Όταν οι έφηβοι «δυσκολεύουν» τους γονείς τους

tumblr_le5lpvUC1d1qfkas8o1_500

Όταν οι έφηβοι «δυσκολεύουν» τους γονείς τους

Γονείς οι έφηβοι δεν είναι εύκολη υπόθεση.
Είναι σίγουρα μια από τις πιο δύσκολες φάσεις της ανατροφής ενός παιδιού και υπάρχουν πολλά λάθη που εμείς οι γονείς κάνουμε και θα πρέπει να μάθουμε να αποφεύγουμε. Κανένας από μας δεν είναι τέλειος γονιός, αλλά μπορούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό.
1. Φωνές
Το να φωνάξει κανείς δεν είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος επικοινωνίας με το παιδί σας, πιστέψτε με το έχω κάνει αμέτρητες φορές. Όταν αρχίσετε να φωνάζετε,ο έφηβος σας θα κλείσει τα αυτιά του και απλά δεν θα ακούει αυτά που του λέτε. Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι γονείς δεν φωνάζουν συνεχώς. Αυτό γίνεται συνήθως επειδή αισθάνονται απογοητευμένοι όταν δεν γίνονται εύκολα κατανοητά από το παιδί τους. Όταν αισθάνεστε έτσι, είναι καλύτερα να κάνετε ένα διάλειμμα μέχρι να είστε αρκετά ήρεμος -η για να επικοινωνήσετε αποτελεσματικά.
2. Δεν ακούτε
Είναι πολύ σημαντικό να ακούμε όταν ο έφηβος μας μιλά. Δεν είναι πάντα ανοιχτοί σε συζήτηση, έτσι θα πρέπει να αρπάζετε αυτές τις ευκαιρίες. Αυτό είναι ένα μάθημα που έπρεπε να μάθω κι εγω. Είναι δύσκολο να το κάνεις όταν είσαι απασχολημένος, αλλά είναι σημαντικό να το κάνεις και να διακόπτεις οτιδήποτε άλλο προκειμένου να μη χάσεις την επικοινωνία με το παιδί σου.
3. Απασχολημένοι
Εμείς ως γονείς έχουμε τις δουλειές μας, τα οικονομικά για να χειριστούμε, το γάμο μας και πολλά άλλα πράγματα εκτός από την ανατροφή των παιδιών. Είναι εύκολο να παρασυρθούμε, να είμαστε στο δικό μας κόσμο και να ξεχάσουμε να συμμετάσχουμε στο δικό τους. Αλλά δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Είναι επιτακτική ανάγκη να βρούμε έναν τρόπο να μπούμε στο κόσμο ενός έφηβου. Πρέπει να μιλάμε, να είμαστε διαθέσιμοι πάντα για αυτούς.
4. Κατάσκοποι
Ένα άλλο λάθος που κάνουν οι γονείς των εφήβων είναι οι υποκλοπές. Δεν πιστεύω ότι θα πρέπει να κατασκοπεύω όλη την ώρα, αλλά θα υπάρξουν φορές που θα πρέπει να το κάνω. Εάν αισθάνομαι ανησυχία για κάτι που συμβαίνει και δεν είναι πρόθυμο το παιδί να το μοιραστεί μαζί σας, ίσως θα πρέπει να »κατασκοπεύσετε». Ο καλύτερος τρόπος για να το χειριστείτε αυτό είναι να πείτε στον έφηβο σας ότι μπορεί να υπάρξουν φορές που θα ελέγξετε στους λογαριασμούς του, έτσι ώστε να γνωρίζει ότι μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο. Αν τα παιδιά θέλουν να συμμετέχουν στα κοινωνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, οι γονείς θα πρέπει να έχουν τους κωδικούς πρόσβασης.
5. Πειρασμοί για όλους
Βλέπω πολλούς γονείς που πέφτουν θύματα αυτού του λάθους. Πιστεύουν ότι οι έφηβοι τους δεν είναι ικανοί να κάνουν τα λάθη που οι άλλοι έφηβοι κάνουν.  Ενώ είναι καλό να σκεφτόμαστε το καλύτερο για το παιδί μας και να έχουμε υψηλές προσδοκίες γι “αυτό, θα πρέπει επίσης να είμαστε ρεαλιστές και να συνειδητοποιήσουμε ότι οι πειρασμοί είναι εκεί έξω και είναι πολλοί.
6. Επίβλεψη
Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι αν ο έφηβος τους συμπεριφέρεται σωστά, είναι απολύτως αξιόπιστος και δεν υπάρχει καμία ανάγκη να τον εποπτεύει. Αυτό είναι μέγα λάθος. Ενώ θέλουμε να αναγνωρίσουμε, ότι ο έφηβος μας παίρνει σωστές και καλές αποφάσεις, θα πρέπει να θυμόμαστε την ηλικία του και το επίπεδο ωριμότητας.
7. Δεν μιλάμε για τα δύσκολα
Πολλοί γονείς εφήβων πιστεύουν ότι δεν χρειάζεται να τα ξέρουν όλα οι έφηβοι.  Δυστυχώς θα πρέπει να μιλάμε για όλα , ακόμη και αν νομίζουμε ότι δεν πρόκειται να κάνει κάτι τέτοιο ο έφηβος μας. Ποτέ δεν ξέρεις αν θα μπει ποτέ στον πειρασμό να το κάνει.http://www.jenny.gr

Η λίστα ιστολογίων μου