Παρασκευή, 13 Μαΐου 2016

Διαζύγιο και παιδί: Πώς θα το βιώσει λιγότερο ανώδυνα;

Διαζύγιο και παιδί: Πώς θα το βιώσει λιγότερο ανώδυνα;

Πώς θα το βιώσει λιγότερο επώδυνα;
Σήμερα που το 30% των γάμων καταλήγουν σε διαζύγιο, όλο και περισσότερα παιδιά έρχονται αντιμέτωπα με το τέλος της οικογενειακής ζωής όπως την ήξεραν. Χάνοντας τη θαλπωρή, την ασφάλεια και τη σταθερότητα που τους προσέφερε η οικογένεια, αισθάνονται έντονη απογοήτευση και θυμό. Οι γονείς θα πρέπει λοιπόν να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται την κατάσταση έτσι ώστε το παιδί να βγει από αυτή με τα λιγότερα δυνατά τραύματα.
-Ανοιχτές συζητήσεις. Μιλήστε και οι δυο με το παιδί για το διαζύγιο, χωρίς μυστικά και εξηγήστε του με ειλικρίνεια και με απλά λόγια την κατάσταση.
-Απόδοση ευθυνών. Ξεκαθαρίστε του ότι σε καμία περίπτωση δε φταίει εκείνο για το χωρισμό και ότι δεν ήταν η συμπεριφορά του που σας οδήγησε σε αυτήν την απόφαση.
-Προσοχή στις αλληλοκατηγορίες. Μη μαλώνετε μπροστά στο παιδί και μην κατηγορείτε ο ένας τον άλλο όταν είστε ο καθένας μόνος με το παιδί.
- Επιβεβαίωση της αγάπης. Καθησυχάστε το επαναλαμβάνοντάς του ότι δε θα σταματήσετε να το αγαπάτε και να το φροντίζετε.
-Οργάνωση προγράμματος. Προσπαθήστε να οργανώνετε τις επισκέψεις με τέτοιο τρόπο που θα βολεύει το παιδί και θα προσαρμόζεται στο πρόγραμμά του. 
-Βοήθεια ειδικού. Συμβουλευτείτε κάποιον παιδοψυχολόγο για να προλάβετε αντιδραστικές συμπεριφορές αλλά και για να βελτιώσετε την επικοινωνία σας μαζί του.

Παιδιά μονογονεϊκών οικογενειών και πώς να τα μεγαλώσετε σωστά

 Τα τελευταία χρόνια το ποσοστό των παιδιών που ζουν σε μονογονεϊκές οικογένειεςέχει αυξηθεί δραματικά και οφείλεται όλο και περισσότερο στο διαζύγιο των γονιών ή στην επιλογή τους να μην παντρευτούν και λιγότερο στο θάνατο του ενός συζύγου. Ο συχνότερος τύπος μονογονεϊκής οικογένειας είναι εκείνος που αποτελείται από τη μητέρα και το/τα παιδιά της.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτά τα παιδιά είναι αρκετά και χρειάζονται την αμέριστη προσοχή σας προκειμένου να τα βοηθήσετε να περάσουν όσο πιο ανώδυνα γίνεται αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Έχει παρατηρηθεί ότι τα συγκεκριμένα παιδιά έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν ψυχολογικά προβλήματα και τάσεις αλκοολισμού, ενώ συνήθως έχουν χαμηλότερη αυτοπεποίθηση από τα παιδιά κανονικών οικογενειών. Συγχρόνως, όμως, ανεξαρτητοποιούνται και ωριμάζουν γρηγορότερα.Μην ξεχνάτε ότι μπορείτε να τα μεγαλώσετε φυσιολογικά, αν και μόνη σας. Με υπομονή, κατανόηση, θέληση και πολλή αγάπη. Τα όποια εμπόδια μπορούν να ξεπεραστούν αν:
-Συζητάτε με το παιδί σας. Εξηγήστε του τις αλλαγές που συμβαίνουν εντός της οικογένειας, γιατί ο μπαμπάς δεν είναι πια στο σπίτι ή γιατί τον βλέπει λιγότερο και δώστε του την ευκαιρία να πει πως νιώθει.
-Προστατέψτε το από τους τσακωμούς. Μην του ζητάτε να πάρει το μέρος κάποιου και φροντίστε να μην είναι παρόν όταν συζητάτε για τα προβλήματα στη σχέση με τον πρώην σύντροφό σας.
-Ζητήστε βοήθεια από κάποιον ειδικό. Είτε για εσάς, είτε για το παιδί σας. Γιατί όχι και για τους δυο σας. Πολύτιμες συμβουλές από το www.manamia.gr