20 παγιωμένες παιδικές αλήθειες

large-18 (1)

20 παγιωμένες παιδικές αλήθειες


Πολύ συχνά στη ζωή θεωρούμε κάποια πράγματα παγιωμένα. Έτσι μας τα έμαθαν και με το ίδιο τρόπο συνεχίζουμε την παράδοση. Δυστυχώς, όμως τα δεδομένα αλλάζουν και καλό θα ήταν να προσαρμοζόμασταν στις αλλαγές ή έστω να τα εξετάζαμε καλύτερα.
Για παράδειγμα υπάρχουν κάποιες αλήθειες για τα παιδιά που καλό θα ήταν να τις επανεξετάσετε:
  1. Τα παιδιά είναι λογικά και έχουν αίσθηση του κινδύνου: Δεν ισχύει αυτό 100% γιατί απλά είναι παιδιά. Έχουν την αίσθηση του φόβου αλλά έχουν και άγνοια. Η αποστολή τους είναι να εξερευνήσουν τον κόσμο και να μάθουν όσα πιο πολλά μπορούν. Αυτό δεν είναι κακό και δεν θα πρέπει να τα εμποδίζετε.  Όμως, τα παιδιά μαθαίνουν μέσα απ΄το βίωμα και εκεί είναι που θέλουν προσοχή. Να προλάβετε τον κίνδυνο που δεν γνωρίζουν ακόμα.
  2. Τα παιδιά είναι μικρά και συνεπώς «κουτά»: Πολλές φορές οι γονείς ξεγελούν με διάφορα τρικ τα παιδιά τους είτε για να ταΐσουν, είτε για να αποφύγουν να τους δώσουν κάτι… Συνεπώς, πιστεύουν πως τα παιδιά είναι «χαζά» και μπορούν να τα κοροϊδέψουν. Κι όμως, κάνουν λάθος. Τα παιδιά σας εμπιστεύονται και ακριβώς αυτό εκμεταλλεύεστε ως γονείς. Τα παιδιά είναι πανέξυπνα και πολλές φορές απαντούν σε ερωτήσεις που οι μεγάλοι αδυνατούν.
  3. Τα παιδιά θέλουν οι γονείς τους να είναι φίλοι τους. Λάθος τα παιδιά θέλουν να είστε γονείς. Μόνο έτσι νιώθουν ασφάλεια.
  4. Τα παιδιά ακούν όλα όσα τους λέτε. Λάθος, τα παιδιά δεν ακούν τίποτα απ΄όσα λέτε. Αντιθέτως, μιμούνται και υιοθετούν όλα όσα κάνετε.
  5. Ο μεγαλύτερος φόβος των παιδιών είναι να μην σας χάσουν. Λάθος, ο μεγαλύτερος φόβος των παιδιών είναι μήπως δεν αξίζουν την αγάπη σας. 
  6. Το πιο όμορφο πράγμα στο κόσμο είναι το νεόγεννητο. Ναι, αλλά μετά από μια βδομάδα που θα δείχνει πλέον μωράκι και όχι μικρό «εξωγηινάκι».
  7. H εμπειρία της γέννας είναι μοναδική. Για τη μητέρα σίγουρα. Για τον πατέρα; (Ρωτήστε τον όταν συνέλθει από τη λιποθυμία).
  8. Τα παιδιά θέλουν συνεχώς πράγματα. Λεφτά να έχεις να τους δίνεις. Λάθος, τα παιδιά δεν ενδιαφέρονται για τα χρήματα, αγάπη και προσοχή θέλουν.
  9. Τα παιδιά καταλαβαίνουν με την τιμωρία και τις φωνές μόνο. Όχι, τα παιδιά έχουν τεράστια ανοχή σ΄αυτό, μόνο και μόνο επειδή είστε οι γονείς τους και σ” αγαπούν. Δεν μαθαίνουν τίποτα όμως έτσι. Συνετίζονται στιγμιαία αλλά δεν έχουν καταλάβει για ποιο λόγο τα μαλώσατε. Επίσης, όσο πιο φανατικοί οπαδοί είστε της συγκεκριμένης μεθόδου διαπαιδαγώγησης, τόσο πιο πολύ σας μισούν στο τέλος.
  10. Είστε υπεύθυνοι για τον χαρακτήρα τους. Ναι είστε, ως ένα βαθμό όμως. Η προσωπικότητα επηρεάζεται και από άλλους παράγοντες.
  11. Χάνεις τα παιδιά σου όταν μεγαλώνουν. Ναι, κάποτε. Στις μέρες μας απλά σου κοστίζουν περισσότερο.
  12. Γεννιούνται είτε καλά είτε κακά παιδιά. Συγνώμη, δεν τα παραγγέλνεις τα παιδιά. Στείλτε μου ένα καλό παιδί για πρώτο και ένα κακό παιδί για αδελφάκι.
  13. Τα κορίτσια είναι γλυκά και ευαίσθητα, ενώ τα αγόρια είναι σκληρά και επιθετικά. Σταθείτε μόνο για είκοσι λεπτά σε ένα παιδότοπο και θα αναθεωρήσετε τα όποια κλισέ. Θα διαπιστώσετε πως τα κορίτσια είναι αληθινοί μετρ της ψυχολογικής βίας. Τα αγόρια, από την άλλη μπορεί να δαρθούν και αμέσως μετά απλώς να το ξεχάσουν.
  14. Το παιδί σας είναι πάντα το πιο έξυπνο, το πιο όμορφο, το πιο χαρισματικό. Ναι, στα δικά σας μάτια έτσι φαντάζει. Ευτυχώς ή δυστυχώς, στο κόσμο υπάρχουν κι άλλα παρόμοια παιδάκια.
  15. Τα παιδιά γίνονται δύσκολα, αγενή, δυσάρεστα και εγωπαθή, όταν μπουν στην εφηβεία. Τα παιδιά μπορεί να είναι δύσκολα, αγενή , δυσάρεστα και εγωπαθή, πολύ πριν μπουν στην εφηβεία.
  16. Το να έχεις παιδιά είναι το μόνο πράγμα που σε γεμίζει περηφάνια. Συμφωνούμε, αλλά να προσθέσουμε και κάτι ακόμα, να είσαι συνειδητοποιημένος ότι έχεις παιδιά και να κάνεις τα πάντα για νιώθεις περήφανος ως γονιός. Την περηφάνια την βρίσκεις στο βλέμμα των παιδιών σου.
  17. Τα φέρνεις στον κόσμο, τα ταΐζεις, τα φροντίζεις, επενδύεις όλα σου τα χρήματα, τους παρέχεις στέγη, τα αγαπάς κτλ. Μήπως σου χρωστάνε γι΄όλα αυτά; Όχι. Και ευτυχώς, τα παιδιά το ξέρουν. Με τα παιδιά σου αναπτύσσεις μια σχέση. Δεν είναι επιχείρηση, να σου αποφέρει στο μέλλον κέρδος. Φέρνεις στο κόσμο ένα πλασματάκι και το λιγότερο που μπορείς να κάνεις είναι να το φροντίζεις και να το αγαπάς.
  18. Τα παιδιά σήμερα περνούν όλη την ώρα τους μπροστά σε μια οθόνη παίζοντας βιντεοπαιχνίδια. Οι γονείς γκρινιάζουν να κλείσουν την οθόνη. Αλλά όταν τα παιδιά τους ρωτήσουν «Παίζουμε μονόπολη;» Οι γονείς πάντα έχουν άλλη δουλειά να κάνουν. Τα συμπεράσματα δικά σας.
  19. Είναι τέλειο να πηγαίνεις με τα παιδιά σου διακοπές. Ναι είναι υπέροχο, απλά εξαρτάται σε ποιο βαθμό έχεις διάθεση να κάνεις μια από τα ίδια στις διακοπές σου
  20. Τα παιδιά πιστεύουν ότι οι μεγάλοι είναι cool. Τα παιδιά πιστεύουν ότι οι μεγάλοι είναι βαρετοί, ανιαροί και τα κάνουν να βαριούνται.http://www.jenny.gr

Η λίστα ιστολογίων μου