Τα 5 "πρέπει" στο αεροπλάνο για ασφαλές ταξίδι!


Τα 5 "πρέπει" στο αεροπλάνο για ασφαλές ταξίδι!

Τα 5 "πρέπει" στο αεροπλάνο για ασφαλές ταξίδι!

Μπορεί πλέον οι πτήσεις να εξασφαλίζουν όλο και περισσότερες ανέσεις στους επιβάτες και τα αεροπλάνα να είναι εξοπλισμένα με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας για την προστασία της υγείας μας, ωστόσο υπάρχουν μερικά πράγματα τα οποία μπορούμε να κάνουμε και οι ίδιοι ως επιβάτες, προκειμένου να έχουμε ένα άνετο και ασφαλές ταξίδι!

Δείτε ποια είναι τα 5 «πρέπει» του αεροπλάνου!

Προστασία από την αλλαγή πίεσης

Κατά την απογείωση η μείωση της πίεσης του αέρα στον θάλαμο επιβατών κάνει τα αέρια να διαστέλλονται σε βαθμό που μπορεί να υπερβεί και το 25% σε σύγκριση με τον όγκο που έχουν στην επιφάνεια της θάλασσας. Με αντίστοιχο τρόπο, κατά την προσγείωση, ο όγκος των αερίων μειώνεται, με αποτέλεσμα ο παγιδευμένος αέρας σε σημεία του σώματος όπως τα ιγμόρεια, τα αυτιά και τα σπλάγχνα μπορεί να προκαλέσει δυσφορία.

Τι να κάνετε

Για τον μετριασμό των επιπτώσεων της αλλαγής της ατμοσφαιρικής πίεσης στον οργανισμό αποφύγετε τα ανθρακούχα ποτά και τα τρόφιμα τα οποία παράγουν αέρια - όπως όσπρια και λάχανο - και αποφύγετε να κοιμηθείτε την τελευταία ώρα της πτήσης σας ώστε να μπορείτε να χασμουρηθείτε, να καταπιείτε και να ισοσταθμίσετε την πίεση στα αυτιά σας όσο το αεροπλάνο είναι στην κάθοδο.

Ο κίνδυνος εμφάνισης ωτορινολαρυγγικών προβλημάτων αυξάνει σημαντικά εάν υπάρχει συμφόρηση ή «μπούκωμα» εξαιτίας κρυολογήματος. Εάν είστε άρρωστος εξετάστε το ενδεχόμενο να αναβάλετε την πτήση σας ή συζητήστε με τον ιατρό σας καθώς ενδέχεται να σας βοηθήσει με τη χορήγηση αποσυμφορητικών φαρμάκων.

Προλάβετε τη ναυτία
Όταν η αίσθηση της ισορροπίας ενός σώματος δεν αντιστοιχεί σε όσα βλέπει το μάτι μας, τότε βιώνουμε τα συμπτώματα της ναυτίας, που ενδέχεται να επιδεινωθούν κατά τη διάρκεια αναταράξεων.

Τι να κάνετε

- Ζητήστε θέση δίπλα στο παράθυρο με θέα την πτέρυγα του αεροπλάνου.
- Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ πριν και κατά τη διάρκεια της πτήσης.
- Αποφύγετε τυχόν αφυδάτωση πίνοντας αρκετό νερό πριν και κατά τη διάρκεια της πτήσης.
- Να τρώτε μικρά, μη καυτερά γεύματα.
- Φορέστε φαρδιά και άνετα ρούχα.
- Αν ο καιρός είναι αίθριος, κρατήστε τα μάτια σας καρφωμένα στο έδαφος, τη θάλασσα ή τον ορίζοντα
- Επικεντρωθείτε σε κάποια δραστηριότητα που θα σας εξασφαλίσει πνευματική εγρήγορση (αλλά αποφύγετε το διάβασμα διότι μάλλον θα επιδεινώσει τα συμπτώματα).
- Με το που θα καθίσετε, εντοπίστε τη σακούλα για τη ναυτία και κρατήστε την κοντά σας.
- Συζητήστε με τον ιατρό σας το ενδεχόμενο χρήσης κατάλληλων φαρμάκων. Μπορείτε ακόμη να χρησιμοποιήσετε πολλά μη συνταγογραφούμενα σκευάσματα.
Ποιότητα αέρα στην καμπίνα
Είναι πιθανό ο αέρας στον θάλαμο επιβατών έχει χαμηλά επίπεδα υγρασίας τα οποία μπορεί να προκαλέσουν ήπια ξηρότητα στο δέρμα, τη μύτη, τον λαιμό και τα μάτια.

