Παρασκευή, 6 Μαΐου 2016

Εξάρτηση από ηλεκτρονικά παιχνίδια: Τα σημάδια της;

Εξάρτηση από ηλεκτρονικά παιχνίδια: Τα σημάδια της;

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα παιδιά και έφηβοι δυσκολεύονται να αφήσουν στην άκρη τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και να ασχοληθούν με άλλες δραστηριότητες. Οι κινούμενες εικόνες, η διαδραστικότητα, η ταύτιση με τους ήρωες εξάπτουν τηφαντασία τους και τα διασκεδάζουν.
Η χρήση με μέτρο αυτών των παιχνιδιών συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη των γνωστικών ικανοτήτων τους, καθώς βελτιώνει την παρατηρητικότητά, τη δυνατότητα επίλυσης προβλημάτων και την ευστροφία. Ωστόσο, η αλόγιστη χρήση τους ενδέχεται να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα όχι μόνο στη σωματική αλλά και στην ψυχική υγεία του παιδιού σας.
Ιδιαίτερα τα video games που περιέχουν βία οδηγούν πολλά παιδιά στην υιοθέτηση βίαιων συμπεριφορών, καθώς προσπαθούν να μιμηθούν τους ήρωες των παιχνιδιών. Επίσης, η συνεχής ενασχόληση με το εικονικό περιβάλλον τα απομονώνει, τα κάνει αντικοινωνικά, τους στερεί τη χαρά του παιχνιδιού και της επαφής με άλλα παιδάκια.
Για να ξέρετε αν και το δικό σας παιδί εμφανίζει χαρακτηριστικά εξάρτησης, κάποιαανησυχητικά συμπτώματα είναι τα παρακάτω:
-Περνάει το μεγαλύτερο μέρος του ελεύθερου χρόνου του παίζοντας ηλεκτρονικά παιχνίδια.
-Υποφέρει συχνά από πονοκεφάλους και διαταραχές του ύπνου.
-Παραμελεί τη σωματική του υγιεινή.
-Μειώνεται η δυνατότητα συγκέντρωσης.
-Πέφτει η σχολική επίδοση.
-Προτιμά την απομόνωση στο δωμάτιό του από το να παίξει με τους φίλους του.
-Είναι μελαγχολικό και οξύθυμο όταν βρίσκεται μακριά από τον υπολογιστή.
-Δυσκολεύεται να σταματήσει να παίζει.http://www.boro.gr/