Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2015

Τι πρέπει να κάνεις αν είσαι ευαίσθητος και φοβάσαι

Τι πρέπει να κάνεις αν είσαι ευαίσθητος και φοβάσαι

Όλοι σχεδόν οι παθητικοί άνθρωποι υποφέρουν από κάποιο φόβο. Χωρίς το φόβο θα ήταν γίγαντες. Η αποκατάσταση της έλλειψης δυναμισμού συνδέεται, συνεπώς, άμεσα με την εξάλειψη του φόβου. Η εξίσωση λειτουργεί κάπως έτσι: όσο ο φόβος μειώνεται, η διεκδίκηση των δικαιωμάτων αυξάνεται. Το βιβλίο μου Μη ψοβάοαι τίποτα περιλαμβάνει μια πληρέστερη ανάλυση των τρόπων με τους οποίους κάνουμε τον εαυτό μας να φοβάται και των μεθόδων που μας βοηθούν να εξαλείψουμε τους φόβους μας.
ΦΟΒΟΣ ΜΗΠΩΣ ΠΛΗΓΩΘΟΥΜΕ
Ο πιο βάναυσος τρόπος για να ελέγξουμε τους άλλους είναι μέσω της βίας. Ο μεγαλόσωμος σπρώχνει στην άκρη τον μικρόσωμο. Πού κοιμάται ένας γορίλας τετρακοσίων κιλών; Οπουδήποτε θέλει. Αυτό δεν εκφράζει με απόλυτη ακρίβεια τη δύναμη της δύναμης;
Αναλογιστείτε τις δικές σας σχέσεις με δυνατούς και πιθανώς βίαιους ανθρώπους. Δεν παραμερίζετε μπροστά τους, δεν διαφωνείτε λιγότερο έντονα επειδή ενδέχεται να βρεθείτε οε άσχημη θέση αν η κατάσταση γίνει ανεξέλεγκτη;
Δεν υπάρχει αμφιβολία, ο φόβος μήπως πληγωθούμε πανικοβάλλει τους περισσότερους από εμάς. Τι μπορεί λοιπόν να κάνει το πιο αδύναμο άτομο; Δεν είναι δυνατόν να καταπιέζεται κάποιος από οποιονδήποτε έχει το πλεονέκτημα των περισσότερων κιλών. Πιστεύω ότι υπάρχουν αρκετές λύσεις σ’ αυτό το πρόβλημα και μπορεί να μην είναι όλες καλές, πάντως είναι καλύτερες από μια σπασμένη μύτη.
1) Μάθετε πώς να αποφεύγετε έναν καβγά με τη συζήτηση. Χωρίς να φιλάτε κατουρημένες ποδιές, μπορείτε συχνά να πείτε αυτό που θέλετε και να το κάνετε με τόσο ευχάριστο και καλόβολο τρόπο, ώστε το δυνατότερο άτομο δεν θα θέλει να καταφύγει στη βία. Οι άνθρωποι συχνά τσακώνονται επειδή οι κουβέντες έχουν εξαντληθεί.
Ξέρω κάποιον που διεκδικεί τα δικαιώματά του κι ας ζυγίζει μόνο πενήντα έξι κιλά. Επιμένει πως έχει να μπλέξει σε καβγά από εφτά ετών. Διαθέτει αυτοπεποίθηση, υποστηρίζει δυναμικά τις απόψεις του και καταφέρνει να επιβάλλει το δικό του σε ψευτοπαλληκαράδες, όπως θα έκαναν πολύ πιο μεγαλόσωμοι άντρες. Πώς τα καταφέρνει; Τους μιλάει ευγενικά. Χαμογελάει, προσπαθεί να  είναι φιλικός κι εγκάρδιος και δεν τους δίνει αφορμή να εξοργιστούν. Κι όμως, μεταδίδει το μήνυμά του. Δεν φέρεται σαν κόλακας, παρόλο που είναι ήπιος κι ευγενικός.
Του μίλησα yi’ αυτό το ζήτημα και τον ρώτησα πώς κατόρθωνε σ’ όλη του τη ζωή να είναι τόσο αποτελεσματικός στο να πετυχαίνει αυτό που θέλει χωρίς να τσακώνεται.
«Ήξερα πως έτσι κι έμπλεκα σε οποιονδήποτε καβγά, θα ήμουν χαμένος. Αποφάσισα λοιπόν να διαλέγω τις παρέες μου και να αποφεύγω όσο ήταν δυνατόν τους τύπους που θα μου δημιουργούσαν προβλήματα. Οι βίαιοι και παράλογοι άνθρωποι με φοβίζουν. Τους αποφεύγω. Πάντα προσέχω ιδιαίτερα πόσο συγχίζεται ο άλλος. Όταν φουντώνει, φεύγω ή γίνομαι πιο διπλωματικός. Ένα πράγμα δεν κάνω ποτέ εκείνη τη στιγμή: να γίνω προσβλητικός. Είναι σαν να πηγαίνω γυρεύοντας να μου μαυρίσουν το μάτι».
Εν ολίγοις, μη ρίχνετε λάδι στη φωτιά του άλλου. Κάποτε είπε κάποιος: «Η αρχή της σοφίας είναι η σιωπή». Πρόκειται για σπουδαία συμβουλή, ειδικά στις περιστάσεις εκείνες που το άλλο άτομο είναι εξαιρετικά οξύθυμο.
2) Τι γίνεται όμως αν δεν λειτουργήσει αποτελεσματικά αυτή η ψυχολογική μέθοδος; Αν δεχτείτε σωματική επίθεση, έχετε δύο επιλογές: στείλτε τον άλλον οτη φυλακή ή οτο ψυχιατρείο. Καλέστε την αστυνομία να σας προστατεύσει. Είναι πολύ πιο σημαντικό να δείξετε αποφασιστικότητα και δύναμη παρά να ανησυχήσετε για το τι μπορεί να σας συμβεί αργότερα. Αν δείξετε αδυναμία σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία θα ήταν προτιμότερο να φανείτε δυνατοί, ίσως να μην είστε εκεί για να αγχωθείτε π θα συμβεί όταν αυτό το άτομο αφεθεί ελεύθερο.
3) Τέλος, αν κάθε άλλη μέθοδος αποτύχει και δεχτείτε επίθεση με κίνδυνο της υγείας σας ή της ζωής σας, παλέψτε σαν τίγρεις. Χρησιμοποιήστε κάθε μέσο για να προστατέψετε τον εαυτό σας, όπως θα κάνατε αν αμυνόσασταν ενάντια σ’ ένα άγριο σκυλί. Η αυτοάμυνα πάντα αναγνωριζόταν ως σημαντικός λόγος για να τραυματίσετε έναν αντίπαλο. Μη νιώθετε ενοχές, προσπαθήστε να μη φοβάστε, υπερασπιστείτε τον εαυτό σας όσο καλύτερα μπορείτε κι ευχηθείτε να έχετε θετικά αποτελέσματα.http://www.boro.gr