Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου 2016

Σχέσεις: Τι συμβαίνει όταν ένας άνδρας κλείνεται στον εαυτό του;

Σχέσεις: Τι συμβαίνει όταν ένας άνδρας κλείνεται στον εαυτό του;

Κείμενο του ψυχοθεραπευτή John Gray. PhD
Γιατί οι Άντρες Φαίνονται Εσωστρεφείς
Ένα άλλο δείγμα της αντρικής ψυχολογικής συστολής, είναι πηγή μεγάλης σύγχυσης για τις γυναίκες. Είναι πολύ δύσκολο για μια γυναίκα να καταλάβει πώς ένας άντρας μπορεί, απ’ τη μια να την αγαπάει κι απ’ την άλλη ξαφνικά να αλλάζει και να φέρεται εγωκεντρικά. Επειδή η αλλαγή αυτή τής είναι τελείως ξένη, το παίρνει προσωπικά το ζήτημα.
Της είναι αδύνατο να καταλάβει πώς μπορεί ένας άντρας να ξεχνάει αυτόματα οτιδήποτε άλλο εκτός απ’ αυτό που τον απασχολεί. Όταν στόχος του είναι να την ευχαριστήσει, γίνεται πολύ περιποιητικός. Όταν όμως πιστέψει ότι την ευχαρίστησε, βρίσκει κάποιον άλλο στόχο, όπως τη δουλειά του, και στρέφει εκεί όλη του την προσοχή.
Όταν οι άντρες έχουν άγχος, συνήθως γίνονται περισσότε­ρο εσωστρεφείς κι όλο και πιο πολύ αγνοούν τους άλλους. Δημιουργείται έτσι η εντύπωση ότι είναι εγωκεντρικοί ή ότι δεν νοιάζονται. Σ’ αυτή την περίπτωση, δεν είναι οπωσδήποτε νάρ­ κισσοί ή εγωιστές, είναι όμως πιθανό να δίνουν αυτή την εντύ­πωση. Τους απορροφάει ο στόχος τους και ξεχνούν οτιδήποτε άλλο. Για να αντιληφθεί κανείς ότι δεν είναι αδιάφοροι, πρέπει να παρατηρήσει ότι, συνήθως, ο στόχος που τους απορροφάει είναι αλτρουιστικός και στηρίζουν κάποιον άλλο.Είναι πολύ δύσκολο μια γυναίκα να ταυτιστεί μ’ αυτή τη συμπεριφορά, γιατί, όταν εκείνη έχει άγχος, συνήθως έχει την τάση να διευρύνει τα ενδιαφέροντά της και συχνά νοιάζεται πε­ρισσότερο για τους άλλους, κυρίως αυτούς που αγαπάει. Όταν ο άντρας είναι αγχωμένος με τη δουλειά του, μοιάζει να ξεχνά­ει ότι έχει οικογένεια και συγκεντρώνει την προσοχή του στη λύση του προβλήματος του. Οπωσδήποτε, όμως, ενδιαφέρεται για την οικογένειά του, αυτός άλλωστε είναι ο λόγος που προ­σπαθεί να λύσει το πρόβλημα στη δουλειά του.Η γυναίκα, πάλι, όταν είναι αγχωμένη με τη δουλειά της, συμβιβάζεται με την ανησυχία της, γιατί ξέρει ότι παραμελεί την οικογένειά της - κι αυτό επιτείνει την ανησυχία της. Όταν ο άντρας έχει άγχος γίνεται περισσότερο εσωστρεφής, ενώ η γυναίκα, αντίθετα, ανοίγεται.
Όπως είπαμε, η αυτόματη επικέντρωση είναι ένα δείγμα της αντρικής κεντρομόλου δύναμης. Περιορίζει ή συγκεντρώνει την αντίληψή του για ν’ αυξήσει την επικέντρωση. Η γυναίκα τότε, λαθεμένα, βγάζει το συμπέρασμα ότι, αν ο άντρας την αγαπάει, πρέπει ν’ ανοιχτεί, γιατί αυτό είναι η φυσιολογική δι­κή της αντίδραση. Πρέπει να καταλάβει όμως, ότι ο τρόπος που ένας άντρας αντιδρά έχει σχέση με την εσωτερική εξισο- ρόπηση των αντρικών και γυναικείων δυνάμεών του και δεν εί­ναι μέτρο της αγάπης του. Μια γυναίκα που κατανοεί αυτό το πράγμα, δεν θα κρατήσει κακία όταν ο άντρας της την αγνοεί, αλλά θ’ αρχίσει να εφαρμόζει τεχνικές για να τραβήξει την προσοχή του όταν η ίδια την έχει ανάγκη.http://www.boro.gr