Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου 2015

Tips για να μην ξυπνήσει ο έρπης

Tips για να μην ξυπνήσει ο έρπης

Σχεδόν πάντα είναι ανεπιθύμητος αφού είναι αντιαισθητικός στην όψη και ταυτόχρονα βασανιστικός. Ο λόγος για τον επιχείλιο έρπη, ο οποίος άπαξ και εμφανισθεί μια και μόνο φορά θα μένει κρυμμένος περιμένοντας να κάνει την επανεμφάνισή του. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο το κόσμο ταλαιπωρούνται από τον επιχείλιο έρπη ο οποίος προσβάλλει την περιοχή γύρω από τα χείλη (απλός έρπης τύπου Ι ), αλλά και τα γεννητικά όργανα (απλός έρπης τύπου ΙΙ). Ο επιχείλιος έρπης προκαλείται κυρίως από τον ιό του απλού έρπητα τύπου 1 ή αλλιώς HSV1 (herpes simplex virus 1). Ο ιός του απλού έρπητα είναι ευρέως διαδεδομένος και προκαλεί λοιμώξεις στην πλειονότητα των ανθρώπων. Έχει 2 τύπους, ο τύπος 1 (HSV1) που σχετίζεται με λοιμώξεις στόματος (επιχείλιος έρπης, ουλοστοματίτιδα), των οφθαλμών, της ρινός κ.ά. και ο τύπος 2 (HSV2) που ευθύνεται για τις λοιμώξεις των γεννητικών οργάνων.
Σε σεξουαλικά ενεργά άτομα όμως, η στοματογεννητική επαφή, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση HSV1 στα γεννητικά όργανα όπως και το αντίστροφο. Χαρακτηριστικό του ιού του απλού έρπητα, είναι ότι αφού ένα άτομο μολυνθεί, ο ιός παραμένει στον οργανισμό του σε λανθάνουσα κατάσταση. Αυτό σημαίνει πως ο ιός υπάρχει στον οργανισμό αλλά είναι ανενεργός.
Πώς μεταδίδεται;
Ο Επιχείλιος έρπης (HSV1) μεταδίδεται με στενή προσωπική επαφή π.χ. με το φιλί ή όταν χρησιμοποιούμε το ίδιο ποτήρι ή κουτάλι που είναι μολυσμένο με το σάλιο του ατόμου που έχει τον ιό. Το άτομο που έχει τον ιό μπορεί να έχει μια εμφανή φυσαλίδα στο χείλος μπορεί όμως να μην έχει και τίποτα. Κι αυτό γιατί στα άτομα αυτά συμβαίνει, ο ιός να ενεργοποιηθεί αλλά να μην παρουσιάζουν συμπτώματα (φυσαλίδα). Παρ' όλα ταύτα ο ιός απεκκρίνεται από το σάλιο τους κι έτσι μεταδίδεται.
Γιατί επανεμφανίζεται;
Οι συχνές υποτροπές οφείλονται στη λανθάνουσα κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο ιός στον οργανισμό ενός ανθρώπου. Έτσι ενώ είναι ανενεργός ξαφνικά λόγω κάποιων ερεθισμάτων ενεργοποιείται ξανά.

Τέτοια ερεθίσματα μπορεί να είναι:
Πυρετός
Κοινό κρυολόγημα
Έκθεση στον ήλιο
Έμμηνος ρύση
Άγχος κ.ά.
Οι υποτροπιάζουσες λοιμώξεις μπορεί να συμβαίνουν επανειλημμένα και σε ποικίλα χρονικά διαστήματα, μπορεί όμως να μην εμφανισθούν ποτέ ξανά.
Πρόδρομα συμπτώματα:
Στο σημείο του χείλους που θα εμφανιστεί ο επιχείλιος έρπης συνήθως υπάρχουν συμπτώματα που προμηνύουν τον ερχομό του. Αυτά μπορεί να είναι:
Πόνος
Μούδιασμα
Κνησμός
Αίσθημα καύσου
Ερυθρότητα κ.ά.
Πολλές φορές όμως εμφανίζεται απροειδοποίητα ακόμα κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Θεραπεία:
Δεν υπάρχει θεραπεία εκρίζωσης (απομάκρυνσης) του ιού από τον οργανισμό. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται τοπικά σε μορφή κρεμών- αλοιφών όπως η ακυκλοβίρη, πενσικλοβίρη, τα παυσίπονα και η ενυδατικές κρέμες βοηθούν στη μείωση της έντασης των συμπτωμάτων και στην ταχύτερη επούλωση.
Πρόληψη:
Δυστυχώς δεν υπάρχει εμβόλιο για τη νόσο.
Τα μέτρα προφύλαξης περιλαμβάνουν:
Ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος: ισορροπημένη διατροφή, καλή ενυδάτωση, άσκηση, επαρκής ξεκούραση- ύπνος.
Απλά μέτρα υγιεινής: πλύσιμο χεριών, αποφυγή επαφής (π.χ. φιλί) και χρήσης κοινών αντικειμένων ( π.χ. ποτήρι) με άτομα που έχουν τη λοίμωξη.
Χρήση προφυλακτικού και αποφυγή στοματογεννητικής επαφής όταν υπάρχει λοίμωξη των γεννητικών οργάνων.
Προσοχή!
Αναζητήστε ιατρική βοήθεια όταν η λοίμωξη δεν περιορίζεται μόνο στα χείλη αλλά είναι εκτεταμένη όπως π.χ. μύτη, μάτια. ΠΗΓΗ: iatropedia.gr