Παιδική Μελαγχολία: Πώς αντιμετωπίζεται;

 Αν δείτε το παιδάκι σας μελαγχολικό και αγχωμένο λόγω του σχολείου μην ανησυχήσετε. Σταθείτε δίπλα του και προσπαθήστε να κάνετε όσο πιο ανώδυνη γίνεται τη νέα πραγματικότητα.
Τί είναι, όμως, αυτό που μπορεί να προκαλέσει μελαγχολία  στο παιδί;Μα φυσικά ο φόβος του αγνώστου –νέα δασκάλα, νέοι συμμαθητές, νέα μαθήματα- αλλά και του γνωστού –δυσκολότερη τάξη και υψηλότερες απαιτήσεις. Μετά από ένα ξέγνοιαστο καλοκαίρι, το πιεστικό σχολικό πρόγραμμα φαντάζει βουνό για πολλούς μαθητές, με αποτέλεσμα να πελαγώνουν, να αποθαρρύνονται και να εγκαταλείπουν την προσπάθεια ακόμα και μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου. 
Αυτό που σα γονείς οφείλετε καταρχάς να κατανοήσετε είναι το σοκ που υφίσταται το παιδί όταν ιδιαίτερα στην πρώτη δημοτικού είναι αναγκασμένο να αφήσει μια ήρεμη, ασφαλή και οικεία καθημερινότητα και να εγκλιματιστεί σε ένα ξένο και απαιτητικό περιβάλλον . Είναι σημαντικό, λοιπόν, να μιλήσετε μαζί του για τους προβληματισμούς, τιςφοβίες, τα συναισθήματά του και να το καθησυχάσετε.Επίσης, προσπαθήστε να το ενθαρρύνετε να κάνει καινούριους φίλους.,Ηενασχόληση με κάποιο σπορ της αρεσκείας του θα αποσπάσει την προσοχή του από δυσάρεστες σκέψεις και θα φέρει τη διασκέδαση στην καθημερινότητά του.
Μη ξεχνάτε να του υπενθυμίζετε ότι αυτό που αισθάνεται είναι προσωρινό και ότι σύντομα θα αρχίσει να αισθάνεται πολύ καλύτερα. Οπλίστε το με αισιοδοξία και θα βρει τη δύναμη να νικήσει κάθε δυσκολία! Πολύτιμες συμβουλές από το www.manamia.gr



Η λίστα ιστολογίων μου