Ψυχοθεραπεία: «Λύση» για τους αδύναμους ή τους δυνατούς

ntivani

Ψυχοθεραπεία: «Λύση» για τους αδύναμους ή τους δυνατούς


Η Ψυχοθεραπεία για πολλούς δυστυχώς, ακόμα και σήμερα αποτελεί ταμπού. Πολλοί νομίζουν πως το να απευθυνθούν στον ψυχολόγο σημαίνει πως είναι τρελοί, φοβούνται πως θα στιγματιστούν από την κοινωνία(κυρίως στην επαρχία) ή νιώθουν πώς δεν είναι επαρκείς από μόνοι τους να τα καταφέρουν,άρα είναι αδύναμοι.
Η πραγματικότητα είναι άλλη. Όπως έχει ανάγκη το σώμα μας για φροντίδα και νοιάξιμο, την ίδια ανάγκη έχει και η ψυχή μας. Ο Ίρβιν Γιάλομ, γνωστός ψυχοθεραπευτής, εξηγεί με έναν συναισθηματικό τρόπο πως ψυχοθεραπεία είναι μια στοργική, βαθιά, ανθρώπινη συνάντηση μεταξύ δυο ανθρώπων, ενώ ο διάσημος ψυχαναλυτής Καρλ Γιουνγκ υποστηρίζει πως αποτελεί την αρχή του δρόμου για προσωπική ολοκλήρωση με την έννοια της πληρότητας και όχι της τελειότητας. Η Ψυχοθεραπεία όσον αφορά το διαδικαστικό μέρος είναι η σχέση ανάμεσα σε ένα άτομο (θεραπευόμενο) και έναν ειδικό(θεραπευτή),ο οποίος είναι εκπαιδευμένος να βοηθά τον άνθρωπο να αναγνωρίζει και να κατανοεί τα συναισθήματά του και να αλλάζει την συμπεριφορά του με σκοπό την καλύτερη ποιότητα ζωής.
 Και τι σημαίνει καλή ποιότητας ζωής;
Σημαίνει να ζω με λιγότερους περιορισμούς και αποφυγές, να μαθαίνω να απολαμβάνω και να χαίρομαι γιατί μαθαίνω να αξίζω. Να πετυχαίνω τους στόχους μου. Να ιεραρχώ τις αξίες μου και τα όνειρά μου. Να ανακαλύπτω ταλέντα και δυνάμεις τα οποία ήταν κρυμμένα από φόβο και ανασφάλεια. Να βελτιώνω τις σχέσεις μου. Να παύω να ερμηνεύω τις συμπεριφορές των άλλων με βάση τις ανασφάλειές και τους φόβους μου. Να Θέτω όρια χωρίς να γίνομαι άκαμπτος. Να πλησιάζω με μεγαλύτερη άνεση και λιγότερη καχυποψία. Να ακούω και να καταλαβαίνω καλύτερα. Το πιο βασικό όμως να μάθω να αγαπάω και να σέβομαι τον εαυτό μου.
Όσοι παίρνουν την απόφαση να ασχοληθούν με την ψυχική τους υγεία είναι άνθρωποι που έχουν προβληματισμούς και αναζητήσεις στην ζωή τους και θέλουν να γίνουν καλύτεροι.
Το να επιλέξει κανείς να ξεκινήσει ψυχοθεραπεία θέλει μεγαλύτερη δύναμη από το να «κρύψει» κάτω απ´το χαλί το πρόβλημα. Ο ψυχοθεραπευτής δεν προσφέρει έτοιμες λύσεις στον θεραπευόμενο και το αποτέλεσμα της θεραπείας έρχεται μέσα απ´την προσωπική δουλειά του καθενός. Οι περισσότεροι αποφεύγουν να ξεκινήσουν μια τέτοια διαδικασία γιατί φοβούνται αυτά που θα ανακαλύψουν. Σκέφτονται πως ίσως οδηγηθούν στον χωρισμό ή συνηδητοποιήσουν πώς συνδέονται οι γονείς τους στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και αυτό να έχει ως αποτέλεσμα να καταστραφούν οι μεταξύ τους σχέσεις. Οπότε προτιμούν να ζουν μια ζωή που δεν τους ευχαριστεί απ´το να αλλάξουν συνήθειες.
Οι αλλαγές όμως στην θεραπεία έρχονται σταδιακά και με αργό ρυθμό, έχοντας τον χρόνο το άτομο να αποδεχτεί τις νέες καταστάσεις χωρίς να αναστατωθεί. Η αλήθεια είναι πως σαν διαδικασία η ψυχοθεραπεία δεν είναι πάντα εύκολη, όπως και κάθε πορεία έχει τις δυσκολίες και τα εμπόδια της. Η ψυχοθεραπεία ξεβολεύει και το άτομο γνωρίζει πλέον. Γνωρίζει τί ακριβώς κάνει και με ποιον τρόπο σκέφτεται και πλέον έχει όλη την ευθύνη. Το άλλοθι πως μεγάλωσε με έναν συγκεκριμένο τρόπο, πως δεν γνωρίζει ,δεν μπορεί να το χρησιμοποιήσει πια. Είναι υπεύθυνος για τις επιλογές του, για τις σχέσεις του, για τις επιτυχίες ή τις αποτυχίες του, για τους τσακωμούς του, για την ζωή του.
Η ζωή ανήκει σε αυτόν και μόνο! Ελευθερώνεται απ´το παρελθόν και δημιουργεί ένα μέλλον που επιθυμεί. Το συμπέρασμα για το αν ένας τέτοιος άνθρωπος είναι αδύναμος, είναι δικό σας.
Ευχαριστούμε την Άννα Σταματελάτου, Ψυχοθεραπεύτρια, 210-3600466-6972100906.http://www.jenny.gr/

Η λίστα ιστολογίων μου