Τα σύνδρομα χρόνιου πόνου μπορεί να είναι κληρονομικά

Τα σύνδρομα χρόνιου πόνου μπορεί να είναι κληρονομικά

Μία κοινή γενετική συνιστώσα μοιράζονται τέσσερα συχνά σύνδρομα χρόνιου πόνου, γεγονός που υποδηλώνει ότι εν μέρει τουλάχιστον είναι κληρονομικά, αναφέρουν βρετανοί επιστήμονες.
Τα τέσσερα σύνδρομα χρόνιου πόνου είναι το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, ο μυοσκελετικός πόνος, ο πυελικός πόνος (πόνος στη λεκάνη) και η ξηροφθαλμία (ξηρότητα στα μάτια).
Επιστήμονες από το King’sCollege του Λονδίνου (KCL), εξέτασαν τη συχνότητα αυτών των τεσσάρων ασθενειών σε περισσότερα από 8.000 ζεύγη διδύμων, διαπιστώνοντας πως ήταν πιο συχνά στους πανομοιότυπους διδύμους. Οι πανομοιότυποι δίδυμοι μοιράζονται σε ποσοστά 100% τα ίδια γονίδια, ενώ οι μη πανομοιότυποι έχουν κοινό το 50% των γονιδίων τους. Το γεγονός ότι και τα τέσσερα σύνδρομα χρόνιου πόνου ήταν πιο συχνά στους πανομοιότυπους διδύμους υποδηλώνει ότι μοιράζονται μια κοινή γενετική συνιστώσα, γράφουν στην επιθεώρηση «Pain» ο δρ Φράνσις Ουϊλιαμς, από το Τμήμα Έρευνας Διδύμων & Γενετικής Επιδημιολογίας του KCL, και οι συνεργάτες του. Οι ερευνητές εκτιμούν πως παρότι στην εμφάνιση των τεσσάρων ασθενειών παίζουν ρόλο περιβαλλοντικοί παράγοντες, τα γονίδια μπορεί να ευθύνονται για το 66% των πιθανοτήτων που έχει ένας άνθρωπος να τις εκδηλώσει, ενώ συνεχίζουν την έρευνά τους για να εντοπίσουν το ή τα κοινά γονίδια πίσω από τα τέσσερα νοσήματα. Ο πόνος είναι ένα αίσθημα που προκαλείται από ένα έντονο ή/και καταστροφικό σωματικό ερέθισμα και έχει ως κύριο ρόλο να μας «προειδοποιήσει» ότι κάτι δεν πάει καλά, ώστε να λάβουμε τα μέτρα μας και να προστατεύσουμε ό,τι μας πονάει. Αναλόγως με τη διάρκειά του χωρίζεται σε οξύ και χρόνιο. Οξύς πόνος είναι αυτός που εκδηλώνεται αιφνιδίως και υποχωρεί σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ χρόνιος πόνος θεωρείται αυτός που διαρκεί επί περισσότερο από 3 έως 6 μήνες. Υπολογίζεται ότι 1,5 δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από χρόνιους πόνους, με την αιτία να είναι κάθε είδους νόσημα και διαταραχή - από τον καρκίνο έως τις επιπλοκές του διαβήτη. Πηγή: tanea.gr

Η λίστα ιστολογίων μου