Παρασκευή, 8 Απριλίου 2016

Eίναι επικίνδυνο το σεξ όταν έχεις πρόβλημα καρδιάς;


Eίναι επικίνδυνο το σεξ όταν έχεις πρόβλημα καρδιάς;

Σύμφωνα με πρόσφατα στατιστικά δεδομένα που δημοσιεύτηκαν από επίσημο βρετανικό φορέα, η σεξουαλική δραστηριότητα είναι αδύνατη για έναν στους πέντε καρδιοπαθείς. Πιο συγκεκριμένα, από τα 1.500 άτομα με καρδιαγγειακά προβλήματα που ρωτήθηκαν, το 32% δήλωσε ότι είχε πλέον σεξουαλικές επαφές σε αραιά χρονικά διαστήματα, ενώ το 19% δήλωσε την πλήρη διακοπή της σεξουαλικής δραστηριότητας σαν αποτέλεσμα του προβλήματος υγείας. Ένας στους πέντε ερωτηθέντες, μάλιστα, εξέφρασε τον φόβο να πάθει καρδιακή προσβολή ή ανακοπή κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης.
 Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr
Εάν αναλογιστεί κάποιος ότι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο το ποσοστό των ατόμων που υποφέρουν από καρδιαγγειακά νοσήματα ξεπερνά τα 7 εκατομμύρια, φθάνει εύκολα στο συμπέρασμα ότι είναι μάλλον πολύ μεγάλος ο αριθμός των καρδιοπαθών που δεν είναι σεξουαλικά ενεργοί.
Οι ειδικοί τονίζουν πως σαφώς ο λόγος διακοπής της σεξουαλικής δραστηριότητας των ασθενών δεν είναι μόνο οι φυσικές επιπτώσεις που έχουν τα καρδιακά νοσήματα. Το 14% αποκάλυψε ότι η συναισθηματική επίδραση της κατάστασης της υγείας τους ήταν αυτή που τους έκανε να χάσουν το ενδιαφέρον τους για το σεξ, ενώ το 5% ανέφερε ότι οι ουλές από το χειρουργείο δεν τους επέτρεπε να νιώθουν σεξουαλικά ελκυστικοί.Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός 36χρονου άνδρα, ο οποίος έπαθε καρδιακή προσβολή την ημέρα των Χριστουγέννων του 2011 και από τότε δυσκολεύεται να έχει σεξουαλική επαφή με τη σύζυγό του. Ο ίδιος αναφέρει ότι μετά την καρδιακή προσβολή η σεξουαλική πράξη δεν μπορούσε να είναι αυθόρμητη. Έπρεπε να την προγραμματίσει, έτσι ώστε να σκέφτεται τι θα φορέσει για να καλύψει τις ουλές και τις μελανιές. Ο νεαρός άνδρας αναγνωρίζει τη σημασία της σεξουαλικής δραστηριότητας σε μια σχέση καθώς και την επίπτωση που είχε η φυσική του απομάκρυνση στη σχέση του με τη σύζυγό του και παροτρύνει όλους τους καρδιοπαθείς να ζητήσουν βοήθεια από ειδικό το συντομότερο δυνατό, έτσι ώστε να έχουν και πάλι μια φυσιολογική σεξουαλική ζωή. Τονίζει, μάλιστα, ότι μπορεί στην αρχή η ανάκτηση μιας φυσιολογικής σεξουαλικής δραστηριότητας να είναι πολύ δύσκολη, αλλά χρειάζεται χρόνος και δεν πρέπει κάποιος να απογοητεύεται.
Οι ειδικοί τονίζουν την αναγκαιότητα της ανοιχτής συζήτησης μεταξύ των ασθενών και των ιατρών αναφορικά με τη σεξουαλική δραστηριότητα, έτσι ώστε να χορηγηθεί στους καρδιοπαθείς ειδική θεραπεία ή συμβουλευτική καθοδήγηση, εάν χρειαστεί.
Πολλές φορές, για παράδειγμα, προβλήματα όπως η στυτική δυσλειτουργία βάζουν επιπλέον εμπόδια στη σεξουαλική πράξη, τα οποία όμως μπορούν πλέον να αντιμετωπιστούν. Το πιο σημαντικό βήμα, ωστόσο, είναι να αναγνωριστούν τα άτομα που χρειάζονται αυτού του είδους τη βοήθεια. Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, οι επαγγελματίες υγείας να δραστηριοποιηθούν, έτσι ώστε να περιφρουρήσουν τη σεξουαλική υγεία των καρδιολογικών ασθενών.
 Σεξ καρδιά και εγκεφαλικό... 
Οι γιατροί θα πρέπει να συμβουλεύουν όσους περνούν ένα έμφραγμα ή εγκεφαλικό για το πότε και πως μπορούν να κάνουν με ασφάλεια σεξ, σύμφωνα με επίσημες, λεπτομερείς οδηγίες για το θέμα.
Οι οδηγίες, που εκδόθηκαν από την Αμερικανική Εταιρεία Καρδιάς (ΑΗΑ) και την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρδιολογίας (ESC), είναι οι πρώτες που προσδιορίζουν με λεπτομέρεια πότε είναι ασφαλές το σεξ μετά από οποιοδήποτε σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα.
Εξηγούν επίσης ποιες είναι οι ασφαλείς στάσεις κατά το σεξ, καθώς και οι δραστηριότητες που μπορούν να κάνουν οι ασθενείς, εάν δεν είναι έτοιμοι για την σωματική καταπόνηση της σεξουαλικής επαφής.Επιπλέον, τονίζουν ότι οι γιατροί πρέπει να επισημαίνουν στους ασθενείς τους τούς κινδύνους από τις εξωσυζυγικές σχέσεις, οι οποίες έχει διαπιστωθεί ότι αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου από καρδιολογικά αίτια.Οι οδηγίες δημοσιοποιήθηκαν χθες ταυτοχρόνως στις επιθεωρήσεις «Circulation» και «European Heart Journal».Μετά από ένα έμφραγμα ή εγκεφαλικό, πολλοί ασθενείς ανησυχούν ότι το σεξ θα τους προκαλέσει και άλλο επεισόδιο και αρκετοί το αποφεύγουν.
Οι νέες οδηγίες ορίζουν πως όποιος έχει πάθει έμφραγμα, έχει κάνει μεταμόσχευση καρδιάς, έχει πάθει εγκεφαλικό, πάσχει από οποιοδήποτε καρδιολογικό πρόβλημα ή έχει εμφυτευμένη καρδιακή συσκευή, πρέπει να ενημερώνεται από τον γιατρό του λεπτομερώς για το σεξ.
 Οι οδηγίες αναφέρουν μεταξύ άλλων πως όσοι έχουν πάθει έμφραγμα δίχως επιπλοκές και δίχως να νιώθουν πόνο στο στήθος ή άλλα συμπτώματα όταν περπατούν με γρήγορο βήμα ή ασχολούνται με μετρίας εντάσεως φυσικές δραστηριότητες, μπορούν να αρχίσουν το σεξ έπειτα από μία εβδομάδα, αλλά όσοι έχουν κάνει μπάι πας έπειτα από 6-8 εβδομάδες, εφ' όσον η τομή τους έχει επουλωθεί πλήρως.http://www.boro.gr/