Βοηθάει τελικά η τιμωρία και η αμοιβή στην ανάπτυξη των παιδιών;

large (3)

Βοηθάει τελικά η τιμωρία και η αμοιβή στην ανάπτυξη των παιδιών;

Μήπως γίνεται τελικά μια χειριστική μέθοδος των γονιών; 
Η αμοιβή και η τιμωρία είναι μια γνωστή μέθοδος που χρησιμοποιούν πολλοί γονείς προκειμένου να μάθουν στα παιδιά τους πειθαρχία.
Ωστόσο, η μέθοδος αυτή δεν έχει αποδώσει ικανοποιητικά και σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να χαρακτηριστεί αναποτελεσματική. Είναι μια μέθοδος που δείχνει έλλειψη σεβασμού για το άτομο. Το παιδί που κινητοποιείται από την αμοιβή και την τιμωρία, μαθαίνει στην εξάρτηση και νιώθει ανασφάλεια. Αισθάνεται ότι δεν μπορεί να ελέγξει τη ζωή του.
Ο έπαινος είναι κάτι που δίνεται από κάποιον ανώτερο σε κάποιον κατώτερο. Συχνά, χρησιμοποιείται με την έννοια της δωροδοκίας και όχι τόσο με βάση το κίνητρο, που πιστεύουν οι περισσότεροι γονείς. «Αν κάνεις αυτό, θα σου κάνω εκείνο» είναι συχνή φράση που χρησιμοποιούν αλλά κρύβει μια τεράστια παγίδα. Καθώς, οι έφηβοι μπορούν να απαντήσουν το ίδιο και τότε ξεκινά ο εκβιασμός.
Η τιμωρία είναι η μέθοδος που χρησιμοποιούν οι γονείς, όταν δεν έχουν κανένα άλλο τρόπο να σταματήσουν μιαν ανεύθυνη συμπεριφορά. Κατακρίνουν ή στερούν ορισμένα προνόμια. Όλες αυτές οι μορφές τιμωρίας μαθαίνουν στα παιδιά ότι εκείνο που μετράει είναι η δύναμη και η εξουσία. Τα αισθήματα που τους δημιουργούν είναι μνησικακία και διάθεση να εκδικηθούν τους γονείς τους με την πρώτη ευκαιρία.
Πως μπορείτε όμως να μάθετε στα παιδιά σας για την πειθαρχία ή για τις συνέπειες των πράξεων τους;
Ο διάλογος είναι ο καλύτερος τρόπος για να μάθουν τα παιδιά να λύνουν τόσο τις διαφορές τους, να διεκδικούν τα θέλω τους αλλά και να ενημερώνονται για τις συνέπειες των πράξεών τους. Ο στόχος της γονεϊκής συμπεριφοράς είναι να βοηθήσει τους έφηβους να λειτουργούν από μόνοι τους υπεύθυνα. Είναι φανερό ότι η μάθηση και η ανάπτυξη δεν ευδοκιμούν εκεί που υπάρχει η τιμωρία. Σίγουρα, είναι ένας τρόπος για να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους καθώς θα πρέπει να καθαρίσουν το δωμάτιο τους, για να πάνε στο πάρτι που θέλουν ή να διαβάσουν για να πάρουν ένα καινούργιο παιχνίδι αλλά δεν θα το κάνουν από μόνα τους, αλλά επειδή τους το επιβάλλετε. Αφήστε τα παιδιά σας να δοκιμάσουν τις συνέπειες μιας κατάστασης. Οι συνέπειες μπορεί να είναι ένας κακός βαθμός ή ένα γρατζουνισμένο γόνατο. Πάντως είναι ευκαιρίες για μάθηση.http://www.jenny.gr

Η λίστα ιστολογίων μου