Πώς οι selfies στο facebook μας δημιουργούν... κόμπλεξ!

Πώς οι selfies στο facebook μας δημιουργούν... κόμπλεξ!

Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η επίμονη και μακρόχρονη έκθεση των γυναικών σε φωτογραφικό υλικό που είναι αναρτημένο σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, θα μπορούσε να τους δημιουργήσει ανασφάλεια σχετικά με την εικόνα σώματος. Σύμφωνα με τα ευρήματα, όσο πιο πολύ εκτίθενται οι γυναίκες σε φωτογραφίες των social media τόσο πιο συχνά προβαίνουν σε αρνητικές συγκρίσεις του εαυτού τους με τους άλλους. Οι ειδικοί μάλιστα ισχυρίζονται ότι οι φωτογραφίες των φίλων έχουν πιο ισχυρή επίδραση από τις φωτογραφίες των διασήμων.
Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδροογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr
Πρόκειται για την πρώτη μελέτη, η οποία συνδέει τα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης με την κακή εικόνα σώματος.Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης κι επικοινωνίας ως γνωστόν επηρεάζουν το πώς τα άτομα αισθάνονται σχετικά με την εμφάνιση τους, αλλά λίγα είναι γνωστά για την επίδραση τους συγκεκριμένα στην εικόνα σώματος.Οι νέες γυναίκες ιδιαίτερα κάνουν μεγαλύτερη χρήση των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης σε σύγκριση με τους άνδρες και ανεβάζουν στο διαδίκτυο περισσότερες φωτογραφίες του εαυτού τους.
Οι ερευνητές ρώτησαν 881 φοιτήτριες των ΗΠΑ σχετικά με τη χρήση των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, τη διατροφή τους, τη φυσική άσκηση και την εικόνα σώματος.
Σύμφωνα με την πρόσφατη παρουσίαση τους στο συνέδριο του Seattle, δε βρήκαν καμία σύνδεση με τις διαταραχές στην πρόσληψη τροφής. Βρήκαν, όμως, μια σύνδεση μεταξύ του χρόνου που περνά κανείς στα κοινωνικά δίκτυα και τις αρνητικές συγκρίσεις αναφορικά με την εικόνα σώματος.
Όσο περισσότερο χρόνο λοιπόν περνούσαν οι γυναίκες στο Facebook, για παράδειγμα, τόσο περισσότερα αρνητικά συναισθήματα είχαν σχετικά με την εξωτερική τους εμφάνιση, γεγονός που μπορεί να μην επηρέαζε τη σχέση με τη τροφή, επηρέαζε όμως τη σχέση με την εικόνα σώματος. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι υπό αυτό το πρίσμα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι πολύ πιο επικίνδυνα από τα παραδοσιακά μέσα επικοινωνίας και ενημέρωσης, γιατί η σύγκριση εδώ λαμβάνει χώρα με οικεία άτομα με τα οποία υπάρχουν περισσότερα κοινά σημεία, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι είναι ρεαλιστική. Η εικόνα σώματος αποτελεί σημαντικό μέρος της αίσθησης ταυτότητας του ατόμου και δεν είναι απλά ζήτημα προσωπικής ματαιοδοξίας.
Η ανησυχία με το βάρος και το σχήμα του σώματος είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της σύγχρονης κουλτούρας και συνιστά ένα παγκόσμιο φαινόμενο.
Ο θαυμασμός των διασημοτήτων ως προς τα σώματα, την ένδυση τους και την εμφάνιση τους εν γένει, έχει ασκήσει σημαντική πίεση στα άτομα, στην προσπάθεια τους να εγκαταστήσουν την ταυτότητα τους και στον τρόπο που αισθάνονται για το σώμα τους, ιδιαίτερα κατά την περίοδο της εφηβείας και της πρώτης νεότητας. Η νέα κουλτούρα των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης όμως, επιδεινώνει την κατάσταση, από τη στιγμή που οι νέοι άνθρωποι βομβαρδίζονται καθημερινά από μη ρεαλιστικές εικόνες με τις οποίες συγκρίνονται, με αρνητικές επιπτώσεις στην αυτοεικόνα τους.http://www.boro.gr

Η λίστα ιστολογίων μου