Πόσο θα «μετρήσει» ο λόγος σας στα παιδιά;

large (3)

Πόσο θα «μετρήσει» ο λόγος σας στα παιδιά;

 
Πώς θα μπορούσατε το πρόσωπό σας να «πει» πολύ περισσότερα από τα χείλη σας, στην προσπάθειά σας να επικοινωνήσετε αποτελεσματικά με το παιδί σας και να το κάνετε να σας ακούσει;
Πόσο συχνά μιλάτε στα παιδιά και εκείνα αδιαφορούν, αγνοούν ή απλά κάνουν το αντίθετο από όσα τους λέτε; Η μη λεκτική επικοινωνία όσο κι αν σας ακούγεται περίεργο είναι πολύ πιο δυνατή από τη λεκτική. Απλά, γιατί στην λεκτική σκέφτεστε τι να πείτε, προσέχετε τι δεν πρέπει να πείτε κτλ. Αντίθετα, η γλώσσα του σώματος λέει πάντα την αλήθεια. Το βλέμμα σας, ο τόνος της φωνής σας, η στάση του σώματός σας προδίδουν πάντοτε την αλήθεια. 
Και μπορεί έναν ενήλικα να τον ξεγελάσετε, τα παιδιά όμως όχι. Ο λόγος είναι πως τα παιδιά προσχολικής ηλικίας επικοινωνούν άριστα σε συναισθηματικό επίπεδο. Έτσι,  ο τόνος της φωνής σας και οι εκφράσεις του προσώπου σας περνάνε περισσότερα μηνύματα από ό,τι τα λόγια σας.
Ορίστε μερικά από τα πιο γνωστά και ασαφή μηνύματα που στέλνουν οι γονείς στα παιδιά. Εκτός, όμως από τα ασαφή μηνύματα θα σας δώσουμε και τους εναλλακτικούς τρόπους όπου μπορούν να βάλουν τα μικρά σας στη θέση τους.
«Μην το κάνεις αυτό – αν και είναι τόσο ωραίο!»
Όταν θέλετε να αποτρέψετε το παιδί σας να κάνει κάτι, αλλά του το λέτε γλυκά, με ένα χαμόγελο, τότε να ξέρετε πως σημαίνει συνέχισε να το κανείς το βρίσκω κατά βάθος διασκεδαστικό, χαριτωμένο, γλυκό κτλ. Αντ’ αυτού, πείτε το του είτε συνοφρυώνοντας το πρόσωπό σας είτε παίρνοντας απλά μια ουδέτερη έκφραση.
«Ώρα να φύγουμε, εντάξει;»
Υψώνοντας τον τόνο της φωνής σας στο τέλος της πρότασής σας, φαντάζει στο μικρό σας σαν προτροπή να σας πει μάλλον «όχι». Προσπαθήστε να διατηρείτε τον ίδιο τόνο ή ακόμα και να χαμηλώσετε λίγο τη φωνή σας ολοκληρώνοντας τη φράση σας.
«Ηρέμησε, σε παρακαλώ!»
Αν προσπαθείτε να πείσετε το παιδί σας ότι όλα θα πάνε καλά στην πρώτη του μέρα στον παιδικό σταθμό, αλλά κρατάτε το χεράκι του πολύ σφιχτά, εννοείται ότι θα νιώσει την ανησυχία και τη νευρικότητά σας. Αν θέλετε να το βοηθήσετε να μείνει ήρεμο, προσπαθήστε να είναι τόσο το σώμα σας όσο και η φωνή σας όσο πιο χαλαρά γίνεται.http://www.jenny.gr/

Η λίστα ιστολογίων μου