Μήπως έχετε ρευματοειδή αρθρίτιδα;

Μήπως έχετε ρευματοειδή αρθρίτιδα;

Νιώθετε το πρωί «πιάσιμο» που κρατάει πάνω από 30 λεπτά;
Μήπως έχετε «πρήξιμο» σε κάποια άρθρωση χωρίς να έχει προηγηθεί τραυματισμός;
Έχετε τους τελευταίους τρεις μήνες πόνο και ευαισθησία στην πίεση στις αρθρώσεις των χεριών;

Αν απαντήσατε καταφατικά σε μία ή περισσότερες από αυτές τις ερωτήσεις, καλό είναι να απευθυνθείτε σε ρευματολόγο, διότι ενδέχεται να πάσχετε από κάποια φλεγμονώδη αρθρίτιδα του τύπου της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Αυτό συνιστά ο ρευματολόγος Δημήτρης Κασίμος, γενικός αρχίατρος στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Αθήνας και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.), επισημαίνοντας ότι η έγκαιρη διάγνωση και η έναρξη της κατάλληλης θεραπευτικής αγωγής μπορεί να επιβραδύνουν σημαντικά την πορεία της νόσου, να περιορίσουν τις δυσμενείς επιπτώσεις της και να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής των πασχόντων.
Τι είναι
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μία χρόνια, αυτοάνοση και εξελισσόμενη πάθηση , που ανήκει στα ρευματικά νοσήματα και χαρακτηρίζεται από εξάρσεις και υφέσεις. Η έναρξή της προσδιορίζεται συνήθως στην ηλικία των 35 έως 55 ετών. Υπάρχει, όμως, και η νεανική ρευματοειδής αρθρίτιδα, η οποία αρχίζει πριν από την ηλικία των 16 ετών, καθώς και η ρευματοειδής αρθρίτιδα όψιμης έναρξης, η οποία εμφανίζεται σε άτομα της τρίτης ηλικίας.
Υπολογίζεται ότι 70.000- 100.000 άτομα στη χώρα μας πάσχουν από αυτήν, με τις γυναίκες ασθενείς να είναι τριπλάσιες από τους άντρες. Αν και οι ακριβείς μηχανισμοί πίσω από την εμφάνισή της δεν έχουν αναλυθεί πλήρως (φαίνεται ότι πολλοί παράγοντες, όπως περιβαλλοντικοί, γενετικοί, ορμονικοί και ανοσολογικοί, εμπλέκονται στην εκδήλωσή της), οι ειδικοί γνωρίζουν ότι προκαλείται από μία μη φυσιολογική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος του ίδιου του ασθενούς. Η αντίδραση αυτή έχει ως συνέπεια ανεξέλεγκτη φλεγμονή που φθείρει ορισμένες δομές των αρθρώσεων (τον αρθρικό υμένα) και διαβρώνει τα οστά τους. Η νόσος συνήθως προσβάλλει πολλές αρθρώσεις ταυτοχρόνως και είναι συμμετρική, δηλαδή εντοπίζεται στις ίδιες αρθρώσεις στις δύο πλευρές του σώματος.
Από τους παράγοντες του τρόπου ζωής, το κάπνισμα ενοχοποιείται για το ένα τρίτο των πιο σοβαρών μορφών ρευματοειδούς αρθρίτιδος. Άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι το φύλο, η ηλικία και το οικογενειακό ιστορικό της νόσου. Ωστόσο «δεν μπορεί να θεωρηθεί αμιγώς κληρονομική ασθένεια, διότι τα γονίδια ευθύνονται μόνο για το 50% της ευπάθειας σε αυτήν, αφήνοντας σημαντικό χώρο για να επιδράσουν περιβαλλοντικοί παράγοντες ή τυχαία γεγονότα και να την πυροδοτήσουν», διευκρινίζει ο κ. Κασίμος.
Κίνδυνος και για την καρδιά
Εκτός από τις αρθρώσεις, η φλεγμονή της ρευματοειδούς αρθρίτιδας μπορεί να προσβάλλει και άλλα όργανα και δομές του σώματος, κυρίως την καρδιά, αλλά και, τα μάτια, τους πνεύμονες, τα αγγεία,.
«Μακροχρόνιες επιδημιολογικές μελέτες σε Ευρώπη και ΗΠΑ έχουν δείξει πως επιταχύνει την εμφάνιση αθηροσκλήρωσης στα αγγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εκδήλωσης καρδιαγγειακού επεισοδίου (έμφραγμα, εγκεφαλικό), το οποίο κατά μέσον όροεκδηλώνεται μία δεκαετία νωρίτερα απ’ ό,τι στον γενικό πληθυσμό», λέει ο κ. Κασίμος.
Και συνεχίζει: «Τα επεισόδια αυτά μπορεί να συμβούν ακόμη και σε άτομα με διάρκεια νόσου κάτω από δύο χρόνια, διότι η ρευματοειδής αρθρίτιδα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ισχαιμικής καρδιοπάθειας κατά 50% την πρώτη τετραετία έπειτα από τη διάγνωση και ο κίνδυνος παραμένει αυξημένος για τα επόμενα 5-12 χρόνια». Ο αυξημένος καρδιαγγειακός κίνδυνος δεν οφείλεται μόνο στην ρευματοειδή αρθρίτιδα καθ’ εαυτή, αλλά και στη συνοσηρότητα που παρατηρείται σε πολλούς ασθενείς, δηλαδή στο ότι πάσχουν ταυτοχρόνως και από άλλα νοσήματα που επιβαρύνουν την καρδιαγγειακή υγεία, όπως η υπέρταση (ένας στους τρεις είναι και υπερτασικός), η παχυσαρκία (το 18% των ασθενών είναι παχύσαρκοι) και το αν καπνίζουν (το 43% είναι καπνιστές).ΠΗΓΗ: tanea.gr

Η λίστα ιστολογίων μου