Τι να κάνετε

Για να ελαχιστοποιήσετε τις παρενέργειες της ξηρότητας πρέπει να κάνετε τα εξής:

- Αποφεύγετε το αλκοόλ και τα ροφήματα με καφεΐνη,
- Αφαιρείτε τους φακούς επαφής και να φοράτε τα γυαλιά σας κατά τη διάρκεια της πτήσης,
- Χρησιμοποιείτε ενυδατική κρέμα για την ενυδάτωση του δέρματος.

Γεύματα κατά τη διάρκεια της πτήσης

Όταν το σώμα δεν είναι δραστήριο, η διαδικασία της πέψης επιβραδύνεται. Για μια πιο άνετη πτήση, λοιπόν, προτιμάτε τα ελαφριά γεύματα. Καλό θα είναι επίσης να αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ και ροφημάτων με καφεΐνη, όπως ο καφές και το τσάι, καθώς τα ροφήματα αυτά λειτουργούν ως διουρητικά και συνεπάγονται συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα. Αντιθέτως, για τη σωστή ενυδάτωσή σας, καλό είναι να πίνετε συχνά χυμούς και νερό.
Ασκήσεις κατά τη διάρκεια της πτήσης
Για να παραμείνετε ανανεωμένοι κατά τη διάρκεια μιας πτήσης μεγάλης διάρκειας, προσπαθήστε να εκτελείτε κατά διαστήματα τις παρακάτω ασκήσεις:

- Κυκλική κίνηση πελμάτων: κάντε κυκλικές κινήσεις με άξονα τους αστραγάλους, 20 φορές για κάθε πόδι.
- Άρσεις γλουτών: ανασηκώστε τον έναν γλουτό από το κάθισμα, σφίγγοντας τους μύες στην αντίστοιχη πλευρά. Μετρήστε ως το πέντε. Επαναλάβατε πέντε φορές για κάθε πλευρά.
- Πιέσεις γονάτων: πιέστε τα γόνατα και τους μηρούς μεταξύ τους για να σφίξουν οι μύες των γλουτών. Μετρήστε ως το πέντε. Επαναλάβατε πέντε φορές.
- Πιέσεις πλάτης: πιέστε την μέση της πλάτης σας προς το κάθισμα, ωθώντας τους ώμους να έρθουν προς τα εμπρός. Έπειτα, πιέστε τους ώμους σας προς το κάθισμα.
- Κυκλική κίνηση ώμων: κάντε κυκλικές κινήσεις με τους ώμους, 10 φορές προς τα εμπρός και έπειτα 10 φορές προς τα πίσω, με τα χέρια στα πλευρά.
- Κυκλική κίνηση κεφαλιού: κάντε αργές κυκλικές κινήσεις με το κεφάλι, πρώτα προς τη μία κατεύθυνση και έπειτα προς την άλλη. Επαναλάβατε 10 φορές.
- Πιέσεις πελμάτων: πρώτα σηκώστε τα πέλματα και πιέστε τα δάχτυλα στο πάτωμα, έπειτα σηκώστε τα δάχτυλα και πιέστε τα πέλματα στο πάτωμα. Κάντε το 10 φορές για κάθε πόδι.
Πηγή: http://www.onmed.gr

Η λίστα ιστολογίων μου