Όταν ο ήλιος… καθαρίζει!

Όταν ο ήλιος… καθαρίζει!

Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα ο ήλιος είναι συνδεδεμένος με τη ζωή. Σχεδόν όλα όσα μας περιβάλλουν μοιάζει να απορρέουν από αυτόν: η ενέργεια, το φως, η ζεστασιά, η υγεία κάθε σχεδόν ύπαρξης στον πλανήτη. Πέρα όμως απ’ όλα τα παραπάνω, τα λίγο-πολύ σε όλους γνωστά, ο ήλιος μπορεί και να καθαρίζει. Κυριολεκτικά. Ακόμα και αν όσα ειπώθηκαν στο 8ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ηλιακής Χημείας και Φωτοκατάλυσης, που διοργανώθηκε πριν από λίγες εβδομάδες στη Θεσσαλονίκη με συμμετοχή επιστημόνων και ερευνητών από όλον τον κόσμο, δεν συγκέντρωσε –κατά τρόπο ελαφρώς ειρωνικό- τα φώτα της δημοσιότητας στον βαθμό που ενδεχομένως άξιζε… «Με τη μέθοδο της φωτοκατάλυσης» εξηγεί ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, καθηγητής του Τμήματος Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Πούλιος, «επιδιώκουμε –και καταφέρνουμε- να καταστρέψουμε τις τοξικές ουσίες, όπου κι αν βρίσκονται.   Στο νερό, στον αέρα, στις επιφάνειες των κτιρίων ή των δρόμων. Πρόκειται για μια συγκριτικά νέα μέθοδο που είναι φιλική προς το περιβάλλον, ανήκει δηλαδή στις πράσινες τεχνολογίες, και αξιοποιεί τις ιδιότητες των αδρανών υλικών, όπως το οξείδιο του τιτανίου που περιέχεται σε αντηλιακές κρέμες, και τον ηλιακό φωτισμό για να παράξει οξειδωτικά μόρια με καθαριστικές- απολυμαντικές ιδιότητες. Εκείνα με τη σειρά τους αναλαμβάνουν να καταστρέψουν μια σειρά από τοξικούς ρύπους, κυρίως στην ατμόσφαιρα και το νερό».
Ελληνικά νησιά και… μισή αρχοντιά
Το δυνητικό πρακτικό όφελος από την εφαρμογή της παραπάνω μεθόδου μοιάζει περίπου αυτονόητο – και… τεράστιο.
Στα τουριστικά ελληνικά νησιά, για παράδειγμα, που αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα διαχείρισης ενός όγκου αστικών λυμάτων με μεγάλες διακυμάνσεις στη διάρκεια του έτους, θα υπήρχε η δυνατότητα να δημιουργηθούν μονάδες φωτοκατάλυσης που θα αναλάμβαναν τον καθαρισμό τους.
Αντίστοιχες μικρότερης κλίμακας μονάδες, απ’ ό,τι μαθαίνουμε, έχουν δημιουργηθεί στην Κρήτη, στην Πελοπόννησο και σε άλλες περιοχές – στην πλειονότητά τους σε πειραματική ή πιλοτική βάση.
Στην Κύπρο, παρ’ όλα αυτά, πριν από δύο χρόνια, ένα οινοποιείο προχώρησε με επιτυχία στην ολοκληρωμένη αξιοποίηση της μεθόδου, ενώ σε διάφορες χώρες του κόσμου –και μάλιστα πολύ λιγότερο… ηλιόλουστες από την Ελλάδα- ο καθαρισμός των εξωτερικών χώρων με τον ήλιο είναι αρκετά διαδεδομένος. «Στην Ελλάδα», σημειώνει ο καθηγητής, «η μέθοδος της φωτοκατάλυσης δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί. Εχει παρ’ όλα αυτά κατατεθεί πρόταση για επεξεργασία των αστικών λυμάτων της νήσου Θηρασιάς μ' αυτόν τον τρόπο, ο οποίος δεν είναι ιδιαίτερα ακριβός και, φυσικά, είναι φιλικός στο περιβάλλον». Σύμφωνα με τους διοργανωτές του συνεδρίου αλλά και τον επίτιμο προσκεκλημένο τους, τον Ιάπωνα καθηγητή Fujishima (που αποκαλείται «πατέρας» της ετερογενούς φωτοκατάλυσης, μιας και ήταν ο πρώτος που διέσπασε το υδρογόνο και το οξυγόνο από το νερό χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της φωτοκατάλυσης το 1972), η ένταξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως η ηλιακή στις διαδικασίες καθαρισμού των υγρών και του αέρα θα μπορούσε να προσφέρει –ειδικά σε περιοχές μεγάλης ηλιοφάνειας όπως είναι τα ελληνικά νησιά- οικονομικές και αποτελεσματικές λύσεις καταστροφής ή απομάκρυνσης τοξικών και βλαβερών ρύπων από το νερό ή τον αέρα.
Απορρύπανση και οικονομία
Το ενδιαφέρον για τις εναλλακτικές, φιλικές προς το περιβάλλον μεθόδους καθαρισμού είναι τεράστιο σε όλο τον κόσμο και ειδικότερα στην παγκόσμια βαριά βιομηχανία.
Το φως του ήλιου ήδη χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό εξωτερικών επιφανειών και επιχρισμάτων κτιρίων, δαπέδων, πεζοδρομίων, για τον καθαρισμό αστικών και βιομηχανικών λυμάτων ή του αέρα.
Την ίδια ώρα στην Ελλάδα, όπου μεταξύ άλλων περνά -για πολλούς λόγους- απαρατήρητο το γεγονός ότι το υπέδαφος της χώρας είναι πλούσιο σε κοιτάσματα ζεόλιθου (ορυκτό με καθαριστικές ιδιότητες), ο ήλιος συνδυάζεται κατά βάση με τη ραστώνη του καλοκαιριού και τις βουτιές στη θάλασσα… ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Η λίστα ιστολογίων μου