Τι μπορεί να σας κάνει επιτυχημένες;

Τι μπορεί να σας κάνει επιτυχημένες;

Πολύ συχνά ψάχνουμε να βρούμε την «ειδοποιό διαφορά» που ξεχωρίζει τους επιτυχημένους ανθρώπους απ΄τους μη. Όμως, με ποιο κριτήριο κρίνουμε κάποιον επιτυχημένο; Πώς μπορεί κάποιος να ξεχωρίσει στη ζωή; Αν μπορούσαμε να διακρίνουμε τα χαρακτηριστικά τους ίσως να ανακαλύπταμε το μυστικό της επιτυχίας τους.
  • Δεν χάνουν χρόνο με το να λυπούνται τον εαυτό τους για αυτά που τους συνέβησαν, για το «πώς ήρθαν τα πράγματα», ή για το πώς τους συμπεριφέρθηκαν άλλοι. Αντίθετα, αναλαμβάνουν την ευθύνη των πράξεών τους και του ρόλου τους στη ζωή και αντιλαμβάνονται ότι η ζωή δεν είναι πάντοτε δίκαιη.
  • Δεν επιτρέπουν σε άλλους να πάρουν τον έλεγχο από τα χέρια τους και δεν επιτρέπουν σε κάποιον άλλο να έχει εξουσία επάνω τους. Δε θα έλεγαν για παράδειγμα την εξής φράση: «Το αφεντικό μου με κάνει να νιώθω άσχημα» ή «Κανείς δεν με υπολογίζει» κι αυτό γιατί καταλαβαίνουν ότι οι ίδιοι ελέγχουν τα συναισθήματά τους και τον τρόπο που αντιδρούν στις καταστάσεις. Θυμώνουν όταν επιτρέπουν στους άλλους να τους κάνουν να αισθανθούν έτσι.
  • Δεν προσπαθούν να αποφύγουν μια αλλαγή. Κάθε αλλαγή έχει το δικό της βαθμό δυσκολίας. Είναι φυσιολογικό να κρύβει από πίσω της ανασφάλεια, άγχος, φοβίες όμως είναι δεκτικοί σ΄αυτή και πιστεύουν ότι μπορούν να ανταποκριθούν και να προσαρμοστούν.
  • Δε σπαταλούν ενέργεια σε πράγματα που δε μπορούν να ελέγξουν. Αντίθετα, επικεντρώνονται σε αυτά που μπορούν να ελέγξουν στη ζωή τους. Αναγνωρίζουν ότι μερικές φορές το μόνο πράγμα που μπορούν να ελέγξουν είναι η συμπεριφορά και η στάση τους. Ο Βίκτορ Φρανκλ, στο Νόημα της ζωής, έλεγε πώς δεν μπορείς να επιλέξεις αυτά που θα συμβούν στη ζωή σου αλλά έχεις την ελευθερία να επιλέξεις τον τρόπου που θα τα διαχειριστείς.
  • Δεν προσπαθούν να ικανοποιήσουν τους πάντες. Ξέρουν πότε να πουν όχι θέτοντας τα προσωπικά τους όρια. Kαι φυσικά, δεν ασχολούνται με τα σχόλια των ανθρώπων που δεν πέρασε το δικό τους.
  • Ρισκάρουν. Η ζωή είναι για τους τολμηρούς λένε. Προσοχή, όμως δεν παίρνουν απερίσκεπτες ή ανόητες αποφάσεις, αλλά δε φοβούνται να πάρουν ρίσκο όταν έχουν υπολογίσει όλους τους πιθανούς κινδύνους. Ζυγίζουν τις καταστάσεις προτού πάρουν μια μεγάλη απόφαση και είναι πλήρως ενημερωμένοι για την πιθανότητα που δεν πάει κάτι καλά. Έχουν ένα plan B. Eπίσης, δεν στηρίζουν όλο τους το είναι στο ρίσκο αυτό γεγονός που τους επιτρέπει να αυτοοργανωθούν σε περίπτωση επιτυχίας.
  • Αντιμετωπίζουν το παρελθόν ως «ένα μεγάλο σχολείο». Έχουν μάθει απ΄τα λάθη τους και συνεχίζουν. Δεν αναλώνονται στο να σκέφτονται συνεχώς τι συνέβη τότε.
  • Δεν επαναλαμβάνουν τα ίδια λάθη ξανά και ξανά. Αναλαμβάνουν την ευθύνη των πράξεων και των συμπεριφορών τους και μαθαίνουν από τα λάθη τους. Δεν τα επαναλαμβάνουν ξανά και ξανά, αλλά προχωρούν μπροστά και φροντίζουν να λαμβάνουν πιο σωστές αποφάσεις στο μέλλον.
  • Χαίρονται με τις επιτυχίες των άλλων. Αναγνωρίζουν και καμαρώνουν με την επιτυχία των τρίτων. Δε ζηλεύουν ή νιώθουν εξαπατημένοι, όταν κάποιος άλλος τους ξεπερνά. Αντίθετα, αναγνωρίζουν ότι η επιτυχία είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και είναι πρόθυμοι να δουλέψουν σκληρά για να απολαύσουν και το δικό τους μερίδιο σε αυτήν.
  • Δεν απογοητεύονται απ΄τις αποτυχίες. Ίσα ίσα αναγνωρίζουν τη σημασία και το μεγαλείο που κρύβει μια αποτυχία. Είναι μια ευκαιρία για βελτίωση.
  • Αντιλαμβάνονται το πόσο δημιουργική είναι η μοναξιά και την αποζητούν πολλές φορές στη ζωής. Μπορούν να περάσουν και μόνοι τους καλά βυθισμένοι στις σκέψεις και τα προβλήματά τους.
  • Αναζητούν τις ευκαιρίες που υπάρχουν, βασιζόμενοι στα χαρίσματα και τις ικανότητές τους. Ξέρουν ότι για να πετύχουν πρέπει να αγωνιστούν σκληρά στη ζωή τους.
  • Δεν περιμένουν άμεσα αποτελέσματα. Αφιερώνουν όσο χρόνο χρειάζεται και αναγνωρίζουν ότι η πραγματική αλλαγή χρειάζεται χρόνο για να πετύχει. Σέβονται πώς τα πάντα στη ζωή θέλουν το δικό τους χρόνο για να ωριμάσουν και να συμβούν. Οι βιαστικές κινήσεις και το άγχος πολλές φορές επηρεάζουν αρνητικά την κρίση τους.http://www.jenny.gr

Η λίστα ιστολογίων μου