Δυσοσμία στόματος: Οι βασικοί τρόποι αντιμετώπισης

Δυσοσμία στόματος: Οι βασικοί τρόποι αντιμετώπισης

Ρωτά ο αναγνώστης μας Θεόφιλος Γ.
 Καλησπερα. Το προβλημα μου σχετιζεται με την κακοσμια του στοματος η οποια ειναι πολυ εντονη σε διαφορες ωρες της ημερας. Θα πρεπει εδω να γνωριζετε πως τηρω πιστα τους καθημερινους κανονες υγιεινης των δοντιων και πως επιπλεον χρησιμοποιω διασημα διαλυματα στοματος χωρις δυστυχως να φερνουν αποτελεσμα. Τελος αποκλειεται το ενδεχομενο να υπαρχει καποιο χαλασμενο δοντι διοτι συχνα πηγαιμω για καθαρισμο και η οδοντιατρος μου παρατηρει πως ευτυχως τα δοντια μου βρισκονται σε εξαιρετικη κατασταση. Το προβλημα ομως παραμενει και με ταλαιπωρει αρκετα προκαλωντας μου ''κοινωνικο'' αγχος καποιες φορες. Θα ηθελα να μου πειτε αν υπαρχει τροπος να το καταπολεμησω με καποιο φυσικο ή με καποιο φαρμακευτικο σκευασμα και απο που προερχεται. Σας ευχαριστω πολυ.
Απαντάει ο οδοντίατρος Εμμανουήλ Δημήτριος
"Η κακοσμία του στόματος μπορεί να έχει διάφορες αιτίες. Ανάλογα με το αίτιο πρόκλησης χαρακτηρίζεται ως: 
1) Προσωρινή κακοσμία που εμφανίζεται μετά το πρωϊνό ξύπνημα, εξαιτίας της χαμηλής ροής σάλιου και διαθεσιμότητας οξυγόνου κατά τον ύπνο. Ακόμη, προσωρινή κακοσμία μπορεί να εμφανιστεί είτε μετά τη λήψη τροφών που περιέχουν σκόρδο ή κρεμμύδι ή μπαχαρικά είτε λόγω του καπνίσματος είτε εξαιτίας πείνας/δίψας. 
 2) Εξωστοματική κακοσμία που οφείλεται είτε σε αναπνευστικά ή γαστρεντερικά προβλήματα είτε στη λήψη φαρμάκων που προκαλούν ξηροστομία ή μεταβολίζονται σε πτητικές θειούχες ενώσεις είτε στη νόσο της τριμεθυλαμινουρίας.
 3) Ενδοστοματική κακοσμία που μπορεί να οφείλεται είτε σε παθολογικά αίτια όπως νόσοι του περιοδοντίου, τερηδόνες, ξηροστομία, άγχος, ορμονικές μεταβολές εμμήνου ρήσης είτε στο φυσιολογικό επίστρωμα της γλώσσας.
 4) Ψεύδοκακοσμία και χαλιτοφοβία που σχετίζονται με την απουσία σημείων/συμπτωμάτων κακοσμίας και επιμονή του ασθενή για την ύπαρξη τους, η οποία σχετίζεται με ψυχολογικές διαταραχές του ατόμου.
 Η αντιμετώπιση της κακοσμίας σχετίζεται με το αίτιο πρόκλησής της. Επομένως, το πρώτο βήμα για την αντιμετώπισή της είναι η σωστή διάγνωση. Η διάγνωση μπορεί να πραγματοποιηθεί από οδοντίατρο ειδικευμένο στην αντιμετώπιση προβλημάτων κακοσμίας, όπως ο περιοδοντολόγος."http://www.real.gr/

Η λίστα ιστολογίων μου