Ενοχές μαμάδων: Είμαι χωρισμένη, θα το μεγαλώσω σωστά;

Ενοχές μαμάδων: Είμαι χωρισμένη, θα το μεγαλώσω σωστά;

Ο «Ένας» Γονιός- Όταν οι ενοχές δεν αρκούν
Από τον ψυχοθεραπευτή, ειδικό σε θέματα αγωγής Παίδων, Στάνλει Σαπίρο
Η συμπεριφορά πολλά ζευγάρια αναρωτιούνται τι θα γινόταν, αν ένας από τους δυο έλειπε από την ανατροφή των παιδιών. Αυτό το ξέρουν καλά οι γονείς που είναι μόνοι τους. Ο χρόνος τους γίνεται αγαθό πολυτιμότερο κι απ’ το χρυσάφι - πολύτιμες στιγμές για ύπνο, για έξοδο, για ξεκούραση, ακόμα και για μπάνιο.
Έπειτα, είναι και οι ενοχές. Αν οι ανύπαντρες ή διαζευγμένες μητέρες εργάζονται, πρέπει να πάνε το παιδί τους σε κάποιον παιδικό σταθμό. Ανησυχούν, επειδή δεν του αφιερώνουν αρκετό χρόνο. Αναρωτιούνται αν το επιβλέπουν αρκετά, και τρέμουν με τη σκέψη ότι μεγαλώνει σε ξένα χέρια. Αν είστε διαζευγμένοι, νιώθετε διπλά ένοχοι, επειδή στερήσατε από το παιδί σας τον δεύτερο γονιό. Αφού κάνατε ολόκληρη μέρα δουλειά που θα εξουθένωνε δυο άτομα, νιώθετε οίκτο τόσο για το παιδί, όσο και για τον εαυτό σας. Χρειάζεστε βοήθεια.
Τι πρέπει να κάνετε:
Αντισταθείτε στην παρόρμηση να παραχαϊδέψετε  το παιδί σας, από τύψεις.
Μη λυπάστε το παιδί και το κακομαθαίνετε αγοράζοντάς του ό,τι ζητήσει, μην το υπερπροστατεύετε και μην το οδηγείτε στα άκρα. Του δημιουργείτε αισθήματα αυτολύπησης και προσδοκίας: «Εγώ το καημένο δεν έχω μπαμπά. Αλλά τη μαμά μου τη σέρνω απ’ τη μύτη».
Αντιμετωπίστε το. Εσείς και το παιδί σας βράζετε στο ίδιο καζάνι. Θα σας κάνει καλό -και πολύ καλό στα παιδιά σας- να το καταλάβουν ώστε να τραβήξουν κι αυτά λιγάκι το ζόρι. Εύκολα λέγεται, αλλά δύσκολα γίνεται. Γι’ αυτό σάς δίνουμε πιο κάτω μερικές συμβουλές, ώστε η ζωή του μοναχικού γονιού να γίνει θετική και όχι εξουθενωτική εμπειρία.
Θεσπίστε και διατηρήστε κάποιες διαδικασίες ρουτίνας. Η ρουτίνα είναι αποτελεσματική και δίνει στο παιδί τις παραμέτρους που χρειάζεται. Μην επιτρέπετε παρεκκλίσεις -ούτε στο παιδί ούτε στον εαυτό σας- επειδή νιώθετε ενοχές.
Δώστε στα παιδιά σας να καταλάβουν -χωρίς όμως να το παίξετε μάρτυρας- ότι δουλεύετε σκληρά και χρειάζεστε τη βοήθεια τους. Μια από τις πιο παραγνωρισμένες ικανότητες των παιδιών, είναι ότι θέλουν πάρα πολύ να φανούν χρήσιμα.
• Προγραμματίστε τακτικές οικογενειακές συγκεντρώσεις. Εξετάστε προβλήματα και ρουτίνες μαζί, σαν ομάδα. Παρακολουθείτε τα σημεία που δείχνουν ότι οδηγείστε στην κατάρρευση. Για να τ’ αποφύγετε, βρείτε χρόνο για τον εαυτό σας, όσο δύσκολο κι αν είναι. Το άγχος ότι όλα θα περάσουν από το χέρι σας μπορεί να σας προ-καλέσει υπερβολικές αντιδράσεις και λανθασμένες αποφάσεις. Βγάλτε λοιπόν το τηλέφωνο από την πρίζα και πείτε στα παιδιά να μη σας ενοχλήσουν, εκτός αν πιάσει το σπίτι φωτιά, ή αν εμφανιστεί στο κατώφλι ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ. Κάνετε ένα καυτό μπάνιο, χαλαρώστε για καμιά ώρα. Συνηθίστε τα παιδιά να σας χάνουν για καμιά ώρα, μια δυο βραδιές την εβδομάδα. Αν δεν πιάσει αυτό, εφαρμόστε την επόμενη μέθοδο.
