Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2016

Έχεις αμηχανία και ντροπή μπροστά σε κόσμο; Πώς να το ξεπεράσεις

Έχεις αμηχανία και ντροπή μπροστά σε κόσμο; Πώς να το ξεπεράσεις

Aναγνώστριά μας ζητά τη βοήθεια των ειδικών μας: 
Πριν από αρκετό καιρό κάποια άτομα από το χώρο στον οποίο ζω έμαθαν για ένα περιστατικό που με αφορά.Από τότε αποφεύγω να συχνάζω σε συγκεκριμένα μέρη ακόμη κ αν ξέρω πως δεν είναι κανείς τους εκεί.Τις φορές που μπορεί να συναντηθούμε η αμηχανία μου είναι φανερη όπως κ σε άλλες αντίστοιχα περιπτώσεις.Πως μπορώ να μάθω να την ελέγχω;
Αγαπητή αναγνώστρια. Στο ερώτημά σας απαντά η  Λητώ Κατάκη, ψυχολόγος-οικογενειακή θεραπεύτρια, Διευθύντρια Εργαστηρίου Διερεύνησης Ανθρωπίνων Σχέσεων.
Η αμηχανία σας πιθανότατα οφείλεται στο ότι και εσείς κάπου μέσα σας αισθάνεστε άσχημα για το γεγονός που αποκαλύφθηκε. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η γνώμη των άλλων να αποκτά μεγάλη επιρροή πάνω μας. Είναι λοιπόν εσείς να υπερασπίσετε τον εαυτό σας απέναντι στον εαυτό σας!
Όταν κανείς βρεί μέσα του ισορροπία λύνοντας την εσωτερική σύγκρουση, τότε μπορεί να πορευτεί χωρίς να καθηλώνεται από τις γνώμες των άλλων. Άλλωστε είναι λίγα τα θέματα για τα οποία δε μπορεί κανείς να βρει διαφορετικές απόψεις στο περιβάλλον του – πάντα μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας εννοείται.Συνεπώς, σίγουρα θα βρεθούν άνθρωποι που θα σας στηρίξουν  σε ότι καταλήξετε ότι τελικά είναι η θέση σας.
Μην ξέροντας τη φύση του «περιστατικού» που αποκαλύφθηκε και που «σας αφορά», θα έλεγα ότι η μορφή της «υπεράσπισης» απέναντι στον εαυτό σας, είναι ανάλογη του αν πρόκειται για κάτι που κάνατε εσείς ή κάτι για το οποίο είχαν την ευθύνη άλλα άτομα του περιβάλλοντός σας.
Στην πρώτη περίπτωση, είναι είτε να υπερασπίσετε το δίκιο σας ή -αν καταλήξατε ότι είχατε «άδικο» - να προσπαθήσετε να επανορθώσετε με όποιο τρόπο μπορείτε. Έτσι θα αισθάνεστε εσείς καλύτερα  με τον εαυτό σας και δε θα σας επηρεάζει τόσο ή όποια άποψη των άλλων.
Αν όμως πρόκειται για κάτι που την ευθύνη είχαν άλλοι στο περιβάλλον σας ή αφορά άλλους, θα αισθανθείτε καλύτερα αν πάψετε να παίρνετε την «ευθύνη» για πράγματα που δεν είχατε - και πιθανότατα εξακολουθείτε να μην έχετε - την «εξουσία» να επηρεάσετε. Η ντροπή και η αμηχανία αφορά εμάς και τις πράξεις για τις οποίες είμαστε υπεύθυνοι εμείς.http://www.boro.gr