Προετοιμάζοντας τα παιδιά σας για τον παιδικό σταθμό

large (2)

Προετοιμάζοντας τα παιδιά σας για τον παιδικό σταθμό

Πολλοί γονείς ανησυχούν για το ποια είναι η σωστή ηλικία για να πάνε τα μικρά τους στον παιδικό. Άλλοι γονείς δεν έχουν τα περιθώρια σκέψης και ανησυχίας όποτε τα μικρά τους ξεκινούν το σχολείο από πολύ μικρή ηλικία.
Υπό κανονικές συνθήκες είναι καλό το παιδί να πηγαίνει σχολείο σε ηλικία 3 χρονών, μιας και ως τότε δεν είναι έτοιμο να αποχωριστεί το οικείο του περιβάλλον (το σπίτι του ή το σπίτι της γιαγιάς) και ιδιαίτερα τα γνωστά του πρόσωπα (τη μαμά, τη γιαγιά ή την νταντά). Εξάλλου, τα παιδιά κάτω των δύο ετών έχουν ακόμα ανάγκη από ιδιαίτερη φροντίδα, ενώ η κοινωνικότητά τους δεν έχει αναπτυχθεί ακόμη. Μετά όμως τα 2,5 χρόνια και 3 ακόμη καλύτερα το παιδί είναι έτοιμο να ενταχθεί στη σχολική κοινότητα.
Ωστόσο, θα πρέπει να δείτε αν είναι καλή χρονική στιγμή για το παιδί να πάει σχολείο. Μπορεί να είναι στη σωστή ηλικία όμως στην οικογένεια σας να υπάρχουν κάποιες αλλαγές. Ο ερχομός ενός μωρού για παράδειγμα. Για ένα παιδί 3 ετών το να αποκτήσει αδελφάκι είναι κάτι που του αλλάζει όλες τις σταθερές. Ξαφνικά, ανησυχεί για την αγάπη των γονιών του και διεκδικεί τη θέση του στην οικογένεια. Θέλει χρόνο για να καταλάβει πως το σχολείο δεν έχει να κάνει με την αγάπη των γονιών του και σε καμία περίπτωση με τον ερχομό ενός νέου μωρού. Σε αυτή την περίπτωση φροντίστε να στείλετε το «μεγάλο» παιδί στο σχολείο τουλάχιστον έξι μήνες πριν ή έξι μήνες μετά τη γέννηση του μωρού.
Η περίοδος προσαρμογής στο σχολείο τώρα είναι μια δύσκολη διαδικασία και για το παιδί αλλά και για τους γονείς. Γι’ αυτό, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να είστε σίγουροι για την απόφασή σας, αλλά και για την επιλογή του παιδικού σταθμού. Θα πρέπει να κάνετε μία έρευνα αγοράς και να επιλέξετε εκείνο το παιδικό σταθμό που θα πληροί 100% τα δικά σας κριτήρια.
Αφού αποφασίσετε σειρά έχει η επίσκεψη στο χώρο μαζί με το παιδί. Γνωρίστε τη δασκάλα, περπατήστε στην αυλή και περιηγηθείτε στο χώρο.
Μετά το στάδιο της αναγνωριστικής περιόδου θα πρέπει να πάτε κάποια πρωινά μαζί του στο σχολείο. Τις πρώτες δύο τρεις μέρες μέχρι να γνωρίσει το περιβάλλον και να νιώσει ασφάλεια. Στη συνέχεια, θα το αφήσετε για μία ώρα μόνο τους, μετά για δύο κτλ.
Θα πρέπει να είστε ψύχραιμες και έτοιμες για όλες του τις αντιδράσεις. Μπορεί ακόμα να παλινδρομήσει σε προηγούμενα στάδια. Να ζητήσει πιπίλα, να ξυπνάει τη νύχτα κτλ. Οι αντιδράσεις αυτές είναι φυσιολογικές και παροδικές. Το μικρό σας βιώνει έντονο άγχος και θέλει το χρόνο για να συνηθίσει τη νέα του κατάσταση. Φωνές, τιμωρίες, ταμπέλες και πειράγματα δεν έχουν καμία θέση. Χρειάζεται συμπαράσταση και κατανόηση. Να είστε σε επικοινωνία με το σχολείο και καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε την ειδικό. http://www.jenny.gr

Η λίστα ιστολογίων μου