Γιατί δεν πρέπει να πίνουμε καυτό το τσάι |
Οκταπλάσιος κίνδυνος καρκίνου
Σε σύγκριση με όσους έπιναν ζεστό ή χλιαρό τσάι (θερμοκρασία 65 βαθμών Κελσίου και κάτω), όσοι το έπιναν καυτό (65-69ο C) είχαν διπλάσιες πιθανότητες να έχουν αναπτύξει καρκίνο του οισοφάγου – και όσοι το έπιναν πολύ καυτό (πάνω από 70ο C) είχαν οκταπλάσιες πιθανότητες καρκίνου.
Επιπλέον, όσοι έπιναν το τσάι μέσα σε 2 λεπτά από την στιγμή που έβραζε το νερό, είχαν πενταπλάσιο κίνδυνο καρκίνου σε σύγκριση με όσους το έπιναν 4 ή περισσότερα λεπτά μετά το βρασμό του. Οι ποσότητες του τσαγιού που έπιναν οι εθελοντές δεν επηρέαζαν τον κίνδυνο καρκίνου. Επειδή η όλη μελέτη έγινε με βάση όσα οι ίδιοι οι εθελοντές είπαν για το πόσο ζεστό ήταν το τσάι τους, οι ερευνητές προχώρησαν στη συνέχεια σε έναν επιπλέον έλεγχο: μέτρησαν τη θερμοκρασία του τσαγιού που έπιναν 50.000 Ιρανοί από την ίδια επαρχία, διαπιστώνοντας ότι όντως συνήθιζαν να πίνουν τσάι σε θερμοκρασίες από κάτω από 60 έως πάνω από 70ο C.
Ναι στο γάλα
Σχολιάζοντας τα ευρήματα της μελέτης, ο δρ Νταίηβιντ Γουάιτμαν, από το Ίδρυμα Ιατρικής Έρευνας του Κουήνσλαντ, στην Αυστραλία, γράφει στο ίδιο τεύχος της BMJ ότι αυτή και προγενέστερες έρευνες παρέχουν πειστικές ενδείξεις για την καρκινογόνο δράση των θερμικών εγκαυμάτων που προκαλούνται με την κατανάλωση καυτών ροφημάτων.
Επισημαίνει, ωστόσο, ότι οι καταναλωτές δεν πρέπει να πάψουν να πίνουν τσάι εξαιτίας τους, αλλά απλώς να περιμένουν λίγο να κρυώσει το καυτό τσάι και μετά να το καταναλώσουν.
Πώς θα ξέρετε αν είναι αρκετά κρύο το τσάι σας; Πρέπει να είναι ανεκτό όταν το καταπίνετε και να μην λέτε «κάηκα» με την πρώτη γουλιά, απαντά. Και προσθέτει ότι η συνήθεια πολλών κατοίκων της Δύσης να βάζουν λίγο γάλα στο τσάι τους το δροσίζει αρκετά ώστε να προφυλάσσονται από τον καρκίνο – αρκεί βέβαια να μην είναι και το γάλα καυτό... Πηγή: tanea.gr