- Δημιουργήστε μια διευρυμένη «οικογένεια» από συγγενείς, φίλους, μπέιμπι-σίτερ, τυχόν μεγαλύτερα αδέρφια, οικιακές βοηθούς, άλλες μαμάδες - οποιοδήποτε άτομο αξιόπιστο και με νεύρο μέσα του. Η ζωή είναι δρόμος διπλής κατεύθυνσης, γι’ αυτό βοηθήστε κι εσείς τους φίλους σας. Ενδεχομένως να θέλετε να συγκατοικήσετε με κάποιον άλλον μοναχικό γονιό.
-Συνεργαστείτε ή οργανώστε στη γειτονιά σας Ομάδα Στήριξης Μοναχικών Γονέων
-Ζητήστε βοήθεια από κάποιον ψυχολόγο, αν αρχίσετε να θεωρείτε τα παιδιά σας δυσβάσταχτο βάρος.
-Παρακολουθήστε κάποια επιμορφωτικά μαθήματα για γονείς. Το έργο του γονιού είναι το πιο σημαντικό που θα επιτελέσουμε στη ζωή μας. Αποκτήστε τις ικανότητες που χρειάζονται για να το κάνετε σωστά.
-Καταρτίστε κατάλογο με προτεραιότητες. Όλοι τον χρειάζονται, αλλά περισσότερο <κ μοναχικοί γονείς. Μην επιδιώκετε την τελειότητα και μην τα κάνετε όλα μόνοι σας. Ίσως δεν χρειάζεται να στρώσετε κρεβάτια το πρωί. Σκεφτείτε το: κανείς δεν πέθανε. γιατί έμειναν ξέστρωτα τα κρεβάτια σ’ ενα σπίτι που μένει άδειο όλη μέρα. Περιοριστείτε στα σημαντικά.
Τα «μη» Χ Μην προσπαθείτε ν’ αναπληρώσετε χαμένο καρό με «καλούδια» και ειδικά προνόμια.
Μην αφήσετε τα παιδιά να σπάσουν την οικογενειακή ρουτίνα. «Δεν θέλω να κοιμηθώ ακόμα, για να σε δω λιγάκι». Δύσκολα θα  αντισταθείτε, αλλά πρέπει. Το παιδί παίζει, με τις ενοχές σας. Αλλωστε, χρειάζεται το» ύπνο.
Μη λυπάστε τα παιδιά σας επειδή έχουν έναν  μόνο γονιό. Ο οίκτος αποθαρρύνει και θα ur κάνει να λυπούνται κι εκείνα τον εαυτό τους.
Πλεονεκτήματα Είτε το πιστεύετε είτε όχι, οικογένειες με  έναν  μοναχικού γονιό μπορούν να λειτουργήσουν καλύτερα  γονιού (σοβαρά τις άλλες. Δείτε πώς: μιλάμε!)
•Οι μοναχικοί γονείς μπορούν να δημιουργήσουν πολύ στενή σχέση με τα παιδιά τους.
•Πολλές μοναχικές μαμάδες ή μοναχικοί μπαμπάδες (και οι δεύτεροι αυξάνονται ολοένα• είναι τόσο απασχολημένοι, ώστε δεν προλαβαίνουν να κακομάθουν τα παιδιά τον; την υπερβολική προσοχή. Αποτέλεσμα, το παιδί γίνεται πιο ανεξάρτητο.
•Πολλές φορές το ζευγάρι διαφωνεί σε θέματα ανατροφής των παιδιών. Αν είσαι μόνος σου, ό,τι λες, γίνεται. Είναι πιο εύκολο να επιμείνεις, όταν δεν σου τορπιλίζει το σύστημα κάποιος άλλος.
•Αν δεν τα έχετε κακομάθει, τα παιδιά θα σας βοηθούν, γιατί θα καταλάβουν ότι, κάποιες μέρες, μοιάζετε πραγματικά με υποζύγιο.
•Θα νιώσετε μεγαλύτερη απόλαυση, όταν θα τα έχετε τελικά βγάλει πέρα.http://www.boro.gr

Η λίστα ιστολογίων μου