Κυριακή, 6 Σεπτεμβρίου 2015

Το γνώριζες; Το μπότοξ δεν κάνει καλό μόνο στις ρυτίδες!

Το γνώριζες; Το μπότοξ δεν κάνει καλό μόνο στις ρυτίδες!

Αν νομίζετε ότι το μπότοξ, χρησιμοποιείται μόνο για την εξάλειψη των ρυτίδων κάνετε λάθος. Το μπότοξ χρησιμοποιείται πλέον και για την αντιμετώπιση του πονοκεφάλου, ενώ σύμφωνα με νέα μελέτη μπορεί να βοηθήσει και τους πάσχοντες από άσθμα.
Η μελέτη, δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Respirology» και διεξήχθη από ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου Monash, με επικεφαλής τον δρα Φίλιπ Μπάρντιν, καθηγητή Αναπνευστικής Ιατρικής και διευθυντήτου Τμήματος Αναπνευστικής Ιατρικής & Ιατρικής Ύπνου στο Ιατρικό Κέντρο του πανεπιστημίου. Στην έρευνα συμμετείχαν 11 εθελοντές οι οποίοι έπασχαν από σοβαρό άσθμα με δυσλειτουργία των φωνητικών χορδών, με συνέπεια να κάνει σπασμούς ο λάρυγγάς τους και να παρεμποδίζεται η διέλευση του αέρα.Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν εγχύσεις μπότοξ στις φωνητικές τους χορδές και διαπίστωσαν ότι τους βοήθησαν να αναπνεύσουν καλύτερα.
Σε άλλους ασθενείς χρειάσθηκαν μία ή δύο εγχύσεις και σε άλλους έγιναν πολύ περισσότερες (έως 24) σε διάστημα πολλών μηνών έως ότου χαλαρώσουν αρκετά οι μύες του λάρυγγα, ώστε να βελτιωθεί η διέλευση του αέρα προς τους πνεύμονες.Οι περισσότεροι ασθενείς ανέφεραν σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων του άσθματός τους ένα μήνα μετά τις εγχύσεις, ενώ αξονικές τομογραφίες πριν και μετά τις εγχύσεις κατέδειξαν βελτίωση και στο μέγεθος των αεραγωγών τους.Συνολικά, η δράση του φαρμάκου διήρκησε επί δύο έως τρεις μήνες,  ενώ μία από τις παρενέργειές του ήταν ότι οι ασθενείς μιλούσαν πιο απαλά απ’ ό,τι συνήθως. Ωστόσο κανένας ασθενής δεν παρουσίασε δυσκολίες στην κατάποση έπειτα από την αγωγή.«Η όλη έρευνα βρίσκεται ακόμα σε αρχικά στάδια,  και δεν ξέρουμε για ποιους ακριβώς ασθενείς είναι κατάλληλη», δηλώνει ο δρ Μπάρντιν και προσθέτει: «Οι πρώτες ενδείξεις είναι πως μπορεί να βοηθήσει όσους αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα στο ανώτερο τμήμα της αεροφόρου οδού και εκδηλώνουν εξαιρετικά σοβαρά συμπτώματα. Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι οι τοπικές εγχύσεις αλλαντοτοξίνης (ουσία του μπότοξ) μπορεί να αποτελούν αποτελεσματική θεραπεία για το ανθεκτικό άσθμα που σχετίζεται με μη φυσιολογική κινητικότητα των φωνητικών χορδών. Μερικοί ασθενείς μας χρειάσθηκαν μία ή δύο εγχύσεις, βελτιώθηκαν σημαντικά και δεν χρειάσθηκαν πρόσθετες εγχύσεις, ενώ άλλοι χρειάσθηκαν περισσότερες. Σε γενικές γραμμές, όμως, βελτιώθηκαν διότι δεν είχαν πια εξίσου σοβαρή δύσπνοια όπως κατά το παρελθόν».Ο δρ Μπάρντιν πρόσθεσε πως τα ευρήματα αυτά είναι προκαταρκτικά και πρέπει να επιβεβαιωθούν από μεγαλύτερη μελέτη, πριν αρχίσει η ευρύτερη εφαρμογή της μεθόδου.http://www.boro.gr/