Αναδιπλούμενα σπίτια: Η απάντηση στον τυφώνα

Αναδιπλούμενα σπίτια: Η απάντηση στον τυφώνα

Εκατομμύρια άνθρωποι έμειναν άστεγοι στις Φιλιππίνες μετά το πέρασμα του περσινού καταστρεπτικού τυφώνα Γιολάντα, που άφησε πίσω του περισσότερους από 6.000 νεκρούς.
Πολλές κοινωνικές ομάδες παλεύουν ακόμη να σταθούν στα πόδια τους.

Μία ομάδα αρχιτεκτόνων και σχεδιαστών προτείνουν μία λύση, που ελπίζουν ότι θα καλύψει την έλλειψη στέγασης. Το έχουν ονομάσει «σπίτι πεταλούδα». Πρόκειται για μία αναδιπλούμενη μικροσκοπική κατοικία 11,5 τετραγωνικών μέτρων φτιαγμένη από χάλυβα, που χρειάζεται μόλις 15 λεπτά για να στηθεί.
Μπορεί να στεγάσει μία μικρή οικογένεια και κοστίζει 800 ευρώ. Υπάρχουν και μεγαλύτερες με 15 και 26 τετραγωνικά μέτρα. «Αυτό που κάνει το «σπίτι πεταλούδα» μοναδικό είναι, ότι ανταποκρίνεται γρήγορα σε μία περίπτωση καταστροφής και την ίδια στιγμή προσφέρει μία πολύ ανθεκτική δομή λόγω της κατασκευής του από χάλυβα. Δίνει στους ανθρώπους μία αίσθηση σταθερότητας και ασφάλειας όταν βρίσκονται μέσα», εξηγεί ο εφευρέτης του σπιτιού Ροτζέλιο Σάντος Τζούνιορ. Η οροφή του αναδιπλούμενου σπιτιού είναι φτιαγμένη από γαλβανισμένο χάλυβα, κόντρα πλακέ θαλάσσης και μονωτικό αφρό θερμότητας.
Η εξωτερική επένδυση γίνεται με διάφορα υλικά όπως κόντρα πλακέ θαλάσσης, μπαμπού, μέταλλο ή πλαστικό. «Η αξία του “σπιτιού πεταλούδα” είναι ότι προσφέρει αμέσως μία ποιοτική στέγη σε περίπτωση φυσικής καταστροφής. Δεν είναι ότι απλώς σου δίνουν κάτι την κρίσιμη ώρα ως λύση ανάγκης και συμβιβάζεσαι με την ποιότητα», εξηγεί ο Ρόγιαλ Πινέντα, αρχιτέκτων του σπιτιού πεταλούδα. Σκοπός είναι η μαζική παραγωγή. Το τμήμα υπηρεσιών κοινωνικής ευημερίας και ανάπτυξης της χώρας φέρεται να έχει παραγγείλει 5.000 σπίτια πεταλούδα.http://www.real.gr

Η λίστα ιστολογίων μου