Διακοπές με θέα τη... Γη Οποιος αναζητεί ξεκούραση με την ωραιότερη θέα δεν έχει παρά να κλείσει δωμάτιο σε ένα από τα διαστημικά ξενοδοχεία

Διακοπές με θέα τη... Γη

Οποιος αναζητεί ξεκούραση με την ωραιότερη θέα δεν έχει παρά να κλείσει δωμάτιο σε ένα από τα διαστημικά ξενοδοχεία
Μπορεί για πολλούς η λέξη διακοπές να σημαίνει θάλασσα, ξαπλώστρα και ρακέτες, ωστόσο λίαν συντόμως για τους πιο extreme θα προσφέρονται διακοπές έξω από τα σύνορα... της Γης. Το αργότερο έως το 2016 θα έχουν ξεκινήσει οι πρώτες τουριστικές πτήσεις στο Διάστημα στις οποίες οι επιβάτες μιας νέας γενιάς αεροσκαφών θα κάνουν βόλτες έξω από τη γήινη ατμόσφαιρα. Εως το τέλος της δεκαετίας πιστεύεται ότι θα είναι έτοιμα να υποδεχτούν τους πρώτους τους επισκέπτες και τα πρώτα διαστημικά ξενοδοχεία. Μικρότερα και μεγαλύτερα ξενοδοχειακά τροχιακά συγκροτήματα θα προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες σε όποιον αποφασίσει να ζήσει για λίγες ημέρες έχοντας τη Γη κυριολεκτικά στα… πόδια του. Οποιος πάλι αναζητεί μια διαφορετική εμπειρία και δεν θέλει να περιμένει την έναρξη της διαστημικής τουριστικής περιόδου δεν έχει παρά να περάσει τις διακοπές του παρέα με καρχαρίες ή μέσα σε έναν παγετώνα. «Το Βήμα» σάς παρουσιάζει σήμερα εν μέσω Αυγούστου εναλλακτικές διακοπές στα όρια, που σύντομα θα ξεπερνούν ακόμη και τα όρια του πλανήτη μας.
Αν έχετε βαρεθεί τις συμβατικές διακοπές και θέλετε να ζήσετε μια εντελώς διαφορετική εμπειρία, θα πρέπει να κάνετε υπομονή για λίγα χρόνια και στο μεσοδιάστημα να μαζεύετε χρήματα ώστε να καταφέρετε να πραγματοποιήσετε κυριολεκτικά ονειρικά ταξίδια. Διαστημικά ξενοδοχεία, υποβρύχια καταλύματα και άλλες εγκαταστάσεις βγαλμένες από βιβλία και ταινίες επιστημονικής φαντασίας ετοιμάζονται σε λίγο καιρό να υποδεχθούν τους πρώτους επισκέπτες τους. Αν θέλετε λοιπόν να κάνετε spa κάτω από έναν κοραλλιογενή ύφαλο ή να γευματίζετε με θέα τη Γη, αναμείνατε στο ακουστικό σας...
Πάμε Διάστημα;
Στην τελική της φάση έχει μπει η κατασκευή ιδιωτικών σκαφών που θα μπορούν να μεταφέρουν... κοινούς θνητούς στο Διάστημα. Σε πρώτη φάση τα σκάφη αυτά θα επιτρέπουν στους επιβάτες τους να κάνουν μια σύντομη βόλτα έξω από τη γήινη ατμόσφαιρα, αργότερα όμως, όταν κατασκευαστούν τα πρώτα διαστημικά ξενοδοχεία, θα λειτουργούν ως... διαστημικά ταξί.
Εκείνη που, στα χαρτιά τουλάχιστον, έχει το προβάδισμα στο να κόψει την πρώτη κορδέλα ενός διαστημικού καταλύματος για πολίτες είναι η ρωσική εταιρεία Orbital Technologies που κατασκευάζει ένα διαστημικό ξενοδοχείο το οποίο θα τεθεί σε τροχιά 350 χλμ. πάνω από τη Γη. Στην πραγματικότητα η κατασκευή της Orbital Technologies δεν είναι ένα μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα αλλά ένας διαστημικός... ξενώνας.Θα αποτελείται από τέσσερις πολυτελείς καμπίνες που θα μπορούν να φιλοξενήσουν συνολικά επτά άτομα. Θα διαθέτει τεράστια παράθυρα ώστε να βλέπουν οι φιλοξενούμενοι τη Γη αλλά και κιάλια και κάμερες ώστε να απολαμβάνουν την εκπληκτική διαγαλαξιακή θέα που κόβει την ανάσα.
Τα εξελιγμένα συστήματα και οι καινοτομίες του συγκεκριμένου διαστημικού ξενοδοχείου στοχεύουν στην πρακτικότητα και στην άνεση των φιλοξενουμένων. Λόγω της έλλειψης βαρύτητας οι επισκέπτες θα μπορούν να επιλέξουν μεταξύ κάθετων (αυτό που λέμε... κοιμάσαι όρθιος!) ή οριζόντιων κρεβατιών, ενώ τα ντους θα είναι σφραγισμένα ώστε να αποτρέπονται οι διαρροές του νερού.Οι τουαλέτες θα διαθέτουν καζανάκια στα οποία αντί για νερό θα χρησιμοποιείται αέρας. Το χρησιμοποιημένο νερό θα ανακυκλώνεται, ενώ ο αέρας προτού επαναδιοχετευθεί στην καμπίνα θα φιλτράρεται προκειμένου να απομακρύνονται οι οσμές και τα βακτήρια.
Εμπειρο προσωπικό θα συνοδεύει τους φιλοξενουμένους, οι οποίοι δεν θα χρειάζεται να τρώνε την αποξηραμένη τροφή των αστροναυτών σε σωληνάρια και χάπια. Αντίθετα, το ξενοδοχείο θα διαθέτει μενού διαφόρων φαγητών, μαγειρεμένων στη Γη, τα οποία θα φυλάσσονται σε ψυγεία και θα ζεσταίνονται εκεί σε φούρνους μικροκυμάτων. Επίσης θα προσφέρονται μεταλλικό νερό, παγωμένο τσάι και χυμοί φρούτων, αλλά το αλκοόλ θα απαγορεύεται αυστηρά.
Η Orbital Technologies έχει διαρρεύσει ότι η τιμή διαμονής για πέντε ημέρες σε μία από τις καμπίνες του ξενοδοχείου της θα κυμαίνεται στις 120.000 ευρώ. Για να φτάσει όμως κάποιος στο ξενοδοχείο και να επιστρέψει θα πρέπει να ναυλώσει ένα Soyuz, τα ρωσικά διαστημικά σκάφη μεταφοράς. Εκτιμάται ότι ένα ταξίδι μετ' επιστροφής με το Soyuz κοστίζει περί τις 600.000 ευρώ - με δεδομένο ότι το ρωσικό διαστημικό σκάφος χωρά έξι άτομα, οποιοσδήποτε επισκέπτης του διαστημικού ξενοδοχείου θα πρέπει να υπολογίζει ότι στην καλύτερη περίπτωση θα πρέπει να ξοδέψει άλλες 100.000 ευρώ για τη μεταφορά του. Να σημειωθεί ότι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το ξενοδοχείο θα μπορεί να προσφέρει καταφύγιο και στους αστροναύτες.
Γαλαξιακές σουίτες
Ο ισπανός αρχιτέκτονας Χαβιέρ Κλάραμουντ μετέτρεψε το χόμπι του σε επιχειρηματική προοπτική και εξήγγειλε τις... «Γαλαξιακές σουίτες». Ο Χαβιέρ υπόσχεται 18 εβδομάδες προετοιμασίας σε ξενοδοχείο της Καραϊβικής και τρεις νύχτες διαμονής σε ένα διαστημικό ξενοδοχείο σε ύψος 450 χιλιομέτρων πάνω από τη θάλασσα. Οι καμπίνες, που θα έχουν πλάτος 7 μέτρα και ύψος 4 μέτρα, θα αιωρούνται σαν ένα φουσκωτό τσαμπί σταφυλιού κρεμασμένο από ένα διαστημόπλοιο. Το ξενοδοχείο θα κινείται γύρω από τη Γη και θα ολοκληρώνει μια περιστροφή 15 φορές ημερησίως, με αποτέλεσμα οι ένοικοί του να βιώνουν καθημερινά σε επανάληψη διάφορα φαινόμενα, όπως π.χ. να βλέπουν πολλές φορές σε μια ημέρα την ανατολή του ηλίου. Οι πελάτες του ξενοδοχείου προβλέπεται να κινούνται στις συνθήκες έλλειψης βαρύτητας προσκολλώμενοι στα τοιχώματα και να λούζονται μπαίνοντας σε έναν θάλαμο όπου το νερό αιωρείται! Σε σχέση με τις καμπίνες της Orbital Technologies οι «γαλαξιακές σουίτες» θα είναι ιδιαίτερα ακριβές - η τριήμερη διαμονή θα κοστίζει 3 εκατ. ευρώ.  Σύμφωνα με τις μετρήσεις αγοράς της εταιρείας, υπάρχουν 40.000 άνθρωποι στον πλανήτη μας που διαθέτουν τα χρήματα να γευθούν αυτή την αστροναυτική εμπειρία διακοπών, ενώ έχουν γίνει ήδη μερικές δεκάδες κρατήσεις, κυρίως από πλούσιους Αμερικανούς και κατοίκους των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Η εταιρεία που κατασκευάζει τις «γαλαξιακές σουίτες» προγραμμάτιζε να είναι έτοιμες το 2012, όμως προφανώς επειδή δεν υπάρχουν ακόμη τα μέσα μεταφοράς των... ενοίκων, έχει προς το παρόν παγώσει το εγχείρημα αναμένοντας τις εξελίξεις στις τουριστικές διαστημικές μεταφορές.
Το φουσκωτό ξενοδοχείο
Ο δισεκατομμυριούχος αμερικανός επιχειρηματίας Ρόμπερτ Μπίγκελοου ήταν ο πρώτος που οραματίστηκε την κατασκευή ενός διαστημικού ξενοδοχείου και έχει ξεκινήσει την προσπάθεια εδώ και μια δεκαπενταετία. Ιδρυσε μια εταιρεία για αυτόν τον σκοπό, την Bigelow Aerospace, και ελπίζει ότι θα καταφέρει να κατασκευάσει ένα πλήρες ξενοδοχειακό συγκρότημα στο Διάστημα με το όνομα «Ναυτίλος», που θα αποτελείται από μια σειρά συνδεδεμένων φουσκωτών υπομονάδων. Το 2006 και το 2007 η εταιρεία εκτόξευσε με επιτυχία στο Διάστημα κάποιες πρωτότυπες φουσκωτές μονάδες. Η Βigelow Aerospace ευελπιστεί ότι θα καταφέρει να... στήσει τα φουσκωτά της ξενοδοχεία στο Διάστημα μέσα στα επόμενα δύο-τρία έτη.
Ο Δίσκος του Νερού
Εκείνοι που δεν θέλουν να βγουν από την ατμόσφαιρα της Γης αλλά αντίθετα να περάσουν κάποιες ημέρες ηρεμίας και ψυχαγωγίας κάτω από την επιφάνεια του νερού θα πρέπει να παρακολουθούν την πρόοδο της κατασκευής του Water Discus. Πρόκειται για ένα υποβρύχιο ξενοδοχείο στο Ντουμπάι.
Το Water Discus έχει σχεδιαστεί σε συνεργασία με τον όμιλο Big Invest Group, με έδρα τη Ζυρίχη, ο οποίος αναμένεται να βοηθήσει στη χρηματοδότηση του έργου, που εκτιμάται ότι θα κοστίσει από 50 έως και 100 εκατ. δολάρια, ανάλογα με το τελικό σχέδιο. Η κατασκευάστρια εταιρεία Deep Ocean Technology σχεδιάζει να φτιάξει 21 σουίτες μοιρασμένες σε δύο κτίρια που θυμίζουν δίσκους, ο ένας πάνω από το νερό και ο άλλος με δυνατότητα βύθισης περίπου 13 μέτρα κάτω από το νερό. Ειδική τεχνολογία φωτισμού θα επιτρέπει στους επισκέπτες να παρατηρούν τη χλωρίδα και την πανίδα του νερού από τα μεγάλα παράθυρα των υποβρύχιων δωματίων τους. Τα φουτουριστικά σχέδια περιλαμβάνουν ένα μπαρ, εστιατόριο, πισίνες και spa.

Το resort του Ποσειδώνα
Ο κατασκευαστής Μπρους Τζόουνς έχει οραματιστεί ότι το Poseidon Undersea Resort στα νησιά Φίτζι θα γίνει ο προάγγελος μιας αλυσίδας υποβρύχιων πολυτελών ξενοδοχείων. Για τα ζευγάρια που ψάχνουν ένα μοναδικό μέρος για τον γάμο τους το Poseidon σχεδιάζει επίσης τη δημιουργία ενός υποθαλάσσιου παρεκκλησιού με θέα έναν κοραλλιογενή ύφαλο. Οι 25 υποβρύχιες σουίτες του ξενοδοχείου θα έχουν πρόσβαση σε γήπεδα τένις και γήπεδο γκολφ.
ΓΙΝΕ ΔΟΛΩΜΑ ΓΙΑ ΚΑΡΧΑΡΙΕΣ!
Περιπέτεια εδώ και τώρα

Για όσους θέλουν να ζήσουν μια διαφορετική εμπειρία στις διακοπές τους εδώ και τώρα υπάρχουν αρκετές λύσεις που καλύπτουν όλα τα γούστα
Διακοπές… αστροναύτη
Η εταιρεία Incredible Adventures προσφέρει αυτό ακριβώς που λέει και το όνομά της. Μια εκπληκτική περιπέτεια σε όποιον αναζητεί μια διαφορετική εμπειρία για να περάσει τις διακοπές του. Η εταιρεία συνεργάζεται με τη Ρωσική Διαστημική Υπηρεσία και προσφέρει στους πελάτες της διαμονή και εκπαίδευση στο Hydrolab, στις υποβρύχιες εγκαταστάσεις στις οποίες ζουν και εκπαιδεύονται οι αστροναύτες. Οι... τουρίστες του Hydrolab θα φορέσουν κανονικά τις στολές και τον εξοπλισμό των αστροναυτών και το προσωπικό των εγκαταστάσεων θα τους μάθει ό,τι μαθαίνει και στους αστροναύτες.
Παρέα με καρχαρίες
Εκείνοι που θέλουν στις διακοπές τους η αδρεναλίνη να ξεχειλίζει από παντού δεν έχουν παρά να κάνουν μια αίτηση στο Ινστιτούτο Εξερεύνησης του Βυθού στο Ρόαταν της Ονδούρας. Οποιος το αποφασίσει θα εισέλθει σε ένα από τα ειδικά υποβρύχια που έχουν κατασκευαστεί για τις υποβρύχιες εξορμήσεις. Το μόνο που πρέπει να γνωρίζει εκ των προτέρων είναι ότι ο ρόλος που καλούνται να παίξουν οι επιβαίνοντες σε αυτά τα υποβρύχια είναι του δολώματος σε... καρχαρίες! Το υποβρύχιο κατεβαίνει σε βάθη 300 μέτρων και στη διαδρομή οι επιβάτες απολαμβάνουν τη μαγεία του υποβρύχιου κόσμου - εκτός βέβαια από τις στιγμές που  δέχονται τις... επισκέψεις των καρχαριών. Για τους ακόμη πιο τολμηρούς υπάρχουν εταιρείες που φέρνουν όποιον το επιθυμεί κυριολεκτικά πρόσωπο με πρόσωπο με μεγάλους καρχαρίες! Πρόκειται για μια extreme δραστηριότητα που ονομάζεται shark cage dive και, όπως λέει και το όνομά της,  όποιος το επιθυμεί μπαίνει σε ένα σιδερένιο κλουβί και καταδύεται σε σημεία όπου κυκλοφορούν καρχαρίες. Οι καρχαρίες συνήθως πλησιάζουν με περιέργεια τα κλουβιά και κολυμπούν γύρω από αυτά. Ορισμένοι όμως μπορεί και να γίνουν επιθετικοί, οπότε οι επιβαίνοντες στο κλουβί θα έχουν ένα τετ-α-τετ με τα... σαγόνια του καρχαρία. Οι εταιρείες που προσφέρουν αυτή την πραγματικά ιδιαίτερη εμπειρία δραστηριοποιούνται κυρίως σε περιοχές της Αυστραλίας και της Νότιας Αφρικής, αλλά και σε άλλες περιοχές όπου συχνάζουν καρχαρίες.
Ταξίδι στην άβυσσο
Η καναδική εταιρεία Great Canadian Adventure Company προσφέρει μια πραγματικά μοναδική εμπειρία. Δύο ειδικά σχεδιασμένα υποβρύχια υποδέχονται τους λάτρεις του βυθού και καταδύονται σε βάθος 4 χλμ. στον Βόρειο Ατλαντικό στο ναυάγιο του «Τιτανικού» όπου γίνεται περιήγηση. Η εταιρεία προσφέρει και παρόμοιο ταξίδι στο ναυάγιο της ναυαρχίδας του Πολεμικού Ναυτικού της Γερμανίας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, του θρυλικού θωρηκτού «Μπίσμαρκ».
«Καυτό» κάμπινγκ
Οσοι γοητεύονται από τη δύναμη της φύσης και θέλουν να έρθουν σε άμεση επαφή μαζί της δεν έχουν παρά να πάνε για κάμπινγκ στο ενεργό ηφαίστειο Santiaguito της Γουατεμάλας. Το Santiaguito «γεννήθηκε» στις αρχές του 20ού αιώνα, όταν εξερράγη το ηφαίστειο Santa Maria. Εκτοτε βρίσκεται σε μόνιμη διέγερση «ξερνώντας» πολλές φορές μέσα στη διάρκεια του 24ώρου λάβα και υλικά. Υπάρχουν οργανωμένες εκδρομές για αναρρίχηση στο ηφαίστειο που ξεκινούν από κοντινές κωμοπόλεις. Αυτές καταλήγουν για κάμπινγκ περίπου 1,5 χλμ. μακριά από τον ηφαιστειακό θόλο για λόγους ασφαλείας. Αν πάντως θέλει κάποιος, μπορεί να συνεχίσει μόνος του και να πλησιάσει ακόμη πιο κοντά (με δική του ευθύνη) το ηφαίστειο.
Μέσα στους πάγους
Οι λάτρεις των πάγων μπορούν να απευθυνθούν στην εταιρεία Icelandic Mountain Guides που θα τους δώσει την ευκαιρία να εξερευνήσουν τους παγετώνες της Ισλανδίας. Οι υπεύθυνοι της εταιρείας θα οδηγήσουν τους επισκέπτες στο εσωτερικό παγετώνων μέσα στους οποίους έχουν σχηματιστεί λαβύρινθοι σε μια ομολογουμένως εντυπωσιακή αλλά και ολίγον κλειστοφοβική, είναι η αλήθεια, διαδρομή.http://www.tovima.gr/

Η λίστα ιστολογίων μου