Γενετικό «φως» στα αίτια του μελανώματος

Γενετικό «φως» στα αίτια του μελανώματος

Λονδίνο 
Επιστήμονες αναφέρουν ότι έκαναν ένα σημαντικό βήμα στην κατανόηση του γιατί κάποια άτομα αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος εξαιτίας του οικογενειακού ιστορικού τους. Οι ειδικοί από το Ινστιτούτο Wellcome Trust Sanger στο Χίνξτον της Βρετανίας εντόπισαν μεταλλάξεις σε ένα γονίδιο οι οποίες προκαλούν ορισμένες περιπτώσεις μελανώματος, της πιο επιθετικής μορφής καρκίνου του δέρματος.
Ελπίδα για καλύτερη διάγνωση
Η ανακάλυψη αυτή αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για νέες διαγνωστικές μεθόδους, αναφέρουν οι επιστήμονες στην επιθεώρηση «Nature Genetics».Ο κίνδυνος μελανώματος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, ο τύπος του δέρματος και το οικογενειακό ιστορικό. Περίπου ένα στα 20 άτομα με μελάνωμα έχει ισχυρό οικογενειακό ιστορικό της νόσου.
Η ερευνητική ομάδα από το Wellcome Trust Sanger ανακάλυψε ότι άτομα με μεταλλάξεις σε ένα συγκεκριμένο γονίδιο αντιμετωπίζουν πολύ αυξημένο κίνδυνο της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου του δέρματος. Οι μεταλλάξεις αυτές «αποσιωπούν» το γονίδιο ΡΟΤ1, το οποίο προστατεύει από τις βλάβες που υφίστανται τα χρωμοσώματα.Ο δρ Ντέιβιντ Ανταμς, εκ των κύριων συγγραφέων της νέας μελέτης, ανέφερε ότι τα νέα ευρήματα μπορούν να χαρίσουν στους ειδικούς την ικανότητα να εντοπίζουν τα άτομα που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για μελάνωμα τα οποία και θα ελέγχονται.
Βλάβες στα χρωμοσώματα
Όπως είπε ο ερευνητής στο BBC «οι μεταλλάξεις στο συγκεκριμένο γονίδιο συνδέονται με βλάβες στις άκρες των χρωμοσωμάτων και γενικώς οι βλάβες στα χρωμοσώματα οδηγούν σε εμφάνιση καρκίνου – αυτό είναι το μονοπάτι της γέννησης του καρκίνου».Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί ορισμένες μεταλλάξεις γονιδίων που αυξάνουν τον κίνδυνο μελανώματος, ωστόσο, κατά τους ειδικούς, υπάρχουν και πολλές άλλες που αυτή τη στιγμή παραμένουν άγνωστες.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Τιμ Μπίσοπ, διευθυντή του Ινστιτούτου Leeds για τον Καρκίνο και την Παθολογία, τα καινούργια στοιχεία βοηθούν στην κατανόηση του γιατί σε ορισμένες οικογένειες το μελάνωμα εμφανίζεται με πολύ μεγαλύτερη συχνότητα. Ο καθηγητής σημείωσε ότι το συγκεκριμένο γονίδιο έχει ήδη αποτελέσει στόχο για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων και έτσι μπορεί μελλοντικά να προσφέρει καινούργιες θεραπείες για τους ασθενείς με μελάνωμα.
Γονίδιο-«κλειδί» και για άλλους καρκίνους
Είναι αξιοσημείωτο ότι η ερευνητική ομάδα είδε πως στις οικογένειες με αυξημένο κίνδυνο μελανώματος εμφανίζονται συχνά και άλλες μορφές καρκίνου όπως η λευχαιμία. Το γεγονός αυτό μαρτυρεί ότι το γονίδιο που εντοπίστηκε ίσως αποτελεί «κλειδί» για διαφορετικές μορφές καρκίνου.
Από την πλευρά της η δρ Σάφια Ντανόβι από το Cancer Research UK τόνισε ότι η νέα μελέτη μπορεί στο μέλλον να προσφέρει πολλά στα άτομα με οικογενειακό ιστορικό μελανώματος. Όπως ωστόσο συμπλήρωσε «το σημαντικότερο όλων είναι να θυμόμαστε πως για τους περισσότερους από εμάς η αποφυγή παρατεταμένης έκθεσης στον ήλιο είναι η ‘συνταγή’ για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης της επιθετικής αυτής νόσου».http://www.tovima.gr/

Η λίστα ιστολογίων μου