Σε μια εποχή με απεριόριστες επιλογές δεν ξέρουμε να επιλέγουμε…

Capture

Σε μια εποχή με απεριόριστες επιλογές δεν ξέρουμε να επιλέγουμε…


Ζούμε σε μία εποχή, όπου οι επιλογές μας είναι απεριόριστες. Διαφορετικά προϊόντα, ιδεολογίες, επαγγέλματα, ακόμα και τρόπους ζωής. Αντιθέτως στο παρελθόν, οι επιλογές μας ήταν ελάχιστες και η κατεύθυνσή μας σε μία από αυτές σχεδόν σίγουρη και μονοδιάστατη.
Παρόλα αυτά υπάρχουν στον κόσμο πάρα πολλοί άνθρωποι οι οποίοι δεν ξέρουν τι να επιλέξουν αλλά και πως να το επιλέξουν. Συνεπώς, ζουν μία ζωή που δεν είναι δική τους. Τους ανατέθηκε απ΄τους γονείς τους ή ακολουθούν τις προσδοκίες της κοινωνίας. 
Ο λόγος είναι πως μέσα σε μία δίνη επιλογών και συνεχών αλλαγών είναι πολύ δύσκολο κάποιος να βρει τη δική του θέση και να αναλάβει το ρόλο του στην κοινωνία.  Όταν αναλαμβάνουμε το δικό μας ρόλο, μας είναι πολύ πιο εύκολο να κινούμαστε με βάση τα σενάρια που μας παρέχει σταδιακά ο κόσμος, ίσως λόγω εκείνου του παλιού ρητού: «Αν πας στη Ρώμη, κάνε ότι και Ρωμαίοι χωρίς να πάψεις να είσαι ο εαυτός σου». Αλλά πώς μπορεί κάποιος να βρει τον εαυτό του όταν δεν ξέρει τι θέλει. Ο εαυτός είναι μία έννοια πολυδιάστατη. Συνεπώς, η σύγχυση είναι χαρακτηριστικό της σημερινής εποχής. Από την παιδική ηλικία όπου τα παιδιά ασχολούνται με τόσες πολλές δραστηρίοτητες και τελικά δεν εστιάζουν κάπου. Κάποτε ρωτούσαμε «Ποιο είναι το χόμπι σου;  «Τι σου αρέσει να κάνεις στον ελεύθερο σου χρόνο;» Μα, δεν υπάρχει ελεύθερος χρόνος πλέον σε μία εποχή που υπάρχει «η ελευθερία της επιλογής». Ο καθένας είναι ελεύθερος να επιλέξει ό,τι θέλει αλλά δεν το κάνει γιατί τελικά δεν ξέρει τι θέλει. Και το ερώτημα που προκύπτει είναι πως με τόσες επιλογές στη διάθεσή του, την ελευθέρια των επιλογών αυτών μπορεί να είναι ευτυχισμένος; 
Ο Ψυχολόγος Barry Schwartz, καθηγητής Θεωρίας και Κοινωνικής Δράσης στο College, έχει δώσει μία πολύ ενδιαφέρουσα (και προκλητική) TED ομιλία. Κατά την εκτίμησή του Schwartz, η ελευθερία στην επιλογή, δεν μας έχει κάνει πιο ελεύθερους, αλλά περισσότερο ανήμπορους, παγωμένους, δεν μας κάνει πιο ευτυχισμένους αλλά πιο δυσαρεστημένους.
Ο Barry Schwartz, στο ακόλουθο βίντεο (και με ελληνικούς υπότιτλους) ανατρέπει τα στερεότυπα που προτείνονται από τις δυτικές κοινωνίες και που όλα αυτά τα χρόνια έχουν παραμείνει βαθιά ριζωμένα στην ψυχή μας με αποτέλεσμα να μεταβιβάζονται με τρομακτική (διπλής ερμηνείας) συνέπεια διαχρονικά από γενιά σε γενιά.http://www.jenny.gr/

Η λίστα ιστολογίων μου