Τι να κάνεις αν δεν αρέσει στο παιδί το διάβασμα

Τι να κάνεις αν δεν αρέσει στο παιδί το διάβασμα

Τα μωρά λατρεύουν τα βιβλία και τον ήχο της φωνής σας! Δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς για να ξεκινήσετε να του διαβάζετε βιβλιαράκια και να του δείχνετε τις εικόνες.
Ο κ. Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής www.mandou.gr, συμβουλεύει οτι από την ηλικία κιόλας των 6 μηνών μπορείτε να κάθεστε παρέα με το μωρό σας και να ξεφυλλίζετε τις σελίδες ενός πάνινου εικονογραφημένου βιβλίου. Με το πέρασμα των εβδομάδων θα παρατηρήσετε ότι θα αρχίσει μόνο του σιγά σιγά να γυρίζει τις σελίδες. Κοιτώντας τις εικόνες τα παιδιά αναπτύσσουν την οπτική τους προσοχή και ακούγοντας σας αναπτύσσουν το λεξιλόγιο τους ενώ παράλληλα ενισχύεται η ικανότητα της κατανόησης τους.
Το πρώτο του βιβλίο και πώς να το επιλέξετε
Το πρώτο βιβλίο του μωρού σας είναι πολύ σημαντικό για εκείνο. Ένα πάνινο βιβλίο μπορεί να διεγείρει όλες τις αισθήσεις του μωρού, αφή, ακοή, γεύση, όραση και οσμή. Η επιλογή του μπορεί να γίνει σύμφωνα με τις παρακάτω απαιτήσεις:
• Ζωηρά χρώματα ώστε να διεγείρουν την οπτική του αντίληψη
• Ζωγραφιές ομαδοποιημένες σε κατηγορίες που να προέρχονται από το άμεσο περιβάλλον του παιδιού π.χ. αντικείμενα που βρίσκονται στο σπίτι, ζώα, φυτά κλπ
• Ήχοι από ήχους ζώων ή φωνές ανθρώπων
Διαβάστε μαζί με το παιδί σας
Το παιδί σας λατρεύει να περνάει χρόνο μαζί σας και ο καλύτερος τρόπος για να αγαπήσει το διάβασμα είναι να το πάρετε στην αγκαλιά σας και να διαβάσετε μαζί. Στα παιδιά αρέσουν οι ιστορίες που επαναλαμβάνονται και μιλούν για την καθημερινή ζωή. Καλό θα ήταν να ορίσετε κάποια συγκεκριμένη ώρα μέσα στην ημέρα που θα περνάτε χρόνο διαβάζοντας μαζί με το παιδί σας. Μην ακολουθείτε πάντα κατά γράμμα το κείμενο αλλά αφήστε ελεύθερη τη φαντασία σας και προσθέστε δικές σας ιστορίες με πράγματα που γνωρίζετε ότι αγαπάει το παιδί σας ώστε να του προκαλέσετε το ενδιαφέρον και την προσοχή.
Αφήστε το να διαβάσει και μόνο του
Παροτρύνετε το παιδί σας να «διαβάσει» και μόνο του. Σε μικρή ηλικία το μόνο που θα κάνει είναι να παίζει με το πάνινο βιβλιαράκι του. Αργότερα θα κοιτάζει προσεκτικά τις εικόνες και θα αρχίζει σιγά σιγά να αναγνωρίζει τις ιστορίες που του έχετε διαβάσει.
Τι να κάνω αν δεν του αρέσει το διάβασμα;
Το διάβασμα βιβλίων είναι μια δραστηριότητα η οποία ενισχύει την συναισθηματική σχέση του παιδιού με τον άνθρωπο που το βοηθάει να διαβάσει. Επιπλέον, το παιδί εκπαιδεύεται στη μνήμη, στην παρατηρητικότητα, στη συγκέντρωση προσοχής, στην έκφραση του λόγου, στη φαντασία και σε άλλες ικανότητες πολύτιμες που σχετίζονται με τη σχολική του πορεία.
Παιδιά που δυσκολεύονται να αναπτύξουν τις παραπάνω λειτουργίες πιθανότατα να παρουσιάζουν αισθητηριακές διαταραχές οι οποίες θα εμφανιστούν με τη μορφή διάσπαση προσοχής και υπερκινητικότητα. Ο κ. Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής τονίζει πως εάν οι γονείς παρατηρήσουν το παιδί τους να αντιδράει και να μη δέχεται το διάβασμα καλό θα είναι να απευθυνθούν σε κάποιον Ειδικό προκειμένου να τους συμβουλεύσει και να τους καθοδηγήσει.http://www.boro.gr/

Η λίστα ιστολογίων μου