Επικίνδυνη η υπερβολική γυμναστική μετά το έμφραγμα


Επικίνδυνη η υπερβολική γυμναστική μετά το έμφραγμα

 
Οι ασθενείς που έχουν πάθει έμφραγμα πρέπει να γυμνάζονται συστηματικά για να βελτιώσουν την καρδιαγγειακή υγεία τους, αλλά όχι και να το παρακάνουν, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Όπως έδειξε, η μετρημένη γυμναστική μειώνει κατά τα δύο τρίτα τον κίνδυνο θανάτου από νέο έμφραγμα, αλλά η υπερβολική έχει ακριβώς την αντίθετη δράση: υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο αυτό.
Τα ευρήματα αυτά αποδεικνύουν πως «το περισσότερο δεν είναι πάντοτε καλύτερο», λέει ο επικεφαλής ερευνητής δρ Πωλ Γουίλιαμς, από το Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Berkeley του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ.
Ο δρ Γουίλιαμς και οι συνεργάτες του παρακολούθησαν επί μία δεκαετία την πορεία της υγείας σχεδόν 2.400 ασθενών οι οποίοι είχαν ιστορικό εμφράγματος. Έως το τέλος της περιόδου παρακολούθησης, 526 εθελοντές είχαν χάσει τη ζωή τους - τα τρία τέταρτα εξαιτίας νέου εμφράγματος.
Συγκρίνοντας το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας με τον κίνδυνο νέου εμφράγματος, οι ερευνητές ανακάλυψαν πως ήταν μειωμένος έως και 65% σε όσους εθελοντές έτρεχαν έως 30 μίλια (48 χιλιόμετρα) την εβδομάδα ή περπατούσαν έως 46 μίλια (73,6 χιλιόμετρα) την εβδομάδα.
Για το 6% των εθελοντών, ωστόσο, που ήταν μανιώδεις λάτρεις της γυμναστικής και υπερέβαιναν αυτά τα όρια, τα οφέλη της γυμναστικής χάνονταν και ο κίνδυνος νέου, θανατηφόρου εμφράγματος ήταν ιδιαίτερα αυξημένος.
Αυτό ίσχυε τόσο για εκείνους που έκαναν με τις ώρες τζόγγινγκ ή βάδην, όσο και για εκείνους που συμμετείχαν σε αθλήματα τα οποία εμπεριέχουν τρέξιμο, όπως οι αγώνες δρόμου.
«Η ανάλυση αυτή παρέχει τις πρώτες ενδείξεις σε ανθρώπους ότι με τα υψηλότερα επίπεδα ασκήσεως υπάρχει μία στατιστικά σημαντική αύξηση του καρδιαγγειακού κινδύνου», γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Mayo Clinic Proceedings».
Και εξηγούν πως τα ευρήματά τους σημαίνουν ότι τα οφέλη της γυμναστικής δενσυνεχίζονται επ’ αόριστον αλλά έως ενός ορίου.
Οι ειδικοί λένε πως μετά το έμφραγμα και οποιοδήποτε άλλο καρδιαγγειακό πρόβλημα είναι απαραίτητα για σχεδόν όλους τους ασθενείς 30-40 λεπτά ασκήσεως την ημέρα, τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας.
Οπωσδήποτε, όμως, η διάρκεια της άσκησης δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 60 λεπτά την ημέρα, ενώ όσοι ασχολούνται με υψηλής εντάσεως ασκήσεις, όπως το τζόγγινγκ, πρέπει να ξεκουράζονται 1-2 μέρες την εβδομάδα, κατά τον δρα Τζέιμς Ο’Κηφ, καθηγητή Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μισούρι, στο Κάνσας.http://www.boro.gr

Η λίστα ιστολογίων μου