Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2016

Καρκίνος του λάρυγγα: Συμπτώματα και θεραπεία

Καρκίνος του λάρυγγα: Συμπτώματα και θεραπεία

Γράφει ο Δημήτριος Μωραΐτης MD, PhD, FRCS, FACS
ΓΕΝΙΚΑ
Ο λάρυγγας είναι τοποθετημένος στο κέντρο του λαιμού ακριβώς πίσω από το μήλο του Αδάμ. Ο λάρυγγας είναι το όργανο που περιλαμβάνει τις φωνητικές χορδές, μας βοηθάει στη φώνηση και προστατεύει τους πνεύμονες κατά την κατάποση από εισρόφηση. Στο λάρυγγα μπορεί να αναπτυχθούν καλοήθεις ή κακοήθεις όγκοι.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Συνήθως το πιο συχνό σύμπτωμα είναι η βραχνάδα. Αυτό μπορεί να υποδηλώνει είτε μια φλεγμονή ή πιο συχνά κάποιο όγκο στις φωνητικές χορδές. Όταν υπάρχει βραχνάδα, ειδικά όταν επιμένει για κάμποσο χρόνο, θα πρέπει κανείς να επισκέπτεται τον ειδικό, ώστε να εξετάσει το λάρυγγά του.
ΔΙΑΓΝΩΣΗ
Μια απλή κλινική εξέταση με το λαρυγγοσκόπιο στο ιατρείο θέτει τη διάγνωση. Οι περισσότεροι όγκοι των φωνητικών χορδών (πολύποδες) είναι καλοήθεις και οφείλονται σε κατάχρηση της φωνής ή το κάπνισμα. Οι κακοήθεις όγκοι του λάρυγγα στην πλειοψηφία τους οφείλονται στο κάπνισμα και την κατάχρηση αλκοόλ.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η θεραπεία των όγκων του λάρυγγα ποικίλει ανάλογα με την αιτιολογία της και τον ασθενή. Συνήθως η αντιμετώπιση των καλοήθων όγκων των φωνητικών χορδών είναι συντηρητική σε συνδυασμό με αποφυγή των παραγόντων κινδύνου. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί μια μικρή χειρουργική επέμβαση χωρίς τομές.Οι κακοήθεις όγκοι του λάρυγγα έχουν πιο σύνθετη αντιμετώπιση που μπορεί να περιλαμβάνει επεμβατικές ή μη επεμβατικές θεραπευτικές παρεμβάσεις. Πλέον υπάρχουν μοντέρνες χειρουργικές τεχνικές με τη βοήθεια laser και του ρομπότ που ελαχιστοποιούν το τραύμα και επιτρέπουν την εξαίρεση των όγκων χωρίς τομές. Επιπλέον η ακτινοβολία έχει εξελιχθεί και καταφέρνει θεραπεία των νεοπλασμάτων αυτών με ελάχιστες παρενέργειες. Η θεραπεία που θα επιλέξει κανείς εξαρτάται από το είδος και τη θέση του όγκου καθώς και τον ασθενή. Μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί συνδυασμός θεραπειών.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ
Η πρόγνωση των καλοήθων νεοπλασιών του λάρυγγα είναι εξαιρετική και συνήθως το πρόβλημα λύνεται εύκολα και μόνιμα.  Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει τεράστια πρόοδος στην αντιμετώπιση των κακοήθων όγκων του λάρυγγα και η πρόγνωση τους είναι εξαιρετική, ειδικά εάν αντιμετωπιστούν έγκαιρα.
 Ο Δρ. Δημήτριος Μωραΐτης γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του στη Γενική Χειρουργική στο New York Medical College, των ΗΠΑ.
Στη συνέχεια, εξειδικεύτηκε και εργάστηκε στο τμήμα Χειρουργικής Ογκολογίας Κεφαλής και Τραχήλου στο νοσοκομείο Memorial Sloan-Kettering Cancer της Νέας Υόρκης.
Είναι ενεργό μέλος της Αμερικανικής Εταιρίας Κεφαλής - Τραχήλου American Head and Neck Society.
Είναι εταίρος του Αμερικανικού Κολλεγίου Χειρουργών (ACS) και εταίρος στην Ωτορινολαρυγγολογία στο Βασιλικό Κολέγιο Χειρουργών στο Εδιμβούργο του Ηνωμένου Βασιλείου.
Το επιστημονικό ενδιαφέρον του Δρ. Μωραΐτη επικεντρώνεται στην ενδοκρινολογία και στην ογκολογία Κεφαλής και Τραχήλου. Πιο συγκεκριμένα στη χειρουργική του θυρεοειδούς και παραθυρεοειδών αδένων, των σιελογόνων αδένων (παρωτίδων, υπογναθίων και μικρών σιελογόνων αδένων), της στοματικής κοιλότητας, του λάρυγγα και υποφάρυγγα. Ακόμα ειδικεύεται στην χειρουργική του καρκίνου του δέρματος συμπεριλαμβανομένων και των μελανωμάτων. Πρόσφατα ανάπτυξε μια καινούργια τεχνική ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής του θυρεοειδή και παραθυρεοειδών αδένων σε συνεργασία με κέντρα του εξωτερικού, ενώ αναπτύσει και τη ρομποτικά υποβοηθούμενη χειρουργική νεοπλασιών της στοματικής κοιλότητας και του στοματοφάρυγγα.
O Δρ. Μωραΐτης συνεργάζεται στενά με μια ομάδα συνεργατών υψηλού επιπέδου που ειδικεύονται στην πλαστική χειρουργική, την ωτορινολαρυγγολογία, την νευροχειρουργική, την ακτινοβολία και την ογκολογία και προσφέρει πολύπλευρη φροντίδα σε όγκους κεφαλής και τραχήλου.
ο Δρ Μωραίτης έχει δημοσιεύσει πολλές εργασίες σε διεθνή περιοδικά και είναι κύριος ομιλητής σε πολλά διεθνή συνέδρια που αφορούν στο χώρο της Ογκολογίας Κεφαλής-Τραχήλου.
O Δρ. Μωραΐτης συνεχίζει τις ερευνητικές του δραστηριότητες μέσα από την Ελληνική Εταιρεία Μοριακής Έρευνας του Καρκίνου της οποίας είναι ιδρυτικό μέλος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου.
American College of Surgeons ACS www.facs.org
American Head and Neck Society AHNS www.headandneckcancer.org
Memorial Sloan Kettering Cancer Center, www.mskcc.org
Royal College of Surgeons of Edinburgh, www.rcsed.ac.uk
Πιστοποιημένος απο το American Board of Surgery www.absurgery.orghttp://www.headandneck.gr