Μιλώντας στους έφηβους για το αλκοόλ

Μιλώντας στους έφηβους για το αλκοόλ


Όταν έρθει η στιγμή να μιλήσετε με τους έφηβους, για τη κατανάλωση αλκοόλ, είναι μία από τις πιο δύσκολες συνομιλίες που θα κάνετε. Διότι το εμπόδιο που θα αντιμετωπίσετε, θα είναι  ότι δεν θα σας ακούνε πραγματικά. Οι περισσότεροι έφηβοι πιστεύουν, ότι είναι ανίκητοι και ότι όλα αυτά τα φρικτά πράγματα που συμβαίνουν στους άλλους, δεν θα συμβούν ποτέ σε εκείνους. Όμως, καλό είναι σαν γονείς να μην πλησιάσετε τα παιδιά σας με αυταρχικό τρόπο, γιατί μπορεί να φέρετε τα αντίθετα αποτελέσματα. Είναι πιο πιθανό, αν αρχίσετε να τους διαβάζετε μια ολόκληρη λίστα με τους κανόνες και τους κανονισμούς για το ποτό, να πάνε και να δοκιμάσουν αλκοόλ. Δείτε λοιπόν, παρακάτω πώς να μιλήσετε, όταν έρθει η ώρα, στα παιδιά σας για την κατανάλωση αλκοόλ.
Γνωρίστε τους φίλους τους και που πάνε. Έρευνες υποστηρίζουν ότι, τα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να πίνουν, όταν οι γονείς τους, συμμετέχουν ενεργά στη ζωή τους. Έτσι, αρχίστε να ενδιαφέρεστε με όμορφο τρόπο, για την κοινωνική τους ζωή. Αν μιλήσετε μαζί τους για το τι συμβαίνει στον κόσμο τους, τότε δεν θα νιώθουν ότι τους παρακολουθείτε κρυφά, ούτε εσείς θα αισθανθείτε ότι είστε αδιάκριτοι.
Μιλήστε ξεκάθαρα για τις προσδοκίες σας. Οι έφηβοι ανταποκρίνονται καλά, όταν οι γονείς είναι σαφείς και συνεπείς ως προς τη στάση τους σχετικά με την κατανάλωση οινοπνεύματος. Είναι καλό να γνωρίζουν ότι, εάν κάνουν κάτι που δεν τους το επιτρέπετε, θα υποστούν τις συνέπειες. Αλλά, δεν θα πρέπει να είστε πολύ σκληροί με τις τιμωρίες, ώστε να γίνουν εμπόδιο στην επικοινωνία σας.
Επίσης, οι έφηβοι πρέπει να ξέρουν ότι, αν κάνουν το λάθος και μεθύσουν εκείνοι ή οι φίλοι τους, δεν χρειάζεται να οδηγήσουν μέχρι το σπίτι, αλλά μπορούν να τηλεφωνήσουν στους γονείς τους και να ζητήσουν βοήθεια. Αφήστε τα παιδιά σας να γνωρίζουν, ότι δεν έχει σημασία τι έχει συμβεί και ότι μπορούν να σας τηλεφωνήσουν, αν δεν αισθάνονται ασφαλείς. Να είστε ειλικρινείς και να τους πείτε, ότι μετά από το περιστατικό θα πρέπει να υπάρξει μια συζήτηση, και ίσως να μην είστε ευχαριστημένοι με τη συμπεριφορά τους την επόμενη μέρα. Αλλά, να τους τονίσετε επίσης, ότι το πιο σημαντικό πράγμα είναι, ότι είναι ασφαλείς. Τέλος, συζητήστε  μαζί τους, με σκοπό να φτάσετε σε μια συμφωνία, ώστε να μπορείτε να τους τηλεφωνείτε ανα πάσα στιμή, για να ξέρετε ότι είναι καλά.http://www.jenny.gr/

Η λίστα ιστολογίων μου