Νέα τεχνική για «παιδιά από τρεις γονείς»

Νέα τεχνική για «παιδιά από τρεις γονείς»

Νέα τεχνική για «παιδιά από τρεις γονείς»

Αναπτύχθηκε στην Κίνα και θεωρείται ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη από τις υπάρχουσες
Η νέα κινεζική τεχνική για δημιουργία παιδιών με τρεις βιολογικούς γονείς θεωρείται πολλά υποσχόμενη από τους ειδικούς


Λονδίνο 
Μια νέα τεχνική δημιουργίας «μωρών από τρεις γονείς» φαίνεται να είναι ασφαλέστερη και πιο αποτελεσματική σε σύγκριση με τις υπάρχουσες.Η τεχνική αναπτύχθηκε στην Κίνα και αφορά μια λιγότερο επεμβατική μορφή της διαδικασίας IVF που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία παιδιών τα οποία διαθέτουν γενετικό υλικό τριών ανθρώπων. Η νέα διαδικασία φαίνεται μάλιστα να μειώνει τον κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών του εμβρύου.
Βρετανική έκθεση για την υποσχόμενη μέθοδο
Η αρμόδια Αρχή για την Ανθρώπινη Γονιμοποίηση και την Εμβρυολογία της Βρετανίας (HFEA) μόλις δημοσίευσε έκθεση σχετικά με την καινούργια μέθοδο, στην οποία την χαρακτηρίζει «υποσχόμενη καθώς διαθέτει πιθανά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με τις υπάρχουσες».
Η έκθεση αυτή θεωρείται σημαντική καθώς η Βρετανία ίσως μέσα στο επόμενο διάστημα γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα επιτρέπει τη δημιουργία παιδιών με τρεις βιολογικούς γονείς – παρά τις αντιδράσεις που έχουν ήδη εκφραστεί τόσο σε ηθικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο ασφαλείας της διαδικασίας. Σχετική νομοθεσία για τα παιδιά τριών γονέων αναμένεται να τεθεί ενώπιον του Κοινοβουλίου μέσα στις επόμενες εβδομάδες ενώ η πρόταση εκτιμάται ότι θα τεθεί προς ψήφιση μέσα στον ερχόμενο Ιανουάριο.
Παιδιά χωρίς σοβαρές κληρονομικές νόσους
Ο νέος υποψήφιος νόμος έχει ως στόχο τη γέννηση παιδιών που θα είναι απαλλαγμένα από σοβαρές κληρονομικές νόσους όπως η μυϊκή δυστροφία η οποία οφείλεται στα ελαττωματικά μιτοχόνδρια (εργοστάσια παραγωγής ενέργειας των κυττάρων) της μητέρας.
Αυτή τη στιγμή σε βρετανικά εργαστήρια δοκιμάζεται μια μέθοδος η οποία αφορά λήψη γενετικού υλικού μέσα από το ωάριο της μητέρας και μεταφορά του στον πυρήνα ενός υγιούς ωαρίου που ανήκει σε δότρια. Στη συνέχεια το ωάριο της δότριας γονιμοποιείται με το σπέρμα του άνδρα από το ζευγάρι στο οποίο η γυναίκα εμφανίζει πρόβλημα των μιτοχονδρίων. Το μωρό που θα προκύψει θα φέρει λοιπόν γενετικό υλικό από τους δύο γονείς του αλλά και μια μικρή ποσότητα από τη δότρια.
Η μεταφορά πολικού σωματίου
Η νέα κινεζική τεχνική βασίζεται σε μια λιγότερο επεμβατική προσέγγιση, στην οποία λαμβάνεται γενετικό υλικό από το εξωτερικό στρώμα του ωαρίου της μητέρας αντί για τον πυρήνα – η διαδικασία ονομάζεται μεταφορά πολικού σωματίου (Polar Body Transfer, PBT).
Με την τεχνική αυτή μειώνεται η ποσότητα «κακών» μιτοχονδρίων τα οποία μπορεί να μεταφερθούν εντός του υγιούς ωαρίου ενώ μειώνεται και ο κίνδυνος βλαβών που προκαλούνται στο ίδιο το γενετικό υλικό κατά τη μεταφορά του.
Ο καθηγητής Νευρολογίας Νταγκ Τέρνμπουλ, που ηγείται των βρετανικών ερευνών σχετικά με τη μεταφορά μιτοχονδρίων στο Πανεπιστήμιο του Νιουκάσλ, σημείωσε ότι η ομάδα του θα μελετήσει τη νέα τεχνική. Όπως σημείωσε «υπάρχουν τρία κύρια πλεονεκτήματα της μεθόδου αυτής: προκαλείται μικρότερη καταστροφή στο γενετικό υλικό, τα πολικά σωμάτια έχουν ήδη σχηματίσει μια δομή η οποία μάς επιτρέπει να δούμε τα χρωμοσώματα εντός της ενώ υπάρχουν και λιγότερα μιτοχόνδρια στο μεταφερόμενο γενετικό υλικό, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο να περάσουν τα μιτοχόνδρια αυτά στο παιδί. Ωστόσο η τεχνική βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο ενώ αυτές που δοκιμάζουμε υπάρχουν εδώ και πολύ μεγαλύτερο διάστημα με αποτέλεσμα να έχουμε αυξημένες ελπίδες ότι είναι λειτουργικές και αποτελεσματικές».
Ο καθηγητής προσέθεσε πως αναμένεται να υποβάλει αίτηση στην HFEA για δοκιμή της νέας τεχνικής εντός του 2015 – αν ως τότε ψηφιστεί ο νόμος που θα επιτρέπει τα «παιδιά τριών γονέων».
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του πάνελ ειδικών της HFEA Αντι Γκρίνφιλντ σημείωσε πως «παρότι η τεχνική αυτή απαιτεί πολλή μελέτη και πιθανότατα βρίσκεται σε πιο πρώιμο στάδιο ανάπτυξης σε σχέση με άλλες αντίστοιχες που δοκιμάζονται αυτή τη στιγμή, δείχνει να αποτελεί συναρπαστική εξέλιξη του πεδίου».http://www.tovima.gr

Η λίστα ιστολογίων μου