Η «κολεξιόν» των εξωσκελετών Ρομποτικές «στολές» από το... μέλλον βοηθούν ηλικιωμένους και ασθενείς

Η «κολεξιόν» των εξωσκελετών

Ρομποτικές «στολές» από το... μέλλον βοηθούν ηλικιωμένους και ασθενείς
Οι ερευνητές αναπτύσσουν ρομποτικές «στολές» για να βοηθούν ηλικιωμένους ή ασθενείς να κινούνται εντός ή εκτός σπιτιού, να ανεβαίνουν σκάλες κτλ. Ανάλογοι εξωσκελετοί, όπως ονομάστηκαν οι στολές αυτού του είδους, κατασκευάζονται επίσης για διάφορες άλλες δραστηριότητες.
Ποδοσφαιρικός εξωσκελετός
Πριν από λίγες ημέρες έγινε γνωστό ότι στην τελετή έναρξης του εφετινού Παγκόσμιου Κυπέλλου στο Σάο Πάουλο της Βραζιλίας ένας παραπληγικός νεαρός θα σηκωθεί από το αναπηρικό του αμαξίδιο, θα περπατήσει ως το κέντρο του γηπέδου και θα δώσει το εναρκτήριο λάκτισμα για τους αγώνες. Δεν θα πρόκειται όμως για θαύμα - ο νεαρός θα φορά έναν ρομποτικό σκελετό που υπακούει στη σκέψη και θα μπορούσε να μετατρέψει τα αναπηρικά αμαξίδια σε μουσειακά εκθέματα. Ο εξωσκελετός είναι το αποτέλεσμα πολυετών ερευνών στο πλαίσιο του προγράμματος Walk Again, μιας διεθνούς προσπάθειας στην οποία συμμετέχουν μεγάλα ερευνητικά ιδρύματα από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία.
«Πανοπλία» για παραπληγικούς
Μια συσκευή σαν πανοπλία που αναπτύχθηκε από τη NASA ως μηχάνημα άσκησης για τους αστροναύτες θα μπορούσε να βρει ευρύτερες εφαρμογές στο έδαφος. Ο πειραματικός ρομποτικός σκελετός θα βοηθούσε εργάτες να σηκώνουν υπεράνθρωπα φορτία και θα επέτρεπε σε παραπληγικούς να περπατούν και να ανεβαίνουν σκάλες. Η συσκευή, με την ονομασία X1, κρέμεται από λουριά που τυλίγονται στους ώμους και περιλαμβάνει δύο ηλεκτροκίνητα σκέλη με υποδοχές για τα πόδια του χρήστη. Το ρομπότ των 26 κιλών μπορεί είτε να αντιστέκεται στην κίνηση των ποδιών, προκειμένου να εξασκούνται οι αστροναύτες, είτε να υποβοηθά την κίνησή τους. Ο εξωσκελετός είναι πιο ευέλικτος σε σχέση με άλλα μοντέλα που είχαν παρουσιαστεί παλαιότερα, καθώς προσφέρει δέκα βαθμούς ελευθερίας χάρη σε ισάριθμες αρθρώσεις. Πέρα από τις τέσσερις ηλεκτροκίνητες αρθρώσεις στα γόνατα και τους γοφούς, διαθέτει και έξι παθητικές αρθρώσεις που διευκολύνουν την περιστροφή, το τέντωμα του ποδιού και άλλες κινήσεις. Ο εξωσκελετός X1 αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ανθρώπινης και Μηχανικής Νόησης της Φλόριδας, το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει τις δοκιμές σε ασθενείς.
Το σύστημα βασίστηκε σε τεχνολογία που είχε αναπτυχθεί για τον Robonaut ένα ρομπότ που προέκυψε από συνεργασία της NASA και της General Motors και εργάζεται σήμερα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
«Αγροτικός» εξωσκελετός
Ρομποτικοί εξωσκελετοί έχουν αναπτυχθεί για να βοηθούν ηλικιωμένους ή ασθενείς να κινούνται εντός ή εκτός σπιτιού, να ανεβαίνουν σκάλες κτλ. Το Ρower Αssist Suit είναι πιο εξελιγμένο, με νέες δυνατότητες κυρίως στον αγροτικό τομέα για τον οποίο ενδιαφέρονταν βασικά οι δημιουργοί του. Το σύστημα μπορεί να βοηθά τους ηλικιωμένους αγρότες να ξεριζώνουν φυτά, να φυτεύουν, καθώς και να σηκώνουν κιβώτια, φορτία και γενικότερα μεγάλα βάρη.
Το Ρower Αssist Suit κατασκευάζεται από μέταλλο και πλαστικό και διαθέτει ηλεκτροκινητήρες που ενισχύουν τη δύναμη των χεριών και των ποδιών του χρήστη. Το σύστημα βασίζεται σε αισθητήρες που παρακολουθούν τις κινήσεις των αρθρώσεων και επιπλέον μπορεί να υπακούει σε απλές φωνητικές εντολές. Η επιλογή της κατασκευής ενός ρομποτικού μηχανισμού αγροτικής χρήσης δεν έγινε τυχαία από τους ερευνητές, αφού, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, έξι στους δέκα γεωργούς στην Ιαπωνία είναι άνω των 65 ετών και σε αντίθεση με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ η χρησιμοποίηση ξένων εργατών στις αγροτικές εργασίες είναι ελάχιστη.
Transformers
Τα τελευταία χρόνια ορισμένες εταιρείες εμπνεόμενες από τα... transformers προσπαθούν να κατασκευάσουν εξωσκελετούς που έχουν διάφορες λειτουργίες και ικανότητες, ανάμεσα στις οποίες και η δυνατότητα μετατροπής τους σε διαφόρων μορφών και χρήσης αντικείμενα.
Ενα από αυτά είναι το Power Jacket MK3 της Sagawa Electronics που έχει ύψος 2,2 μέτρα, βάρος μόλις 25 κιλά και είναι φτιαγμένο από ανθρακόνημα και αλουμίνιο. Ο χρήστης προσδένεται στο εσωτερικό του και στη συνέχεια τα ρομποτικά μέλη του εξωσκελετού μιμούνται τις κινήσεις των ανθρώπινων. Μπορεί να σηκώσει φορτίο 15 κιλών. Ο χρήστης μπορεί επίσης να κάνει ελαφρύ τζόγκινγκ φορώντας τη στολή, ενώ τα χέρια είναι ικανά να πιάσουν και να σηκώσουν ένα αβγό χωρίς να το σπάσουν. Αντίστοιχους εξωσκελετούς αναπτύσσουν και άλλες εταιρείες. Ενα παράδειγμα είναι το Skeletonics της Team Skeletonics, η οποία αναπτύσσει και το Exonnecs - έναν εξωσκελετό ύψους 3,5 μέτρων και βάρους 200 κιλών, ο οποίος θα μπορεί επίσης να μεταμορφώνεται σε όχημα εδάφους.http://www.tovima.gr

Η λίστα ιστολογίων μου