Η οστεοπόρωση είναι και ανδρική υπόθεση

Η οστεοπόρωση είναι και ανδρική υπόθεση

Όποιος πιστεύει ότι η οστεοπόρωση είναι γένος…θηλυκού, κάνει λάθος. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ένας στους πέντε άνδρες ηλικίας άνω των 50 ετών βρίσκεται αντιμέτωπος με τηναπειλή να υποστεί κάταγμα λόγω οστεοπόρωσης… Και μάλιστα, τόσο μέσω της κλινικής εμπειρίας όσο και από μελέτες φαίνεται πως ναι μεν η οστεοπόρωση «χτυπά» συχνότερα τις γυναίκες από τους άντρες, στη περίπτωση όμως που συμβαίνει το δεύτερο τότε οι επιπτώσεις είναι πιο ανησυχητικές.
Και αυτό γιατί ένας άνδρας με οστεοπορωτικό κάταγμα συνήθως εμφανίζει περισσότερες και σημαντικότερες επιπλοκές σε σύγκριση με μία γυναίκα. Έχει παρατηρηθεί ότι 6 μήνες μετά από κάταγμα ισχίου η θνησιμότητα είναι διπλάσια στους άνδρες συγκριτικά με τις γυναίκες.
«Η σιωπηλή επιδημία» της οστεοπόρωσης όχι μόνον αφορά και τους άντρες αλλά δυστυχώς στις περισσότερες των περιπτώσεων αποτελεί μια άγνωστη και ύπουλη απειλή για την υγειά τους, καθώς μαθαίνουν για τη πάθηση τους αφού προηγηθεί το κάταγμα.Αυτός είναι και ο λόγος που οι επιστήμονες επιμένουν πως οι άντρες –όπως και οι γυναίκες- οφείλουν να λαμβάνουν τα μέτρα τους και να προσέχουν τα οστά τους σαν τα …μάτια τους. Πώς; Ο καλύτερος τρόπος για τον εντοπισμό του προβλήματος είναι η απλή εξέταση της μέτρησης της πυκνότητας των οστών. Επίσης, χρήσιμο είναι και το «Τεστ Κινδύνου Διάρκειας Ενός Λεπτού», το οποίο δείχνει αν ένας άνδρας αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να υποστεί κάποιο κάταγμα λόγω οστεοπόρωσης. Η αιτία του…κακού δεν είναι άλλη από την μείωση της ανδρικής ορμόνης τεστοστερόνης όσο αυξάνεται η ηλικία, η οποία μεταξύ άλλων προστατεύει και τα οστά. Σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει, το 30% των ανδρών ηλικίας άνω των 65 ετών έχουν χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης.
Οι κακές συνήθειες παίζουν κι αυτές το ρόλο τους στην εκδήλωση της οστεοπόρωσης: το κάπνισμα, η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, η χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου με την καθημερινή διατροφή και η μειωμένη φυσική άσκηση είναι παράγοντες που ενοχοποιούνται συχνά από τους γιατρούς. Έχει, άλλωστε διαπιστωθεί ότι η μείωση της οστικής μάζας γίνεται με ταχύτερους ρυθμούς στους καπνιστές ενώ το ίδιο γίνεται και με την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Η επιστημονική εξήγηση; Οι υψηλές συγκεντρώσεις αλκοόλ στον οργανισμό έχουν ως αποτέλεσμα την αναστολή της απορρόφησης ασβεστίου και του σχηματισμού νέου οστού.
Η οστεοπόρωση σε αριθμούς
Ένα στα τέσσερα έως πέντε κατάγματα ισχίου σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών συμβαίνει σε άνδρες. Οι αριθμοί που δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος και αποδεικνύουν τις συνέπειες της άγνοιας δεν σταματούν εδώ: στην Ευρώπη, ο αριθμός των οστεοπορωτικών καταγμάτων το 2000 εκτιμήθηκε σε 3,79 εκατομμύρια, εκ των οποίων 0,89 εκατ. ήταν κατάγματα ισχίου (179.000 κατάγματα ισχίου συνέβησαν σε άνδρες και 711.000 σε γυναίκες). Οι συνολικές άμεσες δαπάνες εκτιμήθηκαν σε περίπου 31,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που το 2050 εκτιμάται ότι θα έχει αυξηθεί σε περίπου 76 δισεκατομμύρια ευρώ, βάσει της αναμενόμενης αύξησης του αριθμού των ηλικιωμένων στην Ευρώπη. Γι αυτό και οι ειδικοί τονίζουν πως η πρόληψη είναι τόσο σημαντική όσο και να καταλάβουν οι άντρες πως πρέπει να κάνουν εξετάσεις - όπως οι γυναίκες - ώστε να διαπιστωθεί εάν διατρέχουν το συγκεκριμένο κίνδυνο. Όσο για τη θεραπευτική αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης συνίσταται συνήθως στη χορήγηση ασβεστίου και βιταμίνης D, αν και το «οπλοστάσιο» των γιατρών εμπλουτίζεται χρόνο με το χρόνο. Πηγή: tanea.gr

Η λίστα ιστολογίων μου