Οταν οι κροκόδειλοι εξόντωναν δεινόσαυρους

Οταν οι κροκόδειλοι εξόντωναν δεινόσαυρους

Εχει διαπιστωθεί ότι την εποχή των δεινοσαύρων υπήρχαν γιγάντια είδη κροκοδείλων. Οι αρχαίοι κροκόδειλοι κυνηγούσαν και στη στεριά και στη θάλασσα. Μεγάλα ζώα αλλά και πολλά θαλάσσια είδη αποτελούσαν τα θηράματά τους. Νέα ευρήματα δείχνουν ότι ορισμένοι κροκόδειλοι δεν δίσταζαν να επιτεθούν ακόμη και σε μεγάλους δεινοσαύρους.
Τα είδη
Οι μεγαλύτεροι κροκόδειλοι που ζουν σήμερα στον πλανήτη φτάνουν σε μήκος τα επτά μέτρα και σε βάρος τον ένα τόνο. Εχουν ανακαλυφθεί τα απολιθώματα αρκετών αρχαίων ειδών κροκοδείλων που ζούσαν την εποχή των δεινοσαύρων. Ο Sarcosuchus που ζούσε στην Αφρική και τη Νότιο Αμερική είχε μήκος 11.5 μέτρα και βάρος 8 τόνων. Ο Deinosuchus ζούσε στη Βόρειο Αμερική έφτανε σε μήκος τα 12 μέτρα και είχε βάρος 8.5 τόνους. Ο Purussaurus ζούσε στον Αμαζόνιο έφτανε σε μήκος τα 13 μέτρα και σε βάρος τους δέκα τόνους.
Η επίθεση
Νέα ευρήματα (δαγκωνιές σε απολιθώματα) δείχνουν ότι ο Deinosuchus πραγματοποιούσε επιθέσεις σε δεινοσαύρους. Τα νέα ευρήματα μελέτησε ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Ερνέστο Μπλάνκο, ειδικό στον τομέα της παλαιοβιομηχανικής στο Ινστιτούτο Φυσικής του Μοντεβιδέο. Εκτιμούν ότι ο Deinosuchus έκανε επιθέσεις σε αδρόσαυρους αλλά και σε ορισμένα είδη θεροποδών, την οικογένεια δεινοσαύρων στην οποία ανήκει και ο Τυραννόσαυρος ρεξ. Σύμφωνα με τους ερευνητές ο Deinosuchus άρπαζε με τα τεράστια σαγόνια του τους δεινοσαύρους και κατάφερνε να τους περιστρέφει και ταυτόχρονα να τους διαμελίζει. Οπως είναι ευνόητο το θέαμα ενός γιγάντιου κροκόδειλου να έχει αρπάξει ένα μεγάλο δεινόσαυρο και να τον περιστρέφει μέχρι θανάτου θα ήταν πραγματικά μοναδικό αλλά και κυριολεκτικά τρομακτικό. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Historical Biology». Πηγή: tovima.gr

Η λίστα ιστολογίων μου