Σπουδές: Και αν το παιδί θέλει να παρατήσει τη σχολή του;

Σπουδές: Και αν το παιδί θέλει να παρατήσει τη σχολή του;

Αναγνώστριά μας ζητά τη συμβουλή των ειδικών μας: 
Θα ήθελα τη βοήθειά σας σχετικά με ένα θέμα που με απασχολεί πολύ σοβαρά τον τελευταίο καιρό. Ο γιος μου 20 ετών φοιτητής ΑΕΙ στο 5 εξάμηνο αποφάσισε ξαφνικά ότι θέλει να παρατήσει τη σχολή του οικονομίας και οικολογίας και να κάνει κάτι άλλο γιατί δεν του αρέσει πια. Εξέφρασε δε την επιθυμία να γραφτεί σε κάποια ιδιωτική σχολή για chef η κάτι αντίστοιχο υπόψη δε ότι ποτέ μέχρι τώρα δεν είχε εκφράσει τέτοια επιθυμία ούτε και έδειχνε κανένα ενδιαφέρον η έφεση για κάτι παρόμοιο άλλωστε το να ακολουθήσει τις οικονομικές σπουδές ήταν δική του απόφαση. Στις συζητήσεις που κάναμε του είπα ότι καλό θα ήταν να πάρει το πτυχίο του και αν θέλει να κάνει κάτι άλλο μετά η ακόμα και παράλληλα να το κάνει αλλά όχι να αφήσει το πανεπιστήμιο για κάτι που δεν είναι και σίγουρο ότι θα του αρέσει και ότι θα το ολοκληρώσει τελικά. Ανένδοτος όμως. Πραγματικά θα ήθελα τη συμβουλή σας γιατί δεν ξέρω πως να το χειριστώ ξέμεινα από επιχειρήματα Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων
Νίκη
Απαντάει η ψυχολόγος Κατερίνα Δημητρίου, Προσωπική συμβουλευτική-Σύμβουλος Σχέσεων
Πολύ σωστά και διατηρείτε τον διάλογο ανοιχτό με το παιδί σας, μια ειλικρινή, αυστηρή αλλά ήπια και κατανοητική στάση είναι η καλύτερη για να έχετε την δυνατότητα να καταλάβετε τι συμβαίνει στο παιδί σας, να σας εμπιστεύεται αλλά και να τον καθοδηγείτε. Νομίζω ότι σαν γονέας γνωρίζετε πολύ καλά το παιδί σας και ξέρετε τι να κάνετε, καμιά φορά όμως χρειαζόμαστε κάποιον να μας βοηθήσει να βάλλουμε την σκέψη μας σε μια σειρά. Θα σας πρότεινα λοιπόν, να σκεφτείτε την κατάσταση, την προσωπικότητα του γιού σας, τις δικές σας και τις δικές του αντιλήψεις για το μέλλον του και τις επενδύσεις που κάνετε εσείς και ο γιος σας σ’αυτό.
Σαφώς, η λύση της εκπαίδευσης σε ένα άλλο επάγγελμα παράλληλα με την  φοίτηση στην σχολή που ήδη παρακολουθεί, προσφέρει πολλά οφέλη και ανοικτές εναλλακτικές.  Θα μπορούσε να την δεχθεί τουλάχιστον για ένα χρόνο ώστε να δει πως είναι τα πράγματα και σε μια άλλη επαγγελματική κατεύθυνση. Θα εξετάσει έτσι και  το ενδεχόμενο να αλλάξει κατεύθυνση μετά το πτυχίο του, με κάποιο μεταπτυχιακό. Η συγκεκριμένη κίνηση  έχει το επιπλέον πλεονέκτημα ότι ανεβάζει το επίπεδο των ακαδημαϊκών προσόντων του. Επίσης, με δυο διαφορετικές εκπαιδεύσεις και πτυχία, αποκτά μια ευελιξία στο χώρο εργασίας και ένα ξεχωριστό επαγγελματικό προφίλ.
Τι νομίζετε ότι τον εμποδίζει να δεχθεί μια τέτοια λύση; Η προσωπικότητά του (αντιδρά “με όλα ή τίποτα”) ή η κατάσταση; Τι νομίζετε ότι έχει αλλάξει τον τελευταίο καιρό για το παιδί σας; Eχει αλλάξει κάτι στις συνήθειες του, στην συμπεριφορά του, στις αντιλήψεις του; Νομίζετε ότι είναι μάλλον μια ξαφνική αλλαγή που οφείλετε σε μια πρόσκαιρη απογοήτευση ή κούραση; Μήπως το περιβάλλον του, στην σχολή ή στις παρέες του, έχει κάποια σχέση με την ξαφνική αυτή αλλαγή; Υπάρχει κάτι ή κάποιος στο περιβάλλον του που μπορεί να τον ενοχλεί; Η ανοικτή επικοινωνία μαζί του θα σας βοηθήσει να μάθετε περισσότερες πληροφορίες, ακούστε τον και “διαβάστε τον”.
Θα ήθελα επίσης να σας ενθαρρύνω στο να δείξετε σταθερά την γνώμη σας: ακόμα και αν ο γιος σας δεν την ακολουθήσει, θα δει αργότερα την αξία της και θα μπορέσει να παίρνει καλύτερες αποφάσεις στο μέλλον. http://www.boro.gr

Η λίστα ιστολογίων μου