Πιο επιθετικά τα παιδιά που παίζουν βίαια ηλεκτρονικά παιχνίδια

Νέα μελέτη διαπιστώνει ότι τα παιδιά που παίζουν βίαια βιντεοπαιχνίδια συχνά καταλήγουν να δείχνουν περισσότερο επιθετική συμπεριφορά αργότερα στη ζωή τους.“Ακριβώς όπως το σώμα του παιδιού μπορεί να επηρεαστεί από τη διατροφή, ο εγκέφαλός του παιδιού μπορεί να επηρεαστεί από αυτό που επανειλημμένα κάνει” ανέφερε ο Ντάγκλας Τζεντίλε του Πανεπιστημίου της Αϊόβα ο οποίος ασχολήθηκε με τη νέα μελέτη.
Το αν υπάρχει ή όχι μια σχέση μεταξύ βίαιων παιχνιδιών και βίαιης συμπεριφοράς είναι αντικείμενο συζήτησης στους επιστημονικούς κύκλους για χρόνια τώρα.

Η μελέτη

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα που έγινε στην Σιγκαπούρη και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Pediatrics, τα παιδιά που παίζουν συνεχώς βίαια ηλεκτρονικά παιχνίδια τείνουν να έχουν πιο επιθετική συμπεριφορά. Η μελέτη περιέλαβε 3.000 παιδιά.Όπως αναφέρεται στη μελέτη, τα παιδιά 8-17 ετών που έπαιζαν πολλά βίαια ηλεκτρονικά παιχνίδια παρουσίασαν αύξηση της επιθετικής συμπεριφοράς τους, τρία χρόνια μετά, συγκριτικά με την αρχή της μελέτης. Από την άλλη πλευρά, τα παιδιά που μείωσαν τον χρόνο που έπαιζαν βίαια ηλεκτρονικά παιχνίδια, παρουσίασαν μείωση της επιθετικότητάς τους.Οι ερευνητές αποδίδουν την αύξηση της επιθετικής συμπεριφοράς των παιδιών στις περισσότερες επιθετικές σκέψεις που έκαναν. Για παράδειγμα, ήταν πιθανότερο να αντιμετωπίσουν ως εχθρική την τυχαία κίνηση κάποιου να πέσει επάνω τους, εξηγεί ο Γκρεγκ Άντερσον, ψυχολόγος και καθηγητής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αϊόβα.«Τα παιδιά και οι έφηβοι που παίζουν συνέχεια βίαια ηλεκτρονικά παιχνίδια, σταδιακά αναζητούν βίαιες λύσεις στα προβλήματά τους ή στις διάφορες μικρο-διαφωνίες της καθημερινότητας», επισημαίνει ο ερευνητής.

Αντιδράσεις

Ωστόσο, αρκετοί ερευνητές αντιδρούν στα συμπεράσματα της μελέτης καταλογίζοντάς της σφάλματα. Ο Κρίστοφερ Φέργκουσον, επίκουρος καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Στεντσον, επισημαίνει ότι τα ίδια επιστημονικά στοιχεία είχαν χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν για να συσχετιστούν τα βίαια ηλεκτρονικά παιχνίδια με την επιθετική συμπεριφορά, χωρίς όμως σαφή συμπεράσματα.Ο Φέργκουσον ανέφερε ότι μπορεί να υπάρχει μια σύνδεση των βίαιων βιντεοπαιχνιδιών με σχετικά μικρές πράξεις επιθετικότητας, όπως να δείξει ένα παιδί τη γλώσσα του σε ένα άλλο, αλλά δεν υπάρχουν αποδείξεις για σύνδεση των βίαιων βιντεοπαιχνιδιών με τον εκφοβισμό ή τους πυροβολισμούς στα σχολεία.Σε κάθε περίπτωση οι επιστήμονες συμβουλεύουν τους γονείς να επιβλέπουν τα παιδιά τους σχετικά με τα ηλεκτρονικά παιγνίδια και να προσπαθούν να αντικαταστήσουν οτιδήποτε βίαιο με τακτικές κοινωνικοποίησης στην πραγματική ζωή.http://www.healthyliving.gr/

Η λίστα ιστολογίων μου