Το τσάι Earl Grey (περιέχει περγαμόντο) ρίχνει τη χοληστερίνη όσο οι στατίνες

earl grey

Το τσάι Earl Grey (περιέχει περγαμόντο) ρίχνει τη χοληστερίνη όσο οι στατίνες


Σύμφωνα με μία νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Επιθεώρηση Λειτουργικών Τροφίμων (JFF) από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλαβρίας, ένα φλιτζάνι τσάι Earl Grey την ημέρα μπορεί να μειώσει τη χοληστερίνη όσο οι στατίνες.
Το τσάι Earl Grey είναι μία ποικιλία μαύρου τσαγιού με «καπνιστή» γεύση και άρωμα που προέρχεται από την προσθήκη ελαίου από περγαμόντο (Bergamot Orange).
Το περγαμόντο είναι ο καρπός του δέντρου περγαμοντιά (Citrus bergamia). Πρόκειται για ένα εσπεριδοειδές που καλλιεργείται στη Μεσόγειο όπως είναι η Καλαβρία στην Ιταλία και η Ακτή του Ελεφαντοστού. Στην Ελλάδα καλλιεργείται στην Κορινθία, στην Αργολίδα, στην Κέρκυρα, στην Κεφαλονιά και στην Κρήτη.

Περγαμόντο και στατίνες

Όπως γράφουν οι Ιταλοί ερευνητές, το περγαμόντο περιέχει μία ομάδα συστατικών που λέγονται HMGF (hydroxy methyl glutaryl flavonones). Τα συστατικά αυτά εξουδετερώνουν τις πρωτεΐνες που προκαλούν αύξηση της ολικής και της «κακής» (LDL) χοληστερόλης, ενώ ταυτοχρόνως αυξάνουν τις συγκεντρώσεις της καρδιοπροστατευτικής «καλής» (HDL) χοληστερίνης.
Επιπλέον, όταν σύγκριναν τις επιδράσεις των HMGF στη χοληστερίνη με εκείνες των στατινών, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα HMGF ήταν εξίσου αποτελεσματικά με τις στατίνες.«Τα εκχυλίσματα περγαμόντου, που κυρίως χρησιμοποιούνται στο τσάι Earl Grey, μειώνουν την ολική και την LDL χοληστερίνη, αλλά αυξάνουν εκείνα της HDL χοληστερίνης. Γι’ αυτό τον λόγο η καθημερινή λήψη τους μπορεί να αποτελεί αποτελεσματική θεραπεία για την υψηλή χοληστερίνη», ήταν το συμπέρασμά τους.http://www.healthyliving.gr/

Η λίστα ιστολογίων μου