Τί είναι ο υποθυρεοειδισμός

Τί είναι ο υποθυρεοειδισμός

Υποθυρεοειδισμός ονομάζεται το σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από ελαττωμένη παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών από το θυρεοειδή αδένα. Οι θυρεοειδικές ορμόνες που παράγονται από το θυρεοειδή αδένα είναι η τριιωδοθυρονίνη (Τ3) και η τετραϊωδοθυρονίνη (Τ4).


Πόσος συχνός είναι ο υποθυρεοειδισμός

Ο υποθυρεοειδισμός είναι σχετικά συχνός στο γενικό πληθυσμό και προσβάλλει τέσσερις φορές πιο συχνά το γυναικείο φύλο σε σχέση με το ανδρικό και αφορά περισσότερο στις μέσες ηλικίες.

Ποιές είναι οι αιτίες του υποθυρεοειδισμού

Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να οφείλεται σε διαταραχές του ίδιου του θυρεοειδούς αδένα, οπότε ονομάζεται πρωτοπαθής υποθυρεοειδισμός ή μπορεί να οφείλεται σε διαταραχές μιας ειδικής περιοχής του εγκεφάλου, της υπόφυσης, οπότε ονομάζεται δευτεροπαθής υποθυρεοειδισμός.
Στην πρώτη περίπτωση, η πιο συχνή αιτία υποθυρεοειδισμού είναι η λεγόμενη χρόνια αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα ή θυρεοειδίτιδα Hashimoto. Σε αυτήν, το αμυντικό σύστημα του οργανισμού δημιουργεί αντισώματα εναντίον του θυρεοειδούς αδένα του ίδιου του οργανισμού, με αποτέλεσμα την ελαττωμένη παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών.
Παλαιότερα, συχνή αιτία υποθυρεοειδισμού ήταν η ανεπαρκής πρόσληψη ιωδίου από τη διατροφή. Το ιώδιο είναι ένα στοιχείο που είναι απαραίτητο για τη σύνθεση των θυρεοειδικών ορμονών και συνεπώς έλλειψή του προκαλεί ελαττωμένη παραγωγή τους. Με τον εμπλουτισμό, όμως, στις μέρες μας του μαγειρικού άλατος με ιώδιο, η αιτία αυτή του υποθυρεοειδισμού τείνει να εκλείψει και παραμένει σημαντικό αίτιο κυρίως για τις αναπτυσσόμενες χώρες.
Τέλος, καταστροφή του θυρεοειδικού ιστού ιατρογενώς με ιώδιο ή χειρουργική αφαίρεση του αδένα οδηγεί σε μόνιμο υποθυρεοειδισμό, ο οποίος απαιτεί κατάλληλη θεραπεία εφ’ όρου ζωής.

Ποιά είναι τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού

Τα χαρακτηριστικά συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού είναι η εύκολη κόπωση και η υπνηλία, μια έντονη ευαισθησία στο κρύο, δυσκοιλιότητα, πόνος στις αρθρώσεις και συχνές κράμπες στους μυς, διαταραχές της περιόδου για τις γυναίκες και πιθανώς μια μικρή αύξηση του σωματικού βάρους που δεν εξηγείται με βάση τις καθημερινές συνήθειες του ατόμου. Συνήθως, αυτοί που πάσχουν από υποθυρεοειδισμό παρουσιάζουν πρησμένο πρόσωπο και βλέφαρα, γλώσσα παχιά και μεγάλη, τριχόπτωση και ξηρότητα των τριχών, ξηρή επιδερμίδα, βραχνάδα στη φωνή και αργή ομιλία.
Μια ειδική περίπτωση υποθυρεοειδισμού είναι εκείνος που εμφανίζεται σε νεογνά και κατά κανόνα οφείλεται σε διαταραχές του φυσιολογικού σχηματισμού του θυρεοειδούς αδένα. Τα βρέφη που γεννιούνται με υποθυρεοειδισμό στην αρχή φαίνονται φυσιολογικά, ωστόσο με την πάροδο του χρόνου διαπιστώνεται ότι το βρέφος είναι πολύ ήσυχο, κοιμάται πολλές ώρες, παρουσιάζει δυσκοιλιότητα, είναι πιθανό να έχει μεγάλη γλώσσα που βγαίνει έξω από το στόμα, το κλάμα του είναι βραχνό και γενικά οι κινήσεις του είναι πολύ αργές. Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή κατάσταση, αφού, εάν δε διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί εγκαίρως θα καταλήξει σε σοβαρή πνευματική και σωματική καθυστέρηση του παιδιού.

Πώς θα διαγνώσει ο γιατρός τον υποθυρεοειδισμό

Ο γιατρός που είναι υπεύθυνος για την διερεύνηση του υποθυρεοειδισμού είναι ο ενδοκρινολόγος. Μετά από την ψηλάφηση του θυρεοειδούς αδένα με σκοπό τη διαπίστωση της πιθανής διόγκωσής του, ο γιατρός πιθανώς θα ζητήσει τη διενέργεια ειδικών αιματολογικών εξετάσεων για τον προσδιορισμό των τιμών των θυρεοειδικών ορμονών στο αίμα. Στον υποθυρεοειδισμό, οι θυρεοειδικές ορμόνες Τ3 και Τ4 είναι χαμηλές, ενώ η ορμόνη TSH, μια ειδική ορμόνη που παράγεται από μια ειδική περιοχή του εγκεφάλου, την υπόφυση, αναμένεται να είναι πολύ αυξημένη.

Ποιά είναι η αντιμετώπιση του υποθυρεοειδισμού

Η αντιμετώπιση του υποθυρεοειδισμού είναι κατά κύριο λόγο φαρμακευτική και συνίσταται στη χορήγηση των θυρεοειδικών ορμονών (Τ4) που λείπουν για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται, ακόμη και εφ’ όρου ζωής, εάν είναι απαραίτητο. Ο ασθενής παρουσιάζει συνήθως άριστη πορεία και τα συμπτώματα που παρουσιάζει είναι συνήθως αναστρέψιμα. Εάν η δοσολογία που χορηγείται είναι η σωστή και ο ασθενής συμμορφώνεται με τη θεραπεία, δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση των ατόμων που πάσχουν από υποθυρεοειδισμό σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό.http://www.healthpress.gr

Η λίστα ιστολογίων μου