Κυριακή, 19 Ιουνίου 2016

Υποφέρω από εμβοές και επηρεάζεται η διάθεση μου

Υποφέρω από εμβοές και επηρεάζεται η διάθεση μου

Ερώτημα
Γεια σας. Εδώ και 2 χρόνια η μητέρα μου υποφέρει απο εμβοές. Έχουμε επισκεφτεί ωρλ και νευρολόγο αλλα δεν μπόρεσαν να βρουν την αιτία αυτής της πάθησης. Θυμάμαι χαρακτηριστικά οτι μια νύχτα μετά απο ένα έντονο στρες άρχισε ξαφνικά να βουίζει το αριστερό της αυτί. Έκτοτε ζει με ενα μόνιμο βουητό. Πολλές φορές την καταβάλλει αυτη η μόνιμη βοή και επηρεάζει την διάθεση της. Μπορείτε να μας βοηθήσετε; Αν όχι η δικιά σας ειδικότητα μπορείτε να μας συστήσετε κάποιον ειδικό που θα μας βοηθήσει; Ευχαριστώ
Στο ερώτημα απάντησε η Κοντρογιάννη Αλεξάνδρα Ωτορινολαρυγγολόγος
Απάντηση
Τα αίτια των εμβοών είναι πολλά και ποικίλα. Τα χαρακτηριστικά τους μας κατευθύνουν να ελέγξουμε τον ασθενή για το ενδεχόμενο να αποτελούν εκδήλωση κάποιου νοσήματος. Ο έλεγχος μπορεί να περιλαμβάνει ακοολογικές, αιματολογικές, βιοχημικές, ορμονολογικές εξετάσεις καθώς και σε κάποιες περιπτώσεις απεικονιστικές (triplex, υπερηχογράφημα, τομογραφίες, κλπ). Ευτυχώς, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υποκρύπτεται κάποια σοβαρή παθολογία και οι εμβοές με τον χρόνο κατευνάζονται κι οι ασθενείς μαθαίνουν να συμβιώνουν  με αυτές. Ανακεφαλαιώνοντας, βεβαιωθείτε ότι έχει γίνει ένας καλός έλεγχος και στη συνέχεια μπορείτε να ακολουθήσετε την ενδεδειγμένη αγωγή. Σε κάθε περίπτωση πάντως συμβουλέψτε τη μαμά σας να αποφεύγει καφεΐνη, νικοτίνη, αλκοόλ, θόρυβο και άγχος..
 
Σας παραθέτουμε και ένα προηγούμενο άρθρο του ΜΠΟΡΩ σχετικά με το βουητό στα αυτιά.
Το βουητό στα αυτιά είναι ένα σύμπτωμα ιδιαίτερα ενοχλητικό, που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο. O πάσχων ακούει βουητό σφύριγμα κουδούνισμα ή βόμβο που μπορεί να είναι υψηλής ή χαμηλής έντασης ή να εκλύεται με εξωτερικά ερεθίσματα (π.χ. stress, βουητό στα αυτιά μετά από club).
Γράφει η Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη, Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Ορισμένες φορές ομοιάζει με θρόισμα αέρα, κυματισμό νερού ή μουσική νότα. Όταν το αίτιο των εμβοών είναι αμιγώς το αυτί και υπάρχει κερί στο αυτί ή βαρηκοΐα, ο καθαρισμός του αυτιού και η θεραπεία της βαρηκοΐας αποκαθιστά το πρόβλημα. Σε ορισμένες περιπτώσεις εμβοών, η αιτία του προβλήματος δεν εδράζεται στο αυτί. Παράγοντες της καθημερινότητας, φάρμακα, συστηματικά παθολογικά νοσήματα, υπερκόπωση, νευρολογικά-ψυχιατρικά νοσήματα πρέπει να αποκλειστούν. Ενίοτε το πρόβλημα έχει μεικτή αιτιολογία ή πολυσυστηματικό χαρκτήρα. Στις περιπτώσεις αυτές η σωστή διερεύνηση υποκείμενων παθολογικών παραγόντων και διαταραχών είναι προαπαιτούμενα για τη σωστή θεραπεία.
 Φάρμακα εναλλακτικής ιατρικής με ολιστικές δράσεις που ενισχύουν τους ομοιοστατικούς μηχανισμούς του σώματος έχουν σημαντική θέση στην αντιμετώπιση των εμβοών που δεν οφείλονται σε οργανική πάθηση του αυτιού ή σε ψυχιατρικό νόσημα. Όταν πρόκειται αποκλειστικά για οργανική πάθησης του αυτιού ή ψυχιατρικό νόσημα τα φάρμακα εναλλακτικής ιατρικής έχουν συμπληρωματικό ρόλο.  Αυτό ισχύει διότι στις εμβοές, ανεξαρτήτως αιτιολογίας,  υπάρχει μικρή ή μεγάλη διαταραχή της ικανότητας  του σώματος να τοποθετείται στο εξωτερικό περιβάλλον διακρίνοντας με ομαλό τρόπο τα εξωτερικά ερεθίσματα. Πρόκειται για συνολική διαταραχή της ομοιοστατικής ικανότητας του σώματος.
Παρά την χρησιμότητά τους σε επιλεγμένες περιπτώσεις χρόνιου προβλήματος εμβοών, αρκετές φορές γίνεται κατάχρηση της χρήσης χημικών φαρμάκων. Οι βασικότεροι λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση της χημικής φαρμακοθεραπείας είναι:
1.     Πολλά χημικά φάρμακα μπορεί να εμφανίσουν σε βάθος χρόνου σοβαρές παρενέργειες. Ορισμένα από αυτά προκαλούν εθισμό και εξάρτηση.
2.     Αρκετές περιπτώσεις χρόνιων εμβοών δεν ανταποκρίνονται στην  χημική φαρμακευτική αγωγή.
3.     Οι εμβοές όταν δεν υπάρχει συνοδό οργανικό ή ψυχιατρικό νόσημα είναι ενοχλητική αλλά αθώα πάθηση.http://www.boro.gr/