Συνηθίζετε να τα γνωρίζετε όλα στη ζωή;

tumblr_n928sruMsI1qjv22ro1_500

Συνηθίζετε να τα γνωρίζετε όλα στη ζωή;


Ο κάθε άνθρωπος έχει μάθει να υπερασπίζεται την άποψη του ως απόλυτη. Δεν υπάρχουν περιθώρια λάθους. Ο ίδιος γνωρίζει τι είναι σωστό και τι όχι. 
Από μια πλευρά δεν είναι παράλογο. Καθώς, ανάλογα με το περιβάλλον στο όποιο έχει μεγαλώσει κανείς, έχει διαμορφώσει τις πεποιθήσεις του, τα πιστεύω και τα πρέπει του. Το θέμα είναι κατά πόσο οι αξίες του, τον εμποδίζουν να δει διαφορετικά τα πράγματα γύρω του. Με άλλα λόγια, ο κάθε άνθρωπος διαφέρει καθώς αυτά που θεωρεί πραγματικότητα είναι μια γλώσσα που ο ίδιος έχει φτιάξει για να καταλαβαίνει το κόσμο. Αυτό που έχει σημασία είναι κατά πόσο τα πιστεύω και οι αξίες σας, έχουν δημιουργήσει ένα άκαμπτο χαρακτήρα που δεν μπορεί να κατανοήσει μια διαφορετική αλήθεια. Σύμφωνα με τη γνωσιακή συμπεριφοριστική προσέγγιση το περιεχόμενο των ιδεοληψιών μας δεν είναι συμβολικό, αλλά απλώς τέτοιο, που να προκαλεί άγχος στο άτομο επειδή είναι αντίθετο στο σύστημα αξιών του. Το ότι αν αλλάζατε σύστημα αξιών θα έπαυαν οι σκέψεις αυτές να σας προκαλούν άγχος είναι αυτονόητο σύμφωνα με τη συλλογιστική αυτή, αλλά πιστεύουμε ότι περισσότερο χρήσιμο θα ήταν να εξερευνήσετε τι σας ώθησε στην υιοθέτηση των συγκεκριμένων αρχών ή με άλλα λόγια ποιο σκοπό εξυπηρετούν στο πλαίσιο της ζωής σας. Κάθε άνθρωπος έχει την προδιάθεση, την ευαισθησία ή την τάση να εκδηλώσει κάποιου είδους πρόβλημα υπό συνθήκες πίεσης. Το σύστημα αξιών που έχετε υιοθετήσει μπορεί να συμβάλλει σε αυτήν την πίεση αν είναι ιδιαίτερα αυστηρό και αντίθετο στις προσωπικές σας ανάγκες αυτήν την περίοδο, αλλά αν το παραβιάσετε πριν από μία ενδελεχή διαδικασία επεξεργασίας και αναθεώρησης μάλλον η πίεση που νιώθετε θα αυξηθεί αντί να μειωθεί. Καθώς η ζωή σας προχωρά οι ανάγκες σας και οι επιθυμίες σας μεταλλάσσονται, με αποτέλεσμα να χρειάζεται να κάνετε αναπροσαρμογές στον τρόπο που βλέπετε τα πράγματα, αλλά και να αλλάζετε τις στρατηγικές που ακολουθείτε προκειμένου να χειριστείτε την καθημερινότητά σας.
Η λύση είναι να δείτε μέσα σας τι είναι αυτό που συμφωνεί με το χαρακτήρα σας. Ποιες αξίες είναι υψίστης σημασίας για εσάς και ποιες όχι. Πώς μπορείτε να αναθεωρήσετε τα πιστεύω σας; Σε κάθε περίπτωση είναι μια διεργασία δύσκολη, που καλείστε να την κάνετε με τον εαυτό σας. Θα ανακαλύψετε πως το να αποδέχεστε μια διαφορετική γνώμη ή οπτική και να την κατανοείτε δεν σημαίνει πως την υιοθετείτε κιόλας. Κατανοώ δεν σημαίνει συναινώ.http://www.jenny.gr

Η λίστα ιστολογίων μου