Γαλακτόρροια: Συμπτώματα, αιτίες και θεραπεία


galaktoroia

Γαλακτόρροια: Συμπτώματα, αιτίες και θεραπεία

Συνήθως παράγεται γάλα μόνο μετά τη γέννα για όσο διάστημα συνεχίζετε το θηλασμό και ίσως σε μερικές γυναίκες πριν τη γέννα. Σε κάθε άλλη περίπτωση, αν οι θηλές σας βγάζουν γάλα, έχετε μία σπάνια πάθηση που λέγεται γαλακτόρροια.
Η γαλακτόρροια είναι μία γαλακτώδης έκκριση των θηλών, που δεν σχετίζεται με την φυσιολογική παραγωγή γάλακτος λόγω θηλασμού. Από μόνη της δεν είναι ασθένεια αλλά σύμπτωμα. Αν και αυτό συμβαίνει πιο συχνά στις γυναίκες, γαλακτόρροια μπορεί να συμβεί και σε άνδρες και μερικές φορές ακόμη και σε μωρά.
Σημεία και συμπτώματα
  •  Άσπρο έκκριμα από τις θηλές σας, συνήθως και από τις δύο.
  •  Διακοπή της περιόδου (αμηνόρροια).
Μερικές φορές η γαλακτόρροια αποτελεί μυστήριο. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι στο περίπου το 50% των περιπτώσεων δεν μπορεί να εντοπιστεί κάποιο αίτιο. Το 25% περίπου των γυναικών με την πάθηση έχουν ένα είδος υποφυσιακού όγκου που λέγεται προλακτίνωμα. Ο όγκος δεν είναι συνήθως καρκινικός, αλλά εκκρίνει προλακτίνη, την ορμόνη που ρυθμίζει την παραγωγή γάλακτος από το μαστό.Στο υπόλοιπο 25% των περιπτώσεων η γαλακτόρροια έχει διάφορα αίτια. Για παράδειγμα, μπορεί να είναι ένδειξη θυρεοειδούς που υπολειτουργεί (υποθυρεοειδισμός) ή παρενέργεια κάποιου φαρμάκου.Τα φάρμακα που μπορεί να προκαλέσουν γαλακτόρροια είναι η μεθυλντόπα (που χρησιμοποιείται για την αρτηριακή υπέρταση), οι φαινοθειαζίνες (μία τάξη ηρεμιστικών), διάφορα είδη αντικαταθλιπτικών φαρμάκων και η δεξτροαμφεταμίνη (Dexedrine), ένα ψυχοδιεγερτικό που χρησιμοποιείται για παθήσεις όπως η πάθηση διαταραχής συγκέντρωσης/ υπερκινητικότητας και η ναρκοληψία.

Διάγνωση

Αν έχετε σημεία και συμπτώματα, επισκεφτείτε το γιατρό σας για μία εξέταση στήθους. Πιθανώς θα συλλέξει δείγμα από το υγρό που παράγει ο μαστός, για να βεβαιωθεί ότι δε σχετίζεται με καρκίνο.
Για να μπορέσει να εξακριβώσει το αίτιο του προβλήματος, ο γιατρός μπορεί να σας εξετάσει επίσης για παθήσεις, όπως ο υποθυρεοειδισμός. Άλλες εξετάσεις μπορεί να είναι εξετάσεις αίματος, για να ελεγχθούν τα επίπεδα προλακτίνης, και μαγνητική τομογραφία του υποθαλάμου και της υπόφυσης.
Η γαλακτόρροια δεν απειλεί την υγεία σας, εκτός και αν προέρχεται από υποφυσιακό όγκο. Αυτοί οι όγκοι αναπτύσσονται αργά και κάποιοι τελικά σταθεροποιούνται. Πολλές φορές αντιμετωπίζονται επιτυχώς με φαρμακευτική αγωγή. Αν κάτι τέτοιο αποτύχει, ο γιατρός μπορεί να συστήσει εγχείρηση ή ακτινοθεραπεία.

Άνδρες και μωρά

Στους άνδρες, η γαλακτόρροια μπορεί να σχετίζεται με ανεπάρκεια τεστοστερόνης και συνήθως εμφανίζεται με διόγκωση του στήθους ή ευαισθησία (γυναικομαστία). Γαλακτόρροια συμβαίνει μερικές φορές στα νεογνά. Τα υψηλά ποσοστά οιστρογόνων στη μητέρα, διαπερνούν τον πλακούντα στο αίμα του μωρού. Αυτό μπορεί να προκαλέσει διόγκωση του μαστού του μωρού, η οποία μπορεί να συνδέεται με μια γαλακτώδη έκκριση των θηλών.

Θεραπεία

Το είδος της θεραπείας που χρησιμοποιείται για τη γαλακτόρροια εξαρτάται από το αίτια της ασθένειας.
Φάρμακα. Για τον υποθυρεοειδισμό ο γιατρός σας πιθανώς να σας χορηγήσει το φάρμακο θυροξίνη (Thyrohormone, Τ4 κ.ά.). Αν έχετε έναν υποφυσιακό όγκο που προκαλεί το πρόβλημα ή αν οι εξετάσεις δε δίνουν κάποια εξήγηση για τη γαλακτόρροια, ο γιατρός σας μπορεί να σας χορηγήσει το φάρμακο βρωμοκρυπτίνη (Parlodel). Αυτό το φάρμακο μπορεί να συρρικνώσει έναν όγκο και να μειώσει τα επίπεδα προλακτίνης. Επιπλέον, η βρωμοκρυπτίνη συχνά μειώνει τη γαλακτόρροια, ακόμα και αν η αιτία της παραμένει άγνωστη.
Εγχείρηση. Σε περίπτωση κάποιου μεγάλου όγκου της υπόφυσης η εγχείρηση μπορεί να είναι απαραίτητη. Επειδή αυτού του είδους οι όγκοι τείνουν να εμφανίζονται ξανά, μπορεί να χρειαστεί μία μακροχρόνια θεραπεία με βρωμοκρυπτίνη ή κάποια αγωγή ακτινοβολίας.http://www.healthyliving.gr

Η λίστα ιστολογίων μου