Τι σημαίνει το «βαριέμαι» στις καλοκαιρινές διακοπές;

large (5)

Τι σημαίνει το «βαριέμαι» στις καλοκαιρινές διακοπές;

Τι γίνεται όταν τα μικρά σας αρχίσουν να βαριούνται το καλοκαίρι. 
Μπορεί να μην έχετε φύγει ακόμα για τις καλοκαιρινές διακοπές και να μην έχετε τη δυνατότητα να στείλετε τα μικρά σας στο χωρίο με τη γιαγιά και τον παππού. Συνεπώς, βρίσκονται στο σπίτι ένα μέρος που περιορίζει αρκετά τις ευκαιρίες για ξέφρενο και ελεύθερο παιχνίδι. Τα μικρά σας λοιπόν δικαίως αρχίζουν να βαριούνται και να εναποθέτουν τις ελπίδες τους για ψυχαγωγία σε σας. Εσείς, όμως θα προσπαθήσετε να αποφύγετε την παγίδα αυτή για το δικό τους καλό. Πώς; 
Αφήστε το να βρει μόνο του τη λύση: Η περιέργεια, η φαντασία και η δημιουργικότητα των παιδιών είναι αστείρευτες και μπορούν να ενεργοποιηθούν ανά πάσα στιγμή και σε κάθε περιβάλλον όταν υπάρξει έλλειψη από εξωτερικά ερεθίσματα. Κανένα παιδί δεν θα έμενε αδρανές και σε κατάσταση βαρεμάρας για πολύ αν δεν περίμενε από κάποιον άλλο να κάνει κάτι γι’ αυτό. Έχοντας όμως φροντίσει από πολύ μικρή ηλικία να τους παρέχουμε πάντα αντίδοτο στη «βαρεμάρα» τους, καλλιεργούμε στα παιδιά μια εντελώς παθητική κι εξαρτημένη στάση «περιμένω από σένα να φροντίσεις για να περάσω καλά», μια στάση που πολλές φορές τα ακολουθεί σε όλη τους τη ζωή και συχνά τα οδηγεί στο να μην μπορούν να βρουν πραγματικό ενδιαφέρον σε τίποτα.
Ρωτήστέ τα, αλλά μην τους δώσετε λύσεις. Για παράδειγμα όταν σας παραπονιέται για την πλήξη που νιώθει ρωτήστε τα: «Τι θα ήθελες να κάνεις για μην βαριέσαι; Πώς νομίζεις ότι μπορείς να λύσεις αυτό το πρόβλημα;». Εάν το παιδί σας απαντήσει, «Δεν ξέρω», μην βιαστείτε δώσετε απαντήσεις. Προσπαθήστε να το παρακινήσετε να ενεργοποιήσει τη φαντασία του μόνο του. Για παράδειγμα, «Μπορείς να κλείσεις τα μάτια σου και να φανταστείς σε ποια χώρα, με ποιους ανθρώπους θα ήθελες να ήσουν τώρα». Σίγα σιγά θα αρχίσει να ταξιδεύει με το μυαλό του σε μέρη περίεργα και να σκαρφίζεται διάφορα πράγματα. Μόλις τελειώσει το ταξίδι δώστε του την ευκαιρία να το κάνει πράξη με ό,τι έχει διαθέσιμο στο σπίτι.
Προτρέψτέ τα να ασχοληθούν με κάποιες δουλειές του σπιτιού. Αν πράγματι νιώθει πως δεν έχει πολλά πράγματα να κάνει στο σπίτι τότε ζητήστε το να σας βοηθήσει. Αφήστε να σκουπίσει, να ξεσκονίσει και να σας βοηθήσει σ΄ότι χρειάζεστε. Μη φοβάστε να βάλετε τα παιδιά να συμμετέχουν σε κάποιες δουλειές του σπιτιού ή σε κάποιες άλλες εργασίες ρουτίνας που μπορούν να γεμίζουν λίγο από το χρόνο τους. Τα παιδιά σας μπορεί να βαριούνται επειδή χρειάζονται τη βοήθεια ενηλίκων για να οργανώσουν σωστά το πρόγραμμα, τις δραστηριότητες και τα εξωσχολικά ενδιαφέροντα στα οποία μπορούν να συμμετέχουν. Υπάρχουν περιπτώσεις, όπου τα παιδιά αισθάνονται ότι βαριούνται επειδή παραμελούνται από τους γονείς τους και, στην πραγματικότητα, αυτό που χρειάζονται είναι η προσοχή, η αγάπη και η φροντίδα των γονιών τους. Ο χρόνος που θα περάσετε μαζί μπορεί να γίνει αρκετά δημιουργικός και ποιοτικός.
Τέλος, η ανία καμία φορά δεν είναι και τόσο κακή ιδέα. Τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία έχουν αρκετά δύσκολο και πιεσμένο πρόγραμμα. Το καλοκαίρι λοιπόν προσφέρεται για την απόλυτη απραξία και χαλάρωση. Αφήστε λοιπόν να ξεκουραστούν και να αναμένουν με χαρά το Σεπτέμβριο. Η αναμονή δεν είναι χαμένος χρόνος. Μόνο όποιος μπορεί να περιμένει μπορεί και να προσμένει. Αφήστε τα λοιπόν να χαζέψουν γύρω τους, να κοιτάξουν τον ουρανό, να αφουγκραστούν. Και μην ξεχνάτε το βασικότερο, η βαρεμάρα είναι το πρώτο βήμα της έμπνευσης. Σίγουρα, θα γεννηθεί μια μεγάλη ιδέα για τα παιδιά σας.http://www.jenny.gr/

Η λίστα ιστολογίων μου