Οι αντικαπνιστικοί νόμοι μειώνουν πρόωρους τοκετούς και κρίσεις άσθματος

Οι αντικαπνιστικοί νόμοι μειώνουν πρόωρους τοκετούς και κρίσεις άσθματος

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Η απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Καναδά, έχει επιφέρει μείωση κατά 10% τόσο στους πρόωρους τοκετούς, όσο και στα κρούσματα κρίσεων παιδικού άσθματος, σύμφωνα με διεθνή έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The Lancet.
Η μελέτη, η μεγαλύτερη που έχει γίνει μέχρι σήμερα για τις επιπτώσεις της αντικαπνιστικής νομοθεσίας στην υγεία των παιδιών, εντόπισε επίσης μείωση 5% στις γεννήσεις μικρόσωμων νεογνών, μετά την εφαρμογή των αντικαπνιστικών νόμων.
Αν και η αποτελεσματικότητα και τα οφέλη της αντικαπνιστικής νομοθεσίας ποικίλουν από χώρα σε χώρα και από περιοχή σε περιοχή, η γενική εικόνα είναι θετική για τη δημόσια υγεία, ιδίως των παιδιών. Τα νέα ευρήματα έρχονται να προστεθούν σε προηγούμενες μελέτες που έχουν ήδη διαπιστώσει ότι η απαγόρευση του τσιγάρου σε μπαρ, εστιατόρια, χώρους εργασίας και αλλού, έχουν προστατεύσει τους ενηλίκους από τους κινδύνους του παθητικού καπνίσματος.
Οι ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Εδιμβούργου, του Μάαστριχτ, του Χάσελτ και του Χάρβαρντ, με επικεφαλής τον Δρ Τζάσπερ Μπιν, επανεξέτασαν 11 δημοσιευμένες μελέτες σχετικά με την επίδραση των αντικαπνιστικών νόμων στην υγεία. Συγκεκριμένα, ανέλυσαν στοιχεία της περιόδου 2008 - 2013, που αφορούσαν πάνω από 2,5 εκατομμύρια τοκετούς και σχεδόν 250.000 εισαγωγές στο νοσοκομείο λόγω κρίσεων άσθματος σε παιδιά κάτω των 12 ετών.
«Τα ευρήματα είναι ξεκάθαρα, δείχνοντας ότι οι απαγορεύσεις του καπνίσματος έχουν σημαντικά οφέλη για τη δημόσια υγεία, πράγμα που επιβεβαιώνει τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη δημιουργία χώρων απαλλαγμένων από καπνό σε εθνικό επίπεδο», εξηγεί ο Δρ Μπιν.
Εκφράζει μάλιστα, την ελπίδα ότι «τα νέα στοιχεία θα βοηθήσουν, ώστε να επιταχυνθεί η υιοθέτηση αντικαπνιστικής νομοθεσίας σε περιοχές όπου σήμερα δεν υπάρχει». Εκτιμάται ότι σήμερα μόνο περίπου το 16% του παγκόσμιου πληθυσμού προστατεύεται από αντικαπνιστικούς νόμους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι πρόωροι τοκετοί συνδέονται με αυξημένα προβλήματα υγείας μετέπειτα. Εξάλλου, προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι παγκοσμίως το 40% των παιδιών εκτίθενται τακτικά στο παθητικό κάπνισμα, επιβαρύνοντας την κατάσταση των πνευμόνων τους και αυξάνοντας την πιθανότητα να εμφανίσουν άσθμα. Επίσης ο παθητικός καπνιστής εμφανίζει αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο. Έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2012 είχε διαπιστώσει μείωση 15% στα εμφράγματα και στα εγκεφαλικά επεισόδια, καθώς επίσης μείωση 24% στις νοσοκομειακές εισαγωγές για πνευμονοπάθειες, μετά την υιοθέτηση αντικαπνιστικών νόμων. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το κάπνισμα γίνεται αιτία θανάτου περίπου 6 εκατομμυρίων ανθρώπων ετησίως, μεταξύ των οποίων πάνω από 600.000 παθητικοί καπνιστές. Ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να φτάσει τα 8 εκατομμύρια, ετησίως, έως το 2030.http://health.in.gr/

Η λίστα ιστολογίων μου