες (π.χ. ντύσιμο ή γδύσιμο, μετακίνηση επίπλων κ.α.). Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου, ο ασθενής έχει ανοιχτά τα μάτια του και η έκφραση του προσώπου του είναι ανέκφραστη ή σαστισμένη. Αν τυχόν ο υπνοβάτης ξυπνήσει κατά τη διάρκεια του επεισοδίου, θα είναι μπερδεμένος και αποπροσανατολισμένος.

Υπάρχει θεραπεία;

Θεραπεία για την υπνοβασία δεν υπάρχει. Ο κύριος κίνδυνος που συνδέεται με την υπνοβασία είναι η αυξημένη πιθανότητα τραυματισμού. Προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος αυτός, θα πρέπει το σπίτι να γίνει όσο πιο ασφαλές γίνεται για τον υπνοβάτη, κλειδώνοντας π.χ. τα παράθυρα και τις πόρτες του σπιτιού και απομακρύνοντας επικίνδυνα εμπόδια και αιχμηρά αντικείμενα. Η ψυχοθεραπεία, η αποφυγή του αλκοόλ και κατασταλτικών του ΚΝΣ μπορεί να δράσουν βοηθητικά.http://www.healthpress.gr

Η λίστα ιστολογίων μου