Κάθε πότε πρέπει να αλλάζουμε το μαξιλάρι μας

Κάθε πότε πρέπει να αλλάζουμε το μαξιλάρι μας

Μπορεί να έχετε το τέλειο μαξιλάρι, που σας βοηθάει να κοιμάστε βαθιά και ξεκούραστα όλο το βράδυ, αλλά πότε ήταν η τελευταία φορά που το αλλάξατε;
Αν η απάντησή σας είναι «πριν από πολλά χρόνια» (πράγμα που είναι και το πιθανότερο, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία), θα πρέπει επειγόντως να πάρετε άλλο, συνιστούν δύο αμερικανοί ειδικοί.
Και αυτό, διότι με τον καιρό έχει γεμίσει βρωμιές, σμήγμα (λίπος) από το πρόσωπό σας, νεκρά δερματικά κύτταρα και ακάρεα, που προκαλούν σπυράκια και ακμή, κατά τον δρα Ρόμπερτ Έξμαν, διευθυντή του Ιδρύματος Sleep to Live, στη Βόρειο Καρολίνα, στο οποίο επιστήμονες και κατασκευαστές δημιουργούν προϊόντα για βελτίωση της ποιότητας του ύπνου.
Από την πλευρά του, ο δρ Μαρκ Νιούστρομ, αλλεργιολόγος και ανοσολόγος στο Κάνσας, εξηγεί πως τα ακάρεα της οικιακής σκόνης (είναι ένα είδος μικροσκοπικών εντόμων) που συσσωρεύονται στα πολυκαιρισμένα μαξιλάρια μπορεί να επιδεινώσουν τις κρίσεις άσθματος και να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις, όπως το - φαινομενικά αναίτιο - συνάχι ή βήχας.
Ο δρ Νιούστρομ εκτιμά ότι τα δύο τρίτα των πασχόντων από αλλεργίες έχουν αυξημένη ευαισθησία στα ακάρεα της οικιακής σκόνης, τα οποία ζουν στα κλινοσκεπάσματα και στα χαλιά του σπιτιού.
Αν, λοιπόν, ένας πάσχοντας από αλλεργία συνέχεια παρουσιάζει αλλεργική κρίση το πρωί, είναι πιθανό να ευθύνεται το μαξιλάρι του.
Οι δύο ειδικοί λένε πως το ιδεώδες είναι να αλλάζουμε μαξιλάρι κάθε 6 μήνες έως το αργότερο 2 χρόνια. Την διετία συνιστά και το Συμβούλιο Ύπνου της Βρετανίας.
Ωστόσο, οι περισσότεροι από εμάς κάνουμε πολύ περισσότερα χρόνια για να αντικαταστήσουμε το μαξιλάρι μας: κατά μέσον όρο περιμένουμε από 3,5 χρόνια έως και 5 χρόνια, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, διότι τόσο χρειάζεται έως ότου γίνει τόσο λεπτό, ώστε να μη στηρίζει άλλο το κεφάλι.http://www.boro.gr

Η λίστα ιστολογίων